Sata retkeä vuoden 2019 aikana, osa 3/3

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Tämä on kolmas ja viimeinen osa meidän vuoden 2019 retkeilyhaasteesta kertovasta artikkelisarjasta. Ekassa osassa me kerrottiin valmistautumisesta ja varusteista ja tokassa osassa vuoden reissuista. Tällä kertaa käydään hiukan läpi sitä, mitä me vuoden aikana opittiin ja mitä sitten jatkossa. Mukana myös hyvää ruokaa.

Onnistumisia ja haasteita

Aina ei ollut helppoa sovittaa seikkailuja muiden tekemisten ja vastuiden kanssa. Alkuvuodesta pysyttiin hyvin parin retken viikkotavoitteessa, kunnes molemmat sairastui vuorotellen pariksi viikoksi kesken vuoden. Tämä aiheutti retkien määrän kasaantumista loppuvuoteen. Pari viimeistä kuukautta saatiin miettiä ihan urakalla miten saadaan loput retket tehtyä ajallaan.

Me tehtiin viikkotason suunnitelma loppuvuodelle ja siinä pysyttiin. Muutamana viikkona retkeillä sai ihan kyllikseen, jopa viitenä päivänä seitsemästä. Lomallakin viisi retkeä viikossa on jo haaste, saati sitten työn ohessa. Me molemmat ollaan jääräpäisiä sen suhteen, että jos jotain on sovittu, niin se vedetään loppuun asti, oli kyseessä sitten Etelä-Karjalan Sotilasmarssi tai 100 retkeä vuodessa.

Vuoden aikana näki hyvin sen, että kotihommat ja muu vähemmän tärkeä tekeminen jäi minimiin, kun retkeily vei niin paljon aikaa. Ihan aina ei ollut myöskään fiilistä lähteä raskaan työpäivän jälkeen räntäsateessa metsään, mutta kun liikkeelle päästiin niin retki vei huonot fiilikset mennessään. Ja metsästä poistuessaan oli taas kuin uusi ihminen. Kertaakaan ei jälkikäteen ottanut päähän seikkailulle lähteminen.

Kesät sekä talvet painettiin menemään.

Kopparnäsin rannikkoa.

Koska retkiä tehtiin viikoittain, niin päätettiin viettää myös muutamia juhlapyhiä luonnossa. Vappusimaa ja munkkeja nautittiin Nuuksion hiljaisemmilla seuduilla, juhannuksena vedettiin illan ja yön mittaan roadtrip, jossa käytiin naku-uinnilla hiljaisella rannalla ja moikkaamassa mm. Paavolan Tammea Lohjalla. Mieletön paikka, joka pitää käydä tsekkaamassa muinakin vuodenaikoina! Uudenvuoden vaihde vietettiin metsässä nuotion äärellä tähtitaivasta katsellen.

Paavolan tammi juhannuksena.

Paavolan tammi juhannuksena.

Uuden vuoden rakovalkeat.

Uuden vuoden rakovalkeat.

Välillä retkien suunnittelu vaati enemmänkin aikaa ja tutustumista karttoihin, kirjoihin ja netin syövereihin. Uusia kivoja retkipaikkoja löydettiin kuitenkin reilusti, ja sadasta retkestä noin 70 tehtiin uniikkeihin kohteisiin. Me ei rajoitettu seikkailuja aina uusiin paikkoihin mutta ajatus oli, että jos tulee samoja paikkoja, niin niissä käydään eri vuodenaikoina.

Oppia ikä kaikki

Tavoitteena oli luonnossa oleskelun lisäksi kartoittaa erilaisia tietoja ja taitoja tän retkeilyn täyteisen vuoden aikana. Tero etenkin on meistä sellainen, joka haluaa kokeilla uusia tapoja toimia, mikä näkyi hyvin esim. tulien tekemisessä reissuilla. Välillä mentiin helpolla ja laitettiin pohjille kunnon sytykkeet ja tuikattiin tikku perään, mutta välillä mentiin haastavamman kautta kokeillen erilaisia nuotioita tai sytytystä esim. tuluksilla.

