Taistelureput arkikäytössä

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Sopiiko taistelureppu myös rauhanomaiseen päivittäiskäyttöön esimerkiksi retkeilyyn, kauppakassiksi tai duunikamojen kuskaamiseen?

Kyllähän se sopii ja vieläpä reilusti paremmin kuin pelkästään hyvin. Me täällä Varustelekassa perustelemme tässä artikkelissa tätä läpeensä kaupallista ja mielivaltaisen propagandistista “totuuttamme” muutaman keskeisen ominaisuuden kautta ja kerrotaan vähän käytännön kokemuksiakin.

Modulaarinen reppu taipuu monenlaisiin tarpeisiin

Taistelureppujen tai pikemminkin taistelureppujärjestelmien hienous on kyky mukautua erilaisiin tarpeisiin nopeasti ja helposti. Monenmoiset PALS/MOLLE-, ITW Nexus-, Malice-, yms. standardit sekä näihin aivan yltäkylläisen lukuisat ja hyvin yhteensopivat lisäpalikat ovat pitkälle hioutuneita. Ne taipuvat vaivatta erilaisiin tarpeisiin ja tehtäviin sekä tarjoavat kuhunkin hommaan mahdollisimman luotettavan ja suorituskykyisen tavan kuljettaa tavaroita.

Modulaarisuus ei ole pelkästään “hyödyllistä sotilaskäytössä” vaan hyvinkin siisti juttu myös päivittäisessä elämässä. Arkipäivän tarpeet saattavat olla hyvinkin erilaisia pitkästä kesälomareissusta polkupyörällä tapahtuvaan työmatkailuun ja kaljanhakureissuihin. Joka hommaan ei tarvita omaa reppua, vaan yksi taipuu lisäpalikoilla todella moneen tarpeeseen.

Taistelukäyttöön suunnitellut kantolaitteet sopivat hyvin myös arkikäyttöön, kuten vaikka oleelliseen elintarvikehuoltoon.

Toisinaan on fiksua suunnata katse myös tämän päivän repputarpeita pidemmälle. Nämä järjestelmät eivät ole kovin äkkiä vanhenemassa, joten jos hankit tänään päivärepun oheistarvikkeineen sekä muutaman lisätaskun, nuo taskut ja tarvikkeet sopivat aivan samalla tavalla myös rinkkaan, jonka ostat ehkä viiden vuoden päästä maailmanympärimatkalle lähtiessäsi.

Modulaarisen repun kantokykyä voi kasvattaa tai pienentää käyttötarpeen mukaan lisätaskuja vaihtelemalla.

Ylivertainen organisointikyky takaa, että tavarat löytyvät

Taistelukentillä tavaroiden pitää löytyä äkkiä ja ne pitää pystyä jäsentelemään erilaisiin käyttötarpeisiin, jotta taistelijan taistelukyky ja henki säilyisivät mahdollisimman pitkään. Sen sijaan että survotaan kaikki kamppeet yhden säkin pohjalle aivan käsittämättömäksi käsilaukkuhäröpalloksi kynien, kumien ja vuosikertabanaanien sekaan, on mielekkäämpää tehdä erillisiä pieniä kiinnityspisteitä pikkuesineille sekä erilaisten käyttötilanteiden kokonaisuuksille.

Samat kiinnityspisteet palvelevat hyvin myös siviilikäytössä ja helpottavat tavaroiden löytymistä ja järjestyksessä pysymistä. Verratonta etua tarjoaa myös “kaikki esillä”-tyyppinen organisointitapa, jolloin kaikki tavarat eivät ole ainoastaan helposti saatavilla vaan ne myös näkee yhdellä silmäyksellä. Tälllöin on huomattavasti helpompaa pysyä kartalla sen suhteen, mitä tuli ottaneeksi mukaan ja mitä tarvitsee vielä pakata. Vannomme tämän nimeen Lekassa kuin Marie Kondo konsanaan.

Mahdottoman kestävät materiaalit

Materiaalivahvuudeltaan reilusti ylisuunniteltu reppu on välttämätön taistelukentällä, mutta mahtavan mukava myös missä tahansa muussakin käytössä. Haittapuolena pelkkä reppu painaa tietysti muovikassia enemmän, mutta toisaalta komponentit, materiaalit ja kantomukavuuskin on mitoitettu raskaammallekin kuormalle ja kestää kovaakin käyttöä pitkään.

Kalliista repustahan ei ole kovinkaan suurta iloa, ellei se kestä vuosikymmenten käyttöä sekä järjenvastaisen typerää retuuttamista.

Nämä tuotteet pystyy aiemmin mainitun yleisyhteensopivuuden vuoksi myös korjaamaan aika helposti, jos joku osa sattuu ennen pitkään pettämään. Kovalaatuisia vaihtosolkia löytyy tee-se-itse-tuoteryhmästämme myös tulevaisuudessa.

Henkilökunnan esimerkkejä

Ollin Särmä TST CP15

Vuorotyöläisenä, joka yöpyy vähän missä milloinkin, olen satsannut varusteisiin saavuttaakseni huolettoman arjen. Tämä tarkoittaa juuri omiin tarpeisiin kompartmentalisoitua reppua, joka kantaa kaiken tarvittavan mun nomadiseen elämääni: laturit, vaihtoalusvaatteet ja hygieniatarvikepussit kaikki omissa, irrotettavissa taskuissaan. Reppu pysyy rennosti mukana yhden olan kantohihnalla.

