HAVU 2016 harjoitus

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Kainuun MPK järjesti jälleen Havu -harjoituksen. Olin kuullut paljon hyvää kyseisestä harjoituksesta ja tänä vuonna kävi niin hyvin, että kalenteri antoi myöden osallistua. Tämän tyyppiset harjoitukset ovat aina loistavia mahdollisuuksia testata, miten tuotteet toimivat elementissään. Ei muuta kuin Ruosilantien varusvaraston kautta ja nokka kohti Kajaania.

Havu 2016 harjoitus koostui kolmesta kurssista. Tiedustelutoimintakurssi, tiedustelutulenjohtokurssi sekä kohteensuojauskurssi. Eli tiedustelijat ja tiedustelutulenjohtajat toimivat kohteensuojauskurssia vastaan. Kurssien oppimistavoitteena kussakin osa-alueessa oli antaa perustiedot toiminnasta ja soveltaa opittuja asioita soveltavan vaiheen aikana. Kainuun Prikaatin tiedustelukomppanialla on havuporukoiden keskuudessa todella kova maine ja se osoittautui myös todeksi harjoituksen aikana. Kurssi tarjosi hyvää oppia tiedustelun eri osa-alueista, kattaen kohteentiedustelun, tähystystiedustelun ja viestikoulutuksen. Sovellettu vaihe oli toteutettu fiksusti viikonlopun harjoitukseen. Aloitimme lauantaina iltapäivästä ja operoimme putkeen lauantain ja sunnuntain väliseen aamuyöhön. Näin vältyttiin turhilta antikliimakseilta, kun komennetaan joukot levolle ennen aamun "loppurähinää", ettei kukaan vaan aja kallioleikkaukseen kotimatkalla.

Kainuun prikaatin harjoitusmaastot, hyvin toteutettu sovellettu vaihe ja haastavat tiedustelutehtävät sekä kunnon kalsa ja sateinen sää tarjosivat oivat puitteet kenttätestaukseen.

Suomalainen sissi

M05 rinkan naamio- ja sadesuoja 

M05 projektit jyllää Lekan luolassa täydellä tohinalla. Valitettavasti tähän rähinään ei vielä saatu pukuja ja asusteita testiin, mutta jotain sentään. Stefan, meidän M05 pääpiru, länttäsi kouraani M05 kuvioidun rinkan naamio- ja sadesuojan. Olen jo vuosien ajan etsinyt hyvää rinkan sadesuojaa, mutta en ole löytänyt. Kun ei löydy valmiina, niin parempi tehdä itse.

Prototyyppi on valmistettu Foxan Action Camo IR ihmekankaasta. Suunnittelu on yksinkertaista ja toimivaa. Simppeli kangaskupu, ilman mitään ylimääräisiä tingentangeleita. Suoja pitää elementit loitolla rinkasta ja rinkan piilossa. Alkuun kangas näytti kotioloissa hiukan "kiiltävältä" ja mieleen tuli jo epäilys, että loistaako rinkka näreen alta, mutta kun tuotos pääsi elementtiinsä, huoli oli poissa. Rinkka hävisi maastoon juuri niin hyvin, kuin M05 kuosissa tehdyn kapistuksen pitääkin. Myöskin NIR-asiat oli kunnossa, sillä ihastelin rinkkaa myös VV2000:n läpi ilman mitään loimotuksia.

Vettä suoja kesti erinomaisesti. Liekkö uudenkarhea kangas vai oikeasti teknologinen ylivoimaisuus, mutta vesi helmeili nätisti kankaan pinnasta pois ja pienen ravistelun jälkeen suojaa pystyi hyvällä omatunnolla sanomaan kuivaksi. Retuutustakin tekele tuntui kestävän ja mitään vekkejä ei kankaassa näkynyt, vaikka jonkun keppihelvetin läpi tuli mentyä ja toiminta-alueelle siirryttäessä rinkat oli perinteisesti autossa yhtenä myttynä kaiken muun rojun seassa.

Nyt suoja oli pingotettu hiukan ylipakatun Berghaus Atlaksen päälle ja se istui just. Ehkä mietinnän paikka olisi fiksailla mitoitusta, sillä rinkan muotoja suojus ei nyt kovin hyvin rikkonut. Näitä on kyllä tulossa kolmea kokoluokkaa, joten pitää testailla vielä vähän eri yhdistelmiä. Hyvää ja toimivaa tavaraa.

Rinkka pakattuna ja varustettuna M05 sadesuojalla. Etualalla taisteluliivi.

Alpina Trapper varsikengät

Lähtökohtaisesti olen aina pitänyt kalvokenkiä vähän hassuina ja epämääräisinä, mutta parin edellisen harjoituksen jälkeen, kun firman maiharit ovat olleet litimärät, olen alkanut miettiä asiaa uusiksi. Alpinan kenkiä on kehuttu paljon ja hinta-laatu -suhde vaikutti olevan näissä kohdallaan. Eli testiin.

