Kolme yötä talvisessa Prahassa kevytpakkauksen kanssa

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Pidennetty viikonloppu jossain Keski-Euroopan kaupunkikohteessa on varmasti niitä tyypillisimpiä ulkomaanmatkoja, joita suomalaiset ja eurooppalaiset harrastavat. Tällä kertaa kohteekseni valikoitui tammikuinen Praha, jossa olosuhteet olivat ennusteen mukaan tyypilliset: lämpötila siinä nollan tuntumassa ilman merkittävää riskiä sateesta, myrskystä tai myräkästä.

Matkalla tulisi vietettyä paljon aikaa sekä ulkona kaupungissa liikkuen että sisätiloissa ruoista ja juomista nauttien. Kylmä ei saisi tulla, kävelyn pitäisi olla mukavaa ja pukeutumisen tulisi sopia niin kadulle kuin kahvilaankin.

Halusin lähteä matkaan mahdollisimman pienellä määrällä tavaraa, jotta liikkuminen olisi helppoa ja mukavaa, eikä tarvitsisi odotella tavaroitaan lentokenttien matkalaukkuhihnoilla. Nykyäänhän jopa matkustamoon otettavat käsimatkatavarat saatetaan napata lentokentän portilta ruuman puolelle, varsinkin jos lento on täynnä ja liikennöitsijä sattuu olemaan ns. halvemman bisnesmallin lentoyhtiö. Matkustamo täyttyy käsimatkatavaroista havaintoni mukaan erityisesti silloin, kun ruumaan sijoitettavat matkalaukut ovat erikseen ostettava lisäpalvelu.

Matkatavarat levitettynä tasolle, kuten listassa jutun lopussa.
Alarivin tavarat ja repun olisi voinut jättää poiskin: loput mahtuisivat takin taskuihin.


Tavaran määrän vähentämiseksi kerron nyt kaksi hyvää pääsääntöä, jotka toimivat kohteeseen kuin kohteeseen ja keliin kuin keliin. Sen sijaan, että toteaisin tyhjän lakonisesti sellaista perinteistä “pakkaa vähemmän” tai “ota mukaan vain mitä tarvitset”, yritän pitää nämä vinkit ihan konkreettisina.

Suosi monikäyttöisyyttä

Valitse mukaan sellaisia vaatteita, varusteita ja niiden yhdistelmiä, jotka toimivat monenlaisissa lämpötila-, sää-, ja tyyliolosuhteissa.

Aluskerrastotyyppiset tekniset aluspaidat ovat tietysti tosi kivoja, mutta eivät näytä päällimmäisenä kerroksena kovinkaan edustavalta. Valitse sen sijaan myös alimmat paidat sen mukaan, että ne toimivat tarvittaessa päällimmäisenä vaatekertana. Tällä tavoin pystyt säätämään lämpötilaa niin ulkona kuin sisällä ihan yksinkertaisesti paitakerroksia lisäämällä tai vähentämällä, näyttäen silti aina asianmukaisesti pukeutuneelta.

Päällyspaitana minulla oli Särmä villaflanellipaita, joka on sopivan lämmin, mutta myös ennen kaikkea siistin ja tyylikkään näköinen vähän jopa hieman perustasoa hienompaankin ravitsemusliikkeeseen. Aluspaidan virkaa toimitti Särmä Vaarinpaita, joka meni aivan hyvin myös sellaisenaan rennompana päällimmäisenä paitakerroksena, mutta on merinovillaisena hemmetin mukava ja toimiva aluspaita. Tässä oikein muuntautumiskykyinen, hyvännäköinen sekä tarvittaessa erittäin lämmin yhdistelmä vain kahta paitaa käyttäen.

Moneen menoon sopiva takki on myös erittäin kätevä asia. Koska halusin mukaan vain yhden takin, tuli sen näyttää hyvältä, pitää hyvin tuulta ja kohtalaisesti vettä, olematta kuitenkaan kaupungilla kävellessä liian kuuma. Särmä Windproof Smockilla pärjäsi edellä mainittujen aluskerrosten kanssa aivan esimerkillisen hyvin. Tämä takki oli sekä uskomattoman lämmin paikallaan seisoskellessa, että kävellessä myös erittäin tehokkaasti tuulettuva, sen kun käänsi vain tuuletusaukot auki pidempiä kävelyrupeamia varten. Reissaamista jeesasi myös kertakaikkisen hämmästyttävä määrä taskutilaa. Tajusin myös jossain kohtaa, että olisin aivan hyvin voinut tehdä koko reissun ilman reppua, käyttäen pakkaamiseen pelkkiä takin taskuja!

