Pomokairan hirvenvonkuu

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Valtion maille Pohjois-Suomeen tehtävät hirvijahdit tarjoavat eräelämyksiä vuosittain kymmenille tuhansille metsästäjille. Myös me lähdettiin kaveriporukalla Lappiin, haaveena saada kuitattua kaksi meille Pomo-Vuotson alueelle myönnettyä hirvilupaa.

Aikainen aamu alkoi usvaisena. Sumu loi ruskaiseen maisemaan pysähtyneen tunnelman, ja ympärillä oli täysin hiljaista. Ylös noustiin jo varhain, jotta päivään mahtuisi mahdollisimman monta valoisaa tuntia. Kahvinkeiton, varusteiden tarkistamisen ja eväiden valmistelun jälkeen suuntasimme maastoon etsimään hirviä.

Hirvenmetsästäjä laittaa kivääriä pussiin autolla Kaksi hirvenmetsästäjää metsässä Lapissa

Heti ensimmäisenä päivänä kohtasimme hirven vasan. Se tuijotteli suon toiselta laidalta ja pyllisteli meille. Hirvi saatiin jopa piikille, mutta hyvää ampumapaikkaa ei tullut, ja hirvi jatkoi matkaansa. Eläimen näkeminen oli meille jo pieni voitto, koska pari vuotta sitten samalla alueella pelkästään hirvihavainnot olivat kortilla. Loppupäivä vietettiin yrittämällä koukata vasan eteen, mutta eläimestä ei näkynyt enää jälkeäkään.

Kolme hirvenmetsästäjää etenee ryteikössä Lapissa Kaksi hirvenmetsästäjää Lapin kivikossa

Siinä sitten kuljettiin hirvien perässä erämaan soilla ja metsissä useamman päivän ajan, ja käveltyjä kilometrejä kertyi paljon. Nämä päivät metsästettiin ilman koiran apua, mikä asetti hirven löytämiselle runsaasti haasteita. Hirvijahti hiippailemalla osaa olla haastavaa. Hirven metsästäminen, niinkuin metsästys ylipäätään, ei ole koskaan mikään läpihuutojuttu, eikä metsästä noin vain haeta saalista. Paljon päiviä kului samoilemalla metsiä ja polkemalla suota näkemättä ainuttakaan eläintä.

Lähdimme tarkastelemaan aluetta vaaran huipulta siinä toivossa, että korkeammalta kiikaroimalla voisi nähdä hirven. Reitti huipulle oli kivinen, ja maastossa kulkeminen vaati tarkkaavaisuutta.

Naispuolinen hirvenmetsästäjä Lapissa yllään Särmä Jorma metsästystakki Kaksi hirvenmetsästäjää Lapissa vaarN laella

Huipulla oli aurinkoista, mutta tuulista, eikä reilun tunnin kiikarointi tuottanut toivottua tulosta. Maisema oli kuitenkin kaunis, ja tunnelma rauhallinen. Palasimme lopulta alas miettimään seuraavaa suunnitelmaa.

Erämaahan tehtävien reissujen ehdottomia kohokohtia ovat nuotion ääressä ystävien kanssa vietetyt taukohetket. Hetken hengähdyksen ja ruokailun jälkeen keho ja mieli jaksavat taas keskittyä hirven löytämiseen.

Kahvia kuksassa Lapissa hirvijahdissa

Reissun alkupuolisko ei tuottanut hirvenpyynnissä tulosta. Muutamia havaintoja oli, mutta todellisia tilanteita ei saatu aikaiseksi. Osa seurueesta suuntasi nyt kotiin, ja uusia jäseniä oli tulossa seuraavana päivänä tilalle. Tällä kertaa apuun saatiin myös paikallinen koiramies Samuli ja hänen hirvikoiransa Rokka.

Kaksi hirvenmetsästäjää, karjalankarhukoira ja maastoauto

Koiran kanssa lähdettiin liikkeelle jo puoli kuuden aikaan. Hirvet liikkuvat aktiivisimmin aamu- ja iltahämärässä, jolloin niiden jäljet ovat myös kaikkein tuoreimmat.

Koiralle laitettiin GPS-panta, jotta sen liikkeitä voitaisiin seurata kartalta. Rokka laskettiin autosta maastoon, ja lyhyen haistelun jälkeen se lähti seuraamaan jotakin löytämäänsä jälkeä.

Hirvenmetsästystä karjalankarhukoiralla Lapissa

Suomessa hirven metsästyksessä käytetään useimmiten pysäyttävää koiraa. Löydettyään hirven koira pyrkii saamaan sen pysähtymään ja pidettyä paikallaan haukkumalla. Hirven keskittyessä koiraan metsästäjä hiipii sopivaan ampumapaikkaan haukun turvin.

Aika kului Rokkaa ruudulta seuraten, tulilla istuen ja kuulumisia vaihtaen. Koira tutki aina maastossa jonkin alueen, minkä jälkeen se yleensä palasi metsäautotielle. Poimimme Rokan mukaan ja siirryimme seuraavaan potentiaaliseen paikkaan. Lopulta Rokka sai hirvilehmän ja vasan haukkuun, mutta hirvet eivät pysyneet paikallaan, ja loppujen lopuksi ne siirtyviät alueelta ulos.