Ennen kaikkea vuoden aikana opittiin luottamaan omaan ja yhteiseen selviytymiseen erilaisissa tilanteissa ja ylittämään itseään silloinkin, kun laiskuus vetää kovasti puoleensa. Kun toiseen ihmiseen voi järkkymättä luottaa tilanteessa kuin tilanteessa, se sitoo yhteen paremmin kun mikään markkinoilla oleva liima. Tää vuosi teki meille tosi hyvää!

Kiehisiä ja nuotion kasaamista.

Kiehisiä ja nuotion kasaamista.

Rosteriskraman prototyyppi.

Rosteriskraman prototyyppi.

Kunnon retkiruokaa

Ruoanlaitossa haluttiin myös hiukan enemmän haastetta, eli harvemmin meillä oli messissä tikun päässä paistettavia makkaroita, vaan usein jotain hiukan monimutkaisempaa. Ei sillä, että makkaroissa ois jotain vikaa, mutta meille ne on kuitenkin lähinnä pikaisten retkien ratkaisu. Jos aikaa oli käytettävissä enemmän, niin valmistettiin muun muassa lohta eri tavoilla tai grillattiin kokonainen kananpoika halsterissa.

Lohimedaljongit ja parsaa.

Lohimedaljongit ja parsaa.

Halsterikanaa, niiiiin mehukasta! Nams!

Halsterikanaa, niiiiin mehukasta! Nams!

Risukeitintä me myös hyödynnettiin usein ruoan laitossa, kun se tuo kuitenkin elävänä tulena aika samanlaisen tunnelman kuin nuotio, mutta tuhoamatta maapohjaa. Sen avulla päästiin tekemään ruokaa ihan omassa rauhassa nuotiopaikkojen ja laavujen ollessa täynnä muita ihmisiä.

Mikäli ruokaa tehtiin laavuilla, niin pyrimme aina jättämään seuraavalle kulkijalle helposti syttyviä sytykkeitä ja pienempiä puita valmiiksi. Ruoista meidän lemppareiksi muodostui loimulohi, grillatut voileivät juustolla ja tuoreella chilillä, fetanyytit, halsterikana ja erilaiset kasvislisukkeet, esim. parsa ja kaalit. Ja jälkkäriksi vaahtokarkkeja tai kaakaota kermavaahdolla!

Fetanyytti kahdelle

 • 200 g pala fetajuustoa
 • tuore punainen chili (mieto)
 • muutama kirsikkatomaatti
 • pieni pala paprikaa
 • tuoretta valkosipulia tai kuivattua rouhetta
 • kuivattuja yrttejä
 • oliiviöljyä

Ota neliön mallinen pala kestävää foliota (n. 40 x 40 cm) ja aseta sen keskelle fetajuusto. Leikkaa chili, kirsikkatomaatit, paprika ja tuore valkosipuli pieniksi paloiksi ja aseta fetajuuston päälle. Lisää päälle kuivattuja yrttejä makusi mukaan ja reilu loraus hyvää oliiviöljyä. Taittele folio nyytiksi ja aseta nuotion yläpuolelle tai reunalle, riippuen siitä, onko sulla ritilää vai ei. Folio suojaa fetaa liialta kuumuudelta. Noin kymmenen minuutin kuluttua feta on valmista nautittavaksi. Enjoy!

Fetanyytti ja halsterileipiä.

Fetanyytti ja halsterileipiä.

Kasvislisuke kaaleista kahdelle

 • pieni kukkakaali
 • pieni parsakaali
 • 100 g tuorejuustoa (esim. yrtti tai valkosipuli)
 • voita tai ruokaöljyä

Leikkaa kukkakaali ja parsakaali pienehköiksi suupaloiksi jo kotona ja pakkaa ne esim. talouspaperin sisään ja pannun kanssa samaan pussiin. Lämmitä pannua nuotiolla. Kun se on kuuma, lisää voita tai ruokaöljyä. Paista kaalit kypsiksi ja anna niiden ruskistua. Koska kaaleja ei esikeitetä, nihin jää mukavasti pientä purutuntumaa. Kun vihannekset on sun makuun valmiita, lisää sekaan maustettua tuorejuustoa ja anna juuston sulaa ja lämmetä kaalien seassa. Hyvä ja helppo lisuke esim. pihveille!