Mies päällään tekstissä mainitut vaatteet ja reppu selässään.
Sopivasti rakennetussa kokonaisuudessa kukin osa palvelee useaa tarkoitusta ja yhdistelmiä muuttelemalla pärjää missä tahansa.


Asusteiden kanssa pärjäsin aivan erinomaisesti tavallisella merinovillapipolla ja Buff M05 putkihuivilla. Hanskoina käytin sekä Särmä TST L1 alussormikkaita että Särmä kynsikkäitä, kumpiakin sekä yhdessä että erikseen. Nämä asiat olivat myöskin (pipo poislukien) todella pieneen pakkautuvia sekä muuntautumiskykyisiä juttuja, eikä minulla ollut näidenkään osalta minkäänlaista pelkoa kylmyydestä tai epämukavuudesta koko reissun aikana. Kynsikkäät ovat muuten erityisen kiva juttu älypuhelimen kanssa.

Villa vähentää vaihtamistarvetta

Pukeudu villavaatteisiin, niin et tarvitse juuri vaihtovaatteita mukaan. Ihan oikeasti.

Villan hämmästyttävän hyvä hajunkesto ei todellakaan ole mitään viiksimiesten urbaanilegendaa, vaan aivan totisinta totta. Kokeile vaikka jo ennen reissuun lähtöä, niin huomaat. Alusvaatteiden osalta minulla oli mukana ainoastaan kahdet Särmä Merinobokserit ja kahdet Särmä Merinosukat. Nämä riittivät ihan tosi hyvin siten, että toiset olivat jalassa ja toiset olivat tuulettumassa. Enkä tuulettanut niitä edes missään paukkupakkasessa parvekkeella, vaan ihan simppelisti tavalliseen huoneenlämpöön ripustettuna.

Sama mies ilman asusteita ja reppua, takin taskut pullollaan.
Takin avaaminen ja pipon sekä hanskojen sullominen taskuun keventää oloa ja erillistä laukkua ei vieläkään kaipaa.


Villaisia olivat myös nuo aiemmin mainitsemani alus -ja päällyspaidat. Näissäkään ei ilmennyt minkäänlaista hajua tai pesutarvetta koko matkan aikana. Mukanani oli myös yksi kappale Särmä T-paita, merinovillaa, jonka käyttö jäi kuitenkin todella vähäiseksi. Käytin sitä ainoastaan yöpaitana, mutta olisin pärjännyt aivan hyvin ilmankin.

Muut varusteet ja lista

Kannattaa käyttää myös kenkiä ja housuja, ellet ole Aku Ankka! Särmä TST Taktiset farkut olivat samaan aikaan sekä notkean mukavat, sopivan lämpimät että myös hillityn siistit. Näitä tulen ehdottomasti käyttämään reissun päällä jatkossakin. Nämä ovat oikeastaan ihan typerän hyvät housut muutenkin: mukavat ja sopivat vähän kaikkeen.

Seepianvärinen
Kuvan henkilö liittyy tapaukseen. Dramatisoitu Sotimassa ja väritetty jälkikäteen, koska vain Prahassa kaikki on luonnostaan seepianväristä.

Alla listattuna koko matkan kattanut täydellinen varustelista sisältäen ylläni olleet vaatteet. Yliviivatut asiat jäivät matkani aikana käyttämättä kokonaan tai lähes kokonaan, eikä minun olisi lopulta tarvinnut pakata niitä ollenkaan mukaan. Kyllä: Windproof Smockin taskuihin menee vaihtosukat ja -kalsarit, hygieniatarvikkeet, kuulokkeet ja kaikenlainen pienempi tavara aivan helposti, joten reppuakaan ei välttämättä olisi tarvinnut! Listalla esiintyvistä muiden kauppojen vaatteista, kengistä ja varusteista kerron sen verran, että kunnolliset nahkakengät sekä langattomat vastamelukuulokkeet ovat erittäin hienoja asioita.