Kengät ovat ainakin allekirjoittaneen jalkaan just hyvät. Ei liian leveät, mutta tilaa löytyy kuitenkin jalalle elää. Pohjan muotoilu on vähintäänkin rullaava ja aluksi meinasin heittää nokalleni, kun nojasin eteenpäin. Askel pyörii hyvin, vaikka selässä olisi isompikin lasti ja alustan vaihtelut eivät paljoa tuntumaa hetkauttaneet.

Harjoituksessa oli todella märkää ja Kainuun prikaatin maastot tarjosivat myös hyvän määrän soita tarvottavaksi. Jalat pysyivät kuivana, vaikka jatkuvasti olimme nilkkaa myöte suossa! Jossain vaiheessa huomasi, että ihan kokeilumielessä toljotin kengät lammikossa ja odotin, että milloin kylmä ja iljettävä märkyys valtaa varpaat. No, tämäkin tapahtui viikonlopun aikana, kun dippasin polvia myöten suohon, mutta siitä ei voi kenkiä syyttää. Siirtymää ei reissussa tullut älyttömiä määriä, mutta uskallan väittää popojen palvelevan samalla tuntumalla, vaikka kilsoja kertyisi enemmänkin.

Jos jotain kritiikkiä pitää hakea, niin pohjalliset ovat ihan OK, mutta eivät ihan Jalaksen FX2:n tasoa. Toinen harmitus tulee nauhoista, jotka ovat kenkien muuhun rakenteeseen verrattuna vähän rimpulat. Nauhat ja pohjalliset lähtevät vaihtoon ja sen jälkeen uskon popojen olevan entistäkin paremmat. Kengät myös kuivuivat hiukan hitaasti, mutta uskoisin sen olevan enemmänkin kalvokenkien yleinen ominaisuus. Nähtäväksi myös jää, miten kestävä kalvo lopulta on. Viikonlopun perusteella sitä on vaikea arvioida. Tosin kokonahkainen rakenne sallii myös perinteisen rasva-lankki -kyllästyksen, jos kalvo sattuu poksahtamaan rikki.

Särmä TST ULW chestrig

Olen tässä vuosien varrella käyttänyt jos jonkinnäköistä kantolaitetta ja tiedusteluhommiin ehdottomasti paras vaihtoehto on chestrig. Valitettavasti PV:n tiedustelijan liivi on hiukan surkuhupaisa viritys isoine solkineen ja hassuine mitoituksineen. Päätin ottaa tähän reissuun Särmä TST Chestrig ULW:n. Kapistus on rakennettu kokonaan nauhoista, jolla on saatu paino minimiin, tinkimättä kuitenkaan kestävyydestä.

Rinkan kanssa liivi pääsee oikeuksiinsa. Nauhat ja soljet ovat matalaprofiilisia ja liivin olemassaolon melkein unohtaa. Lisäksi rinkkaa ja liiviä ei tartte sovittaa millintarkasti päälle, samoin kuin PV:n tiedustelijan liiviä, jotta välttyy inhottavasti selkään kiilaavalta soljelta. Tämä on iso plussa, jos joutuu liikahtamaan hiukan enemmän kiireessä paikasta a paikkaan b.

Tilaa liivissä ei ole mitenkään valtavasti, mutta itseäni se ei haittaa. Vähemmän on mielestäni enemmän, kun puhutaan taisteluvarustuksesta. Liiviin saa kiinnitettyä juuri tarpeellisen määrän tavaraa ja kun tilaa on vähän, niin joutuu oikeasti priorisoimaan, mikä on tärkeää. Tällä reissulla liiviin laitoin kiinni Blackhawking medical pouchin, Särmä TST dumppipussin, Särmä TST open top lipastaskun, M05 2 lippaan taskun, M05 yleistasku pienen sekä kenttäpullotaskun. Tällä kombolla sai kannettua about kaiken oikeasti tarpeellisen materiaalin ja samalla pidettyä oma profiili ja varusteiden paino maltillisena, joka on ihan hyvä asia tiedustelutouhuissa.

Erittäin toimiva varusesine, kunhan ymmärtää liivin rajoitteet. Ääriyksinkertainen rakenne ja rajattu tila ei välttämättä miellytä kaikkia varustefetisistejä, mutta käyttännöllisyyttä arvostava käyttäjä nauttii tästä täysin rinnoin.

Taisteluliivit varvikossa

Särmä TST t-paita, merinovillaa

Puuvilla tappaa, enkä puhu nyt puuvillatuotannon eettisistä ja ekologisista vaikutuksista. Kylmä keli ja märkä puuvilla ihoa vasten aiheuttaa vähintäänkin moreenin voimakasta laskua ja pahimmassa tapauksessa hypotermian. Tästä syystä käytän yleensä omia alusvaatteita harjoituksissa. Pohdin pitkään, että otanko reissuun Särmä TST coolmax t-paidan vai merinovillaisen ja wanhan liiton miehenä päädyin Särmä TST merino t-paitaan, joka osoittautui voittajan valinnaksi.