Pihvit ja kaalit tulilla.

Pihvit ja kaalit tulilla.

Ei roskia luontoon

Eväät koitettiin pakata jo kotona fiksusti, ettei tarvinnut kantaa turhaan roskia mukana edestakaisin. Mukana oli usein myös muovipussi, johon kerättiin muiden jättämiä roskia mahdollisuuksien mukaan, koska hitto että ottaa päähän joidenkin ihmisten piittaamattomuus luontoa kohtaan. Muutenkin mukava jättää mestat siistimpään kuntoon kun mitä ne oli sinne saapuessaan.

Valurautaa rajalle

Meillä on lähes aina retkillä mukana valurautapannu ja nokipannu. Muutama erikokoinen valurautapannu ollaan ostettu kirppareilta, ja hinnat ovat vaihdelleet muutamasta eurosta reiluun kymppiin. Nokipannuja löytyy kans kirppareilta hyvin.

Valurautapannut ja -padat ovat käytännössä ikuisia, kun niitä hoitaa oikein. Pese ne pelkällä kuumalla vedellä ja harjalla. Kuivaa kunnolla esimerkiksi nuotiolla kuumentamalla ja sen jälkeen rasvaa pintaan. Meillä on käytössä usein rypsiöljyä, mut tähän käy muutkin tökötit esim. suolaamaton silava. Rasvauksen jälkeen pannu kantsii vielä kuumentaa niin, että rasva vähän käryttää.

Merimaisemat ja eväsleivät.

Merimaisemat ja eväsleivät.

Isomman risukeittimen prototyyppi testissä.

Isomman risukeittimen prototyyppi testissä.

Aamupalaksi munia ja tikkupekonia.

Aamupalaksi munia ja tikkupekonia.

Nuudelikeitto omilla höysteillä.

Nuudelikeitto omilla höysteillä.

Lettuja ja lakkahilloa risukeittimellä tehtynä.

Lettuja ja lakkahilloa risukeittimellä tehtynä.

Sadekeli, paras keli

Vuoden aikana tuli nähtyä paljon erilaisia sääolosuhteita, eikä kavahdettu huonojakaan kelejä. Tarpeeseen tuli niin hyvät merinovillakerrastot kun kuoripuvutkin. Poluilla sai viettää aikaa omassa rauhassa kun vesi ropisi sadetakin huppuun.

Erilaiset sääolosuhteet päiväreissuilla antoi hyvät mahikset testata varusteiden toimivuutta pidempiä vaelluksia varten. Liekö hyvillä varusteilla ja testaamisella ollut vaikutusta, sillä vuodesta selvittiin ilman loukkaantumisia tai muita haavereita.

Eläimiä ja villiruokaa

Hienoimpia eläinmaailman kohtaamisia meillä oli saukon, hirvien, lampaiden, kuukkeleiden ja kotkien kanssa. Vähän liian tuttavalliseksi tultiin Lapissa myyrän kanssa, joka jyrsi rinkkaani reiän havitellessaan roskapussia. Sitä tuntee itsensä välillä hirmuisen pieneksi ja eritoten kiitolliseksi, kun luonnossa näkee erilaisia eläimiä ja tuntee olevansa heidän luonaan kylässä. Silleen se meidän mielestä pitääkin mennä, kunnioitetaan eläinten koteja ja luontoa.