 • BUFF Original M05 putkihuivi
 • Särmä Windproof Smock
 • Särmä Villaflanellipaita
 • Särmä Vaarinpaita, merinovillaa
 • Särmä T-paita, merinovillaa
 • Särmä TST Taktiset farkut
 • Särmä TST L1 Alussormikkaat
 • Särmä Merinokynsikkäät
 • Särmä Merinobokserit x2
 • Särmä Merinosukat x2
 • Särmä nahkavyö, kasviparkki, 50 mm
 • Särmä TST DP-10 -reppu
 • Särmä TST Zip XS yleistasku
 • Tasmanian Tiger Pouch 5 yleistasku
 • VAI-KO Flyfisher -pipo
 • GUNSHIP Varsity Jacket -takki
 • Red Wing Beckman 9016 -kengät
 • Huawei Mate 10 Pro ja laturi
 • Sony MDR-1000X -vastamelukuulokkeet ja latausjohto
 • Anker PowerCore -varavirtalähde
 • Exentri-luottokorttilompakko
 • Kotiavaimet
 • Passi
 • Hygieniatuotteet läpinäkyvässä muovipussissa

Artikkelin tuotteita

Särmä merinovillasukat
Särmä merinovillasukat
9.95 - 12.99 EUR 12.99 EUR
Tarina kertoo, että pääosin merinovillaiset sukat olis maailman parhaat. Nämä ovat paksuudeltaan tennissukkaa vastaavat, eli eivät mitkään mummonvillasukat! Toisin sanoen toimivat ympäri vuoden, vähän kylmemmällä kelillä vaikka kaksin kappalein tai paksumpien sukkien alla.
Särmä T-paita, merinovillaa, musta Särmä T-paita, merinovillaa, Laivastonsininen Särmä T-paita, merinovillaa, Petrooli
Särmä T-paita, merinovillaa
Särmä T-paita, merinovillaa
44.99 EUR
Päällepäin kuin mikä tahansa T-paita, mutta salaa paljon parempi! Malli on se tuttu ja turvallinen, mutta materiaali loistavan mukavaa ja toimivaa merinovillasekoitetta.
Särmä taktiset farkut, Tummansininen Särmä taktiset farkut, Musta
Särmä taktiset farkut
Särmä taktiset farkut
99.99 EUR
Taktiset farkut – kun tekemisesi edellyttää toiminnallisia housuja, mutta reisitaskuhousut ja maastokuviot pistävät liikaa silmään. Tässä olis tavallisiksi farkuiksi naamioidut käyttöhousut, jotka joustavuuden puolesta kelpaisivat vaikka Chuck Norrisille!
Särmä merinobokserit
Särmä merinobokserit
31.99 EUR
Tässä olis kunnon merinobokserit sepaluksella!
Särmä T-paita, merinovillaa, 3-Pack
Särmä T-paita, merinovillaa, 3-Pack
120.99 EUR 134.97 EUR
Nyt olis astetta edullisempaan hintaan tarjolla 3-Pack merinovillaista T-paitaa. Merinovilla on suht huoltovapaa materiaali – kolmella paidalla pärjännee jo pitkään ilman sen suurempaa pyykkäilyä!
Särmä merinobokserit, 4-Pack
Särmä merinobokserit, 4-Pack
114.99 EUR 127.96 EUR
Kylhän sie tarttet enemmän kuin yhet kalsarit! Ota tästä neljän pakkaus alennettuun hintaan – vaikka kyseessä on merinovilla, on varmaan ihan paikallaan harjoittaa hieman riskienhallintaa ja hajauttaa kalsariportfoliota useampaan pariin, niin ei yllätyksen sattuessa tartte mennä kommandona.
Särmä merinokynsikkäät, mustat Särmä merinokynsikkäät, tummanharmaa
Särmä merinokynsikkäät
Särmä merinokynsikkäät
14.99 EUR
Kynsikkäät ovat se katu-uskottavin vaihtoehto käsineiksi, vaikket olisikaan puliukko. Meidän kynsikkäät ovat muita paremmat, valmistettu Tampereella merinovillasta kunnon hyvin.
Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa, vihreät Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa, mustat Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa, Khaki
Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa
Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa
26.99 EUR
Kylmä ja kurja sää on vaikea paikka sorminäppäryyttä vaativille tehtäville, tätä varten suunniteltiin L1 aluskäsineet! Nämä ohuet ja istuvat merinovillasormikkaat voidaan helposti kerrostaa istuvienkin hansikkaiden alle, näin saadaan kiperästi kaivattua eristystä sorminäppäryyden kärsimättä.
Särmä vaarinpaita, merinovillaa, tummanharmaa Särmä vaarinpaita, merinovillaa, tummanvihreä Särmä vaarinpaita, merinovillaa, laivastonsininen