Paita on 100% majuriturvallinen. Perustamisvaiheessa keikaroin paita päällä pitkin komppaniaa ja isoimpiakaan sotaherroja paita ei tuntunut ahdistavan. No, testitilanne ei ehkä kerro totuutta, koska yleensä tiedustelukursseilla muutenkin keskitytään olennaiseen, mutta uskallan väittää, että varusmies Nönnönnöö voi huoletta vetää paidan niskaan ja luimuilla rivissä ilman pelkoa sotilaskurinpidosta..

Kuten aikaisemmin tuli jo mainittua, niin märkää oli ja totaaliselta kastumiselta ei voinut välttyä. Tästä huolimatta, paita tuntui miellyttävältä ihoa vasten ja lämmitti myös märkänä. Lisäksi paita pitää muotonsa hyvin, myös märkänä, eikä mitään inhottavia repsotuksia tai muuta hankaavuutta esiintynyt. Paita myös kuivui kohtuullisen nopeasti omalla ruumiinlämmöllä makuupussissa. Selkeää plussaa tulee myös merinovillan luontaisesta ominaisuudesta, eli paita ei kerännyt merkittävissä määrin iljettäviä hajuja reissun aikana. Tieteen nimissä en laittanut paitaa pesukoneeseen palattuani, vaan nakkasin yöksi terassille tuulettumaan. Seuraavana aamuna paita oli siinä kuosissa, että se päällä olisi voinut lähteä vaikka töihin.

Warrior Coffee voikahvi

Tiedustellessa pitää olla kaikkien aistien viritettynä partaveitsen teräviksi. Joskus voi kovimmallakin korpisoturilla alkaa väsy hiipimään puseroon. Eipä hätää, sillä Varustelekan mukesista tarttui mukaan tietenkin vanha tuttu Scho-ka-kola ja sen kyytipojaksi Warrior Coffee voikahvi.

Näreessä mikä tahansa kahvi on herkkua, mutta Warrior Coffeen voikahvi vie homman seuraavalla tasolle. Kahvi on todella hyvää, helppo valmistaa ja tarjoaa pitkäkestoista energiaa soturille.Sivuhuomiona todettakoot, että aivot tarvitsevat hyviä rasvoja toimiakseen ja sissin tärkein ase on viekkaus.

Kahvit on pakattu yksittäisiin taittopusseihin, joka on varsin kätevä pakkaus. Kenttäoloihin suosittelisin pakkaamaan liuskat vaikka rasiaan, sillä rinkan uumenissa voi käydä niin, että kahvit ovat pursunneet liuskasta pihalle. Tavara on varsin sottaavaa ja toimii hätätilassa myös naamiovärinä.

Pro-tip: Todellisen pervitiinin saa aikaan, kun murskaa kahvin sekaan muutaman palan Scho-ka-kolaa. Tämän koktailin jälkeen moreeni on huipussa ja märkä suo tuntuu juoksuradalta. Ei kofeeniherkille.

Kahvia, suklaata ja kuksa sammalikossa.

Varustelista (noin suurin piirtein)

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Särmä TST Lierihattu, MultiCam Särmä TST Lierihattu, M05 metsäkuvio Särmä TST Lierihattu, vihreä Särmä TST Lierihattu, musta
Särmä TST Lierihattu
Särmä TST Lierihattu
44.99 - 54.99 EUR
Puolustusvoimain M05 lierihattuun perustuva malli lisätyllä naamiolenkkinauhalla. Tämä seikkailuhattunakin tunnettu päähine on suht majuriturvallinen M05-kuosissa, jos semmoset asiat huolettaa. Sotilaskäytössä erinomaisen kenttäkelpoinen vaihtoehto melkein ympärivuotiseen käyttöön niille jotka eivät kypärää käytä.
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa, vihreä Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa, musta
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa
39.99 EUR
Vaativaan toiminnalliseen tekemiseen suunniteltu tavallista parempi T-paita, ja kunnon laadukasta tekoa! Istuva leikkaus, pitkä helma ja raglan-hihat takaavat erinomaisen käyttömukavuuden kaikenlaisessa toiminnassa. Ja mikä parasta - merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa, 3-Pack
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa, 3-Pack
107.99 EUR 119.97 EUR
Nyt olis astetta edullisempaan hintaan tarjolla 3-Pack merinovillaista T-paitaa. Merinovilla on suht huoltovapaa materiaali – kolmella paidalla pärjännee jo pitkään ilman sen suurempaa pyykkäilyä!
Särmä TST LW18 Chest Rig, vihreä Särmä TST LW18 Chest Rig, valkoinen
Särmä TST LW18 Chest Rig
Särmä TST LW18 Chest Rig
69.99 EUR
Kevytrakenteinen Chest Rig -varusteliivi tärkeimpien tappelutarpeiden kantoon. Rakennettu kokonaan nauhastosta, eli hengittää pirun hyvin. Hinta-laatusuhteeltaan aika voittamaton valmiste, ja aika paljon parempi kuin M05 reisitelakka tai kengännauhoista ja irtohihnoista kasatut viritelmät.
Loading...