Ja se vasta mieletöntä onkin, että meillä on luonto, josta voi löytää itselleen syötävää ja juotavaa ihan ilmaiseksi. Me ollaan oltu vähän huonoja tunnistamaan sieniä ennen tätä, mutta nyt tuttuja ovat jo ainakin tatit ja vahverot. Muutama syksyn retki suuntasikin sienimetsään ja välillä, kun mulle iski päälle niin sanotut "sienisilmät", ei metsästä meinattu päästä pois ollenkaan. Sieniä käytettiin myös ihan tuoreeltaan, mutta suurin osa kuivattiin. Niitä on nyt naposteltu pitkin talvea erilaisten ruokien seassa. Mustikoita kerättiin myös ja villiyrttejä!

Luonnon parsoja eli nuoria maitohorsmia.

Luonnon parsoja eli nuoria maitohorsmia.

Suppilovahveroita.

Suppilovahveroita.

Tulevaisuuden näkymiä

Ehkä arvasittekin, mutta ei tää meidän retkeily tähän yhden vuoden projektiin loppunut! Määrätavoitteet saa kuitenkin jäädä tässä kohtaa, mutta kyllä meillä muunlaisia tulevaisuuden haaveita ja tavoitteita on.

Tänä vuonna halutaan tehdä enemmän reissuja esim. kanootilla, lumikengillä ja hiihtäen, kun vuonna 2019 lähes kaikki reissut tehtiin kävellen. Mua kiinnostais kokeilla myös retkiluistelua, mutta Teroa pitää vielä hieman pehmitellä ajatuksen suhteen.

Tänä vuonna me halutaan viettää vielä enemmän kiireetöntä aikaa luonnossa, esim. kalastellen. Yön yli reissuja tehdään muutamia enemmän. Myös kesän tuleva vaellus voisi sisältää kunnollisia välipäiviä ilman sen suurempia matkatavoitteita.

Alustava suunnitelma on suunnata Paistuntunturin erämaahan sekä Kevon luonnonpuiston suuntaan. Lemmenjoen kansallispuisto kiinnostaa meitä myös, joten saas nähdä millainen vaellusreissu saadaan keiteltyä kasaan! Kansallispuistoista muutoin ajateltiin käydä tsekkaamassa ainakin Hossa ja Helvetinjärvi.

Meitä, mutta etenkin minua kiinnostaa oppia tunnistamaan enemmän eläimiä, eläinten jälkiä, lintuja, villiyrttejä ja sieniä. Teroa taas kiinnostaa enemmän opetella uusia taitoja, esimerkiksi eräilyyn liittyviä kädentaitoja kuksien kaivertamisesta laavun rakentamiseen. Eri tietojen ja taitojen omaksumisessa ollaan vasta alussa!

Kiitos kun olit mukana ja jaksoit lukea loppuun asti! Jos kiinnostaa seurailla meidän seikkailuja enemmänkin tai haluat lisää tietoja jostain yksittäisestä retkestä, niin löydät meidät myös Instagramista. Jokaisesta retkestä löytyy oma postauksensa.

Tässä lisäksi aikaisempia seikkailuja kirjoittamiemme artikkelien muodossa:

Haltin huiputus kalottireittia pitkin syksylla 2018, osa 1/2

Haltin huiputus kalottireittia pitkin syksylla 2018, osa 2/2

Terveisin, Essi ja Tero

Artikkelin tuotteita

Särmä Retkeilyhousut, mustat Särmä Retkeilyhousut, vihreät
Särmä Retkeilyhousut
Särmä Retkeilyhousut
63.95 EUR 79.99 EUR
Särmä retkeilyhousut on nimensä mukaisesti tehty retkeilyyn ja ulkoiluun, eli mielikuva on aika rento. Näillä pärjää mainiosti vähemmän kesäisessäkin kelissä ja korkeuseroja saa olla. Ulkonäkönsä puolesta nämä ovat yhteensopivat myös kaupunkiympäristön kanssa. Rouhea kangas kestää käyttöä ja erottaa nämä keveistä kesähousuista, mutta liikkuvuus on silti erinomainen.
Särmä merinohuppari, musta Särmä merinohuppari, Laivastonsininen Särmä merinohuppari, tummanharmaa Särmä merinohuppari, vihreä Särmä merinohuppari, Petrooli (vanha versio)
Särmä merinohuppari
Särmä merinohuppari
149.99 EUR
Maailman paras huppari – sopii lämpimäksi välikerrokseksi tai päällitakiksi rankkaankin säähän silloin, kun on liikkeessä. Kangas on paksummanpuoleista merinovillaa, ja leikkaus jumalainen!
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa, vihreät Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa, mustat
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa
19.95 - 29.99 EUR 29.99 EUR
Puhtaasti käytännön sanelemat alushousut vaativaan aktiivikäyttöön. Pitkät, tiukat lahkeet ja tukeva vyötärö istuvat tukevasti kovassakin menossa. Merinovilla huolehtii kosteudensiirrosta ja tuntuu ihoa vasten mukavalta pitkilläkin reissuilla ja vaihtelevissa olosuhteissa.
Savotta Jääkäri S reppu, vihreä Savotta Jääkäri S reppu, M05 metsäkuvio Savotta Jääkäri S reppu, musta Savotta Jääkäri S reppu, Ruskea
Savotta Jääkäri S reppu
Savotta Jääkäri S reppu
129.99 - 139.99 EUR
Tässä olis kovakouraisille tampioille hauska leikki: etsi Savotta Jääkäri S -repusta heikko kohta. Vaikeustason pitäisi olla ns. riittävä! Entiseltä nimeltään tämä reppu oli "Minijääkäri".
Terävä Skrama 200, hiiliteräs, nahkatupella, oikea, musta Terävä Skrama 200, hiiliteräs, nahkatupella, vasen, musta Terävä Skrama 200, hiiliteräs, muovilestalla
Terävä Skrama 200, hiiliteräs
Terävä Skrama 200, hiiliteräs
74.99 - 114.98 EUR
Skrama on raskas, pitkäteräinen eräveitsi metsäkäyttöön - työkalu joka poikkasee, halkaisee ja vuolee vielä kiehisetkin. Skrama 200 asettuu vesurin ja puukon välimaastoon, kyseessä on erittäin luotettava ja vyöllä mukavasti kulkeva kumppani.
Terävä Skrama 80, hiiliteräs, Mustalla kydex-tupella Terävä Skrama 80, hiiliteräs, Ranger Green kydex-tupella Terävä Skrama 80, hiiliteräs, nahkatupella Terävä Skrama 80, hiiliteräs, muovilestalla ja vyölenkillä Terävä Skrama 80, hiiliteräs, muovilestalla Terävä Skrama 80, hiiliteräs, ilman tuppea
Terävä Skrama 80, hiiliteräs
Terävä Skrama 80, hiiliteräs
41.99 - 87.98 EUR
Pieni, erittäin näpsäkkä tukevarakenteinen puuhasteluveitsi Skramasta tutulla sheepsfoot-mallisella teräprofiililla. Huikean kiva kaveri isomman mäiskeveitsen tai kirveen kaveriksi. Sopii erinomaisesti tarkempaan työskentelyyn ja pomminvarma rakenne kestää kovaakin käyttöä.
Särmä Windproof Anorak, musta Särmä Windproof Anorak, vihreä
Särmä Windproof Anorak
Särmä Windproof Anorak
71.95 EUR 89.99 EUR