Kolme hirvenmetsästäjää seuraa koiragepsiä autolla Nainen hirvimetsällä Lapissa

Jatkoimme yritystä koiran kanssa kahtena päivänä, mutta tuloksetta. Toisena päivänä huomasimme, että Rokkakin alkoi olla väsynyt. Se työskenteli ahkerasti, mutta palasi autolle aiempaa tiheämmin. joten lopulta ja päätämme lopettaa jahdin aikaisemminkuin edellisenä päivänä.

Hirvenmetsästäjä rapsuttaa karjalankarhukoiraa

Rankan viikonlopun jälkeen Rokka oli ansainnut rapsutuksensa. Koira on tärkeä metsästysseurueen jäsen, ja usein tehokkain tapa pyytää hirviä.

Samuli ja Rokka eivät enää päässeet avuksi loppureissusta, joten jatkoimme jahtia kokeilemalla hirven houkuttelua. Hirvien kiima-aika oli alkamassa, ja hirvisonnit oli mahdollista saada houkuteltua paikalle matkimalla naaraan ääntä.

Hirven houkuttelua Lapissa Vesistön ylitys hirvijahdissa Hirvenmetsästäjä ja kuulevat kuulosuojaimet

Hirvien houkuttelu ei sekään lopulta tuottanut toivottua lopputulosta. Yksi hirvisonni saatiin houkuteltua melko lähelle, mutta ampumalinjaa ei ollut, ja hirvi katosi metsään yhtä hiljaa ja aavemaisesti kuin se sieltä ilmestyikin.

Onneksi pohjoisen hirvijahdissa voi yhdistää hirven ja metsäkanalintujen metsästyksen, ja linnustuksessa jahtionni oli suosiollisempi. Metsäkanalintujahti on monelle metsästäjälle yksi metsästyskauden kohokohdista.

Kanalintujahdissa Lapissa Kanalinnun täkkälihan paistamista pannulla

Hyödynsimme saaliiksi saadusta linnusta kairassa kaiken mahdollisen. Kivipiira, sydän, maksa ja rintafileet paistettiin valurautapannussa nuotiolla. Koivet valmistuivat myöhemmin pitkään haudutettuna padassa.

Lopulta reissusta jäi käteen paljon hienoja muistoja ja hetkiä erämaassa yhdessä ystävien kanssa. Vaikka hirvet jäivät saamatta, täysin saaliitta ei reissussa kuitenkaan oltu, sillä leirinuotiolla päästiin paistamaan teertä ja riekkoa. Upea päätös hienolle jahtimatkalle pohjoisen syksyisiin maisemiin.

Naispuolinen hirvenmetsästäjä hakkuuaukossa Hirvenmetsästäjä tuijottaa tyhjyyteen

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Särmä merinopipo, laivastonsininen Särmä merinopipo, musta Särmä merinopipo, keltainen Särmä merinopipo, oliivinvihreä Särmä merinopipo, punainen Särmä merinopipo, tummanharmaa Särmä merinopipo, oranssi Särmä merinopipo, ruskea
Särmä merinopipo
Särmä merinopipo
26.99 EUR
Niin huippuunsa hiottu villapipo kuin vain voi olla - ostat kerralla tämmöisen ni et enää ikinä tartte muita, ellet hukkaa tätä. Just oikean kokoinen ja paksuinen peruspipoksi, ja tietysti tosta maailman parhaasta materiaalista eli merinovillasta.
Särmä lippalakki, vihreä Särmä lippalakki, oranssi
Särmä lippalakki
Särmä lippalakki
8.95 - 15.95 EUR 19.99 EUR
Sanokoot mitä kukin sanoo, tavalliselle lippalakille on aina kysyntää. Mitä tahansa halpaa tauhkaa ei kannata ostaa, sillä sen kyllä huomaa käytössä. Tässä olis hyvä peruslippis!
Särmä TST Woolshell-takki, Vihreä Särmä TST Woolshell-takki, harmaa
Särmä TST Woolshell-takki
Särmä TST Woolshell-takki
239.99 - 249.99 EUR
Vuosien saatossa ollaan tehty ja nähty monenlaisia sarka- ja sotavaatteita, Woolshell on näiden vuosien aikana kertyneiden kokemuksien pohjalta uudelleen ajateltu sarkapuku. Modernin softshell-takin tyylinen toiminnallisuus ja yksityiskohdat yhdistettynä villasarkakankaan luonnostaan loistaviin ominaisuuksiin tekevät tästä varsin ainutlaatuisen takkimallin!
Särmä TST Woolshell-housut, harmaa Särmä TST Woolshell-housut, Vihreät Särmä TST Woolshell-housut, M05 metsäkuvio
Särmä TST Woolshell-housut
Särmä TST Woolshell-housut
209.99 - 219.99 EUR
Vuosien saatossa ollaan tehty ja nähty monenlaisia sarka- ja sotavaatteita, Woolshell on näiden vuosien aikana kertyneiden kokemuksien pohjalta uudelleenajateltu sarkapuku. Nykyaikaisten sotilashousujen leikkaus ja yksityiskohdat yhdistettynä villasarkakankaan luonnostaan loistaviin ominaisuuksiin tekevät näistä varsin ainutlaatuisen housumallin!
Loading...