CP15 Taistelureppu moottoripyörässä

Päivittäinen moottoripyöräily tuo pöydälle vielä omat haasteensa. Lukuisilla repun ulkopuolelle kiinnitettävillä remmeillä ja karabiineilla saan kannettua ajovarusteet, sadekerrastot ja kypärän hands-free. CP15:n integroitujen kompressioremmien ansiosta puolityhjänkin repun saa tiukaksi paketiksi, ettei se heilu ja hölsky niillä kivoilla teillä. Ajaessa käytän pieneen tilaan meneviä olkaviilekkeitä ja rintaremmiä.

Mielenrauhaksi reppuun saa jemmattua ensiapu- ja hätätarvikkeet selänpuoleiseen ulkopuoliseen taskuun, nopeasti saatavaksi.

Taistelureppu moottoripyöräilijällä

Samainen reppu on ainoa mitä tarvitsen useimpiin reissuihin. Tällä on hoitunut sekä kesäiset keikat metsällä että viikon reissut ulkomailla. Mahtuu täydellisesti niin käsimatkatavarana lentokoneeseen kuin moottoripyörän tankkilaukuksi. Modulaarisempaa reppua en pystyisi itse keksimään. Tän saa just omiin tarpeisiinsa muokattua.

Igen Särmä TST CP10

Taitan työ-, harrastus- ja muut arjen matkani mahdollisimman usein polkupyörällä, ja muissa tapauksissa jalan ja/tai erinäisillä julkisilla kulkupeleillä. Polkupyörä on suurin omistamani kulkuneuvo, eikä kyseessä ole tavattoman suurella tavarakapasiteetilla varustettu yksilö. Oli kyseessä työ-, koulu- tai harrastusmatka taikka näiden aikana suoritettu kauppareissu, kuljetuskapasiteetin tarve vaihtelee vähäisestä runsaaseen. Olen myös mitä todennäköisimmin jossain vaiheessa matkaani sääolosuhteiden armoilla, ja säätähän emme voi valita - varusteemme voimme. Näihin tarpeisiin olen valjastanut CP10 Mini-taistelurepun lukuisine lisävarusteineen.

CP10 taistelureppu auki

Sellaisenaan CP10 on jo varsin pätevä arkireppu. Repun sisään mahtuu vaivoitta läppäri, vesipullo, muistiinpanovälineet sun muut tarvittavat vermeet, ja sisäpuolen kaksi verkkotaskua helpottavat pienempien esineiden, kuten lukulasien, kauppakassin ja kuulokkeiden sijoittamista reppuun. Suhteellisen usein tilan tarve kasvaa kuitenkin pelkän reppupussin tarjoaman n. 10 litran yli. Tästä syystä olen lisännyt reppuuni kolme ulkoista lisätaskua, joihin saan pakattua esim. vesipullon, sadetakin ja kasvomaskeja. Tällöin reppupussin sisälle jää enemmän tilaa, ja edellä mainitut vermeet ovat nopeasti saatavilla.

CP10 taistelureppu pyöräilijällä

CP10:n pintaa peittävään PALS-kujastoon olen laittanut erilaisia kiinnitystarvikkeita, kuten karabiinihakoja ja irtohihnoja, jotka voi tarpeen tullen valjastaa käyttöön ja repun ulkopuolelle voi kiinnittää lisää kantamuksia. Repun kantokahvassa on vielä HeroClip-haka mahdollistamassa repun ripustamisen, no, mihin tahansa, jolloin sisällön kaivelu käy käden käänteessä, eikä reppua tartte säilyttää jossain pölyisessä nurkassa lattialla.

Artikkelin tuotteita

Särmä rintaremmi, musta Särmä rintaremmi, vihreä
Särmä rintaremmi
Särmä rintaremmi
3.99 EUR
Puuttuuko repustasi rintaremmi? Pyyhi kyyneleet! Tässä ois kunnon pikalukolla ja elastisella remmiosuudella varustettu rintaremmi kiinnitettäväksi reppuihin ja rinkkoihin joista moinen uupuu. Edullinen ja huomattavan näppärä pikku apuväline!
DMM Spectre karabiinihaka
DMM Spectre karabiinihaka
10.99 EUR
Tosi kestävä ja kevyt sulkurengas kiipeilyyn, riippumattoiluun tai mihin vaan, missä tarttee roikottaa tavaraa mukana näppärästi saatavilla. Valmistettu Briteissä!
ITW GrimLoc, musta ITW GrimLoc, Foliage Green ITW GrimLoc, Canadian Average Green ITW GrimLoc, Coyote Brown
ITW GrimLoc
ITW GrimLoc
4.99 EUR
Kaikkien sotahullujen must-have pienasuste! Erittäin kätevä ja kestävä pieni muovinen jousihaka. Tavallisen vyölenkeistä roikottelun lisäksi GrimLocin saa varmistettua paikoilleen reppujen ja varusteiden 25 mm remmeihin. Ei kilise eikä kiillä, tosi tacticool.
Särmä TST Yleistasku S, M05 metsäkuvio Särmä TST Yleistasku S, vihreä Särmä TST Yleistasku S, musta
Särmä TST Yleistasku S
Särmä TST Yleistasku S
29.99 EUR
Yksinkertainen, kaksinkertaisella sulkuvarmistuksella (pikasoljellinen läppä ja kiristettävä suojakaulus) varustettu yleistasku. S-koon malli on kapea, yleisimpien Suomen sotaväen varustaskujen korkuinen yleistasku kaikenