Private Military Contractor – OPERAATIO PUOLA

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Kävin viime vuonna tutustumassa parin kaverini kanssa Puolalaisen Eusecan (European Security Academy) kurssitarjontaan, suorittamalla Close Protection Basic ja Close Protection Advance- kurssit. Pidin Eusecan tyylistä hoitaa hommat ja en todellakaan saanut Puolasta tarpeekseni.

Tällä kertaa meillä oli tähtäimessa Private Military Contractor- kurssi jota varten piti olla suoritettuna edellämainitut kurssit tai vaihtoehtoisesti taustaa sotahommista.


Viimeinen kalja ennen kurssia poznanilaisessa hipsteriravintolassa.

Private Military Contractor

Odotukset kurssista olivat hurjat. Pojat kertoivat, että siellä otetaan luulot pois heti ekana päivänä ja alfaurokset pistetään koville. Lusut päällä 24/7 ja esteratakin pitäisi suorittaa alle kuuteen minuuttiin. Kovaa toimintaa siis luvassa ja olinkin henkisesti valmistaunut kunnon puolalaiseen inttilarppiin jossa sielu romutetaan hetkessä ja univelkaa kerrytetään liiaksikin.

Kurssi ei itseasiassa vastannut näiltä osin juurikaan odotuksiani, sillä Eusecan kouluttajat olivat kehittäneet koulutussysteeminsä uusiksi. Keskityttiin lähinnä olennaiseen eikä rääkätty äijiä paskaksi. Tämä oli itseasiassa hyvin kiva yllätys, sillä uusien asioiden oppiminen on yleensä hitosti helpompaa, kun turha henkinen murtuminen ja väsymys poistetaan kuvioista.

Meidät poimittiin Poznanin juna-asemalta pikkubussilla jossa olikin reilu kymmenen tulevaa operaattoria. Tunnin kestävä bussimatka koulutuskeskukselle tuntui pitkältä. Suurin osa porukasta oli hiljaa. Jännityksen tunsi ilmassa. Suurin osa porukasta oli Puolassa ensimmäistä kertaa.

Perille päästyämme kuulimme, että kurssilaisia olisi yli 25! Selkeätä oli, että meidät jaettaisiin kahteen ryhmään ja niin siinä sitten kävikin. Alpha-ryhmä joka koostui sekalaisesta porukasta, meitä olikin ainakin 12 eri kansallisuutta (mm. Suomesta, Brasiliasta, Etelä Afrikasta, Serbiasta, Saksasta, Puolasta, Kreikasta jne). Toinen ryhmä koostui pääosin Italialaisista sekä Ranskalaisista joiden kielitaito oli erittäin rajallinen.

Operaation tavoite on kirkkaasti mielessä

Koulutus alkoi luennoilla maailman paskimmista maista, niiden ongelmista, historiasta ja PMC- toiminnasta ko. alueilla. Pääosin keskityttiin Afrikan valtioihin sekä Lähi-Idän sotatoimialueisiin.

Iltapäivästä harjoiteltiin aseenkäsittelyä M4-, AKMS- sekä Glock 17- aseilla. Aseenkäsittely kattoi mm. erilaisia ampuma-asentoja ja -turvallisuutta. Myöhemmin viikon aikana meille opetettiin kaikenlaisia kikkoja PMC-toiminnasta, IED-varautumista sekä siitä miten toimitaan itsemurhapommittajia, kidnappaajia ja muita ryöstäjiä vastaan.

Suurin osa treenistä kuitenkin muodostui VIP+5 (timanttimuodostelma jossa tarkoitus pitää vippi mahdollisimman elossa) muodostelmassa kävelyä ympäriämpäri,välillä autojen kanssa, välillä uhan ja ammuskelun alla. Tämä oli varmasti kurssin parasta antia. Kouluttajat ampuivat paintball aseilla meitä piilosta, yrittäen osua vippiin, ja meidän taas olis tarkoitus spotata tämä ja evakuoida vippi oikein turvaan. Tätä hommaa varten Euseca on rakennuttanut Mogadishun kaupungintalon(?) ja sitä ympäröivät rakennukset läheiselle harjoitusalueelle. Täällä vietettiin melkein koko kurssi.

Dakka Dakka!!

Käytiin myös ampumaradalla ampumassa kovilla erilaisia ammuntoja rynnäkkökivääreillä ja pistooleilla muutaman kerran viikon aikana. Ammunnat meni iteltäni pääsääntöisesti tosi hyvin ja tätä pidinkin omana vahvuutenani.

MEDIC!

Kurssilla oli myös yhden päivän kestävä taisteluensiaputreeni. Puolalainen superlääkintämies, joka jauhoi purutupakkaa ja kiroili jatkuvasti, jolla oli yli 15 vuoden kokemus sotajutuista pääosin Irak-ja-Afganistan-akselilta, piti meidät rautaisessa otteessaan, kertoi uskomattomia sotatarinoita ja opetti taisteluensiavun perusteita. Tämä oli uskomattoman hyvä treeni ja vastaavaa kokemusta sekä ammattitaitoa en ole aikaisemmin tavannut millään EA-liittyvällä kurssilla, oli se sitten SPR:n hömppätreeni ja Intin tarjoama kurssi.

Ake-sotaa

Kurssin loppusuoralla käytettiin aikaa myös CQB-hommien harjoitteluun, mutta mielestäni tämä aika meni hukkaan, sillä tekniikat olivat oman kokemukseni mielestä outoja ja näitä asioita ei opeteta muutamassa tunnissa. Tarkoitus ilmeisesti olikin vain kertoa, että tälläistäkin olisi tarjolla ja tälläisiä taitoja todennäköisesti tulee tarvitsemaan maailman kriisipesäkkeillä. Kaunis ajatus tosin, liian vähän aikaa.

This Is The End

Kurssi läheni loppuaan ja viimeisenä päivänä testattiin koko porukka, että tuliko täällä opittua yhtään mitään. Kolme koetta: teoriakoe, ampumakoe sekä taktiikkakoe ryhmän kanssa. Läpi meni heittämällä, ainakin minulla, vaikka ryssinkin mielestäni ampuosuuden kokeesta. Osalla teki tiukkaa, sillä lukemisen sijasta iltaisin porukka puhui lähinnä huorista ja siitä kuinka monta sellaista aikoo ostaa kurssin loputtua. Ymmärtäähän sen, että keskittyminen voi olla vaikeaa.

Tosi hyvä kurssi! Suosittelen lämpimästi jokaiselle joka haluaa tehdä turvallisuusalan hommia kriisialueilla. Suurin anti mielestäni oli, että pääsi tutustumaan uskomattomiin samanhenkisiin ihmisiin ympäri maailman. Hyviä tyyppejä!

Majoitus ja puitteet

Pari sanaa majoituksesta sekä ruoasta. Majoitus ja safka kuuluu kurssien hintaan. Majoitus tapahtuu kauniilla maatilalla, jonka erilaiset rakenteet, kuten navetat ja tuulimylly ovat remontoitu majoituskäyttöön. Tilat on hyvin upeat ja viihtyisät ja tulee mieleen tarinat Ranskan legioonan majoituspaikoista. Ruokaa on paljon ja riittävästi. Kolme lämminta ateriaa päivässä ja ateriat koostuu pääosin makkarasta sekä sen kaltaisista lihapötkylöistä. Hyvin tyypillistä rasvaista puolalaista safkaa. Kahvia on tarjolla läpi vuorokauden. Vapaa-aikaakin on mahdollisuuksien mukaan mahdollista viettää vaikkapa kohtalaisesti varustellulla kuntosalilla, uimalla järvessä taikka saunomalla rantamökissä.

Lisätietoa

Lisätietoa Eusecan kurssitarjonnasta: www.euseca.com

Kuvat: Jarek Wolny

Artikkelin tuotteita

Särmä TST M05 RES Suomen hihalippu, 50 x 30 mm, täysvärinen Särmä TST M05 RES Suomen hihalippu, 50 x 30 mm, kenttävärit Särmä TST M05 RES Suomen hihalippu, 50 x 30 mm, aavikkovärit
Särmä TST M05 RES Suomen hihalippu, 50 x 30 mm
Särmä TST M05 RES Suomen hihalippu, 50 x 30 mm
4.99 EUR
Suomen siniristilippu kestävästi brodeerattuna. Mitoitettu puolustusvoimain M05 ja M91 -pukujen hihamerkkipaikkojen mukaan. Saatavilla sinivalkoisena, kenttäväreissä ja Multicam-tyylisenä.
Loading...