Oletko anorakki-immeisiä? Kiinnostaako tuulenpitävyys? Särmä Windproof Anorak vastaa justiinsa näihin tarpeisiin. Takki sopii kaikenlaiseen ulkoiluun ja me ollaankin tarkasti funtsittu yksityiskohdat kuntoon, eikä vaan lähdetty tekemään juttuja ulkonäkö edellä - vaikka meidän silmään tämä aika kivalta näyttääkin.
Särmä TST L1 pitkähihainen aluspaita, merinovillaa, vihreä Särmä TST L1 pitkähihainen aluspaita, merinovillaa, musta
Särmä TST L1 pitkähihainen aluspaita, merinovillaa
Särmä TST L1 pitkähihainen aluspaita, merinovillaa
44.99 EUR
Vaativaan toiminnalliseen käyttöön suunniteltu kevyt pitkähihainen aluspaita. Istuva leikkaus, pitkä helma ja raglan-hihat takaavat erinomaisen käyttömukavuuden kaikenlaisessa toiminnassa. Ja mikä parasta - merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Särmä risukeitin, Regular Särmä risukeitin, Large
Särmä risukeitin
Särmä risukeitin
34.99 - 44.99 EUR
Suomessa valmistettu risukeitin! Uljas esine, joka on edullinen, kestävä, toimiva ja pakkautuu pieneen tilaan. Saatavilla kaksi kokoa: normaaleihin ja isompiin tulistelutarpeisiin. Mukana jämäkkä M05-kuvioitu kuljetuspussi.
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa, 4-Pack
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa, 4-Pack
107.99 EUR 119.96 EUR
Kylhän sie tarttet enemmän kuin yhet kalsarit! Ota tästä neljän pakkaus alennettuun hintaan – vaikka kyseessä on merinovilla, on varmaan ihan paikallaan harjoittaa hieman riskienhallintaa ja hajauttaa kalsariportfoliota useampaan pariin, niin ei yllätyksen sattuessa tartte mennä kommandona.
Särmä TST L4 Kenttähousut, M05 metsäkuvio Särmä TST L4 Kenttähousut, M04 aavikkokuvio
Särmä TST L4 Kenttähousut
Särmä TST L4 Kenttähousut
159.99 - 179.99 EUR
Harmittavatko PV:n maastopuku-paraatikompromissit? Niin meitäkin, siksi tehtiin Särmä TST L4 Kenttähousut, puhtaasti käytännön sanelemat maastohousut joissa majuriturvallisuutta ei olla mietitty pätkääkään. Fiksut materiaalit, hyvä istuvuus ja funktionaaliset yksityiskohdat tekevät L4 Kenttähousuista sen mitä maastohousujen pitäisi olla, mukavat ja toimivat.
Särmä TST L1 aluskerrasto, merinovillaa
Särmä TST L1 aluskerrasto, merinovillaa
89.98 EUR
Vaativaan toiminnalliseen käyttöön suunniteltu kevyt aluskerrasto. Istuva leikkaus, pitkä helma ja raglan-hihat takaavat erinomaisen käyttömukavuuden kaikenlaisessa toiminnassa. Ja mikä parasta - merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Särmä TST L1 pitkät alushousut, merinovillaa, vihreät Särmä TST L1 pitkät alushousut, merinovillaa, mustat
Särmä TST L1 pitkät alushousut, merinovillaa
Särmä TST L1 pitkät alushousut, merinovillaa
44.99 EUR
Vaativaan toiminnalliseen käyttöön suunnitellut kevyet pitkät alushousut. Istuva leikkaus ja hyvin muotoiltu malli takaavat käyttömukavuuden kaikenlaisessa toiminnassa. Ja mikä parasta - merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Brittiläinen MVP-sadetakki, DPM, ylijäämä
Brittiläinen MVP-sadetakki, DPM, ylijäämä
39.99 EUR
Laatusadekamaa tosi hyvällä DPM-maastokuviolla. MVP on brittiarmeijan Gore-Tex. Takki on kuten sadetakin kuuluu, yksinkertainen ja tilava, tämän voi vetää kaikkien vaatteiden päälle sateen yllättäessä.
Brittiläiset MVP-sadehousut, DPM, ylijäämä
Brittiläiset MVP-sadehousut, DPM, ylijäämä
19.99 EUR
Oisko mitään, yksinkertaiset kurahousut hengittävällä kalvolla ja armeijalaatuisina. Kalvona brittiarmeijan MVP, eli käytännössä sama kuin Gore-Tex. Kuviona peribrittiläinen DPM. Toimii.
Loading...