Särmä vaarinpaita, merinovillaa
Särmä vaarinpaita, merinovillaa
89.99 EUR
Jos olet aktiivinen ihminen, mutta modernin maailman motkotukset eivät ole aina mieleen, ota arkipaidaksi vanha kunnon Henley shirt eli vaarinpaita. Klassisella tavalla tyylikäs paita on myös merinovillaisena hyvin käytännöllinen – toimii sekä pelkältään että aluspaitana.
Särmä villaflanellipaita, vihreä Särmä villaflanellipaita, punainen Särmä villaflanellipaita, luumu
Särmä villaflanellipaita
Särmä villaflanellipaita
119.99 EUR
Onko flanellipaidat sinun juttusi? Kohta on, jos ei jo ole! Me yhdistettiin kaksi hienoa juttua: villa ja flanelli. Perinteinen sekä sopivan ryhdikäs muotoilu mukavalla leikkauksella ja käsittämättömän hyvä materiaali tekevät tästä paidan, jota haluaa käyttää vähänkään kylmemmillä keleillä joka päivä – ja sitten kesäkuumilla kiroilee kun ei pysty!
Särmä Windproof Smock, musta Särmä Windproof Smock, vihreä Särmä Windproof Smock, keltainen Särmä Windproof Smock, laivastonsininen
Särmä Windproof Smock
Särmä Windproof Smock
99.99 EUR
Oma näkemyksemme vanhasta kunnon Windproof Smockista muutamin parannuksin. Jos kalvovaatteissa hikoilu kyllästyttää, mutta kaipaat suojaa yllättäviltä sadekuuroilta, tämä saattaa olla paras vaihtoehto takiksi.
Särmä TST Yleistasku Zip XS, M05 metsäkuvio Särmä TST Yleistasku Zip XS, vihreä Särmä TST Yleistasku Zip XS, M05 lumikuvio
Särmä TST Yleistasku Zip XS
Särmä TST Yleistasku Zip XS
39.99 EUR
Pikkunen, vaakasuora yleistasku vetoketjulla, sisällä kuminauhalenkit pientavaroiden järjestelyyn. Voidaan käyttää myös "Mini IFAKina", sisälle mahtuu esim. pieni ensiside, hemostaattipaketti ja lämpöpeite.
Original BUFF M05 putkikauluri, M05 pakkaskuvio Original BUFF M05 putkikauluri, M05 metsäkuvio Original BUFF M05 putkikauluri, M05 lumikuvio
Original BUFF M05 putkikauluri
Original BUFF M05 putkikauluri
15.99 EUR
Buffi on aika yleisesti käytetty synonyymi kevyelle putkikaulurille, eikä syyttä. Kyseessä on monipuolinen tuubihuivi, tämän voi pukea vaikka miten!
Särmä nahkavyö, kasviparkki, 50 mm
Särmä nahkavyö, kasviparkki, 50 mm
45.99 EUR
Kunnon vanhanajan jykeviä nahkavöitä on nykyään hirmu vaikea löytää, tai no ei kyllä ole enää, me nimittäin mentiin ja korjattiin tilanne! Leveä, huippulaadukkaasta ruotsalaisesta kasviparkkinahasta tehty kotimainen nahkavyö tukevalla kaksipiikkisellä soljella, sopii niin housuihin kuin varustevyöksi vaatteiden päällekin.
Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppu litteillä vanhan mallin viilekkeillä, vihreä Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppu litteillä viilekkeillä, vihreä Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppu kiinteillä viilekkeillä, M05 lumikuvio
Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppu litteillä viilekkeillä
Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppu litteillä viilekkeillä
89.99 - 119.98 EUR
DP10, eli kymmenen litran "Day Pack" on huikean yksinkertainen ja luotettava päiväreppu roll-top rullasuuaukolla ja runsaalla PALS-nauhakujastolla. Suunniteltu toimimaan myös päiväreppuläppänä rinkkaan kiinnitettynä tai taistelureppuna suojaliiviin kiinnitettynä. Tässä mallissa on vakiona litteät viilekkeet.
Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppu, reppupussi, vihreä Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppu, reppupussi, musta
Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppu, reppupussi
Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppu, reppupussi
89.99 EUR
Pelkkä reppupussi DP10 Roll-Top päiväreppuun. Tämä saattaa kiinnostaa sinua, jos tiedät mitä olet tekemässä.
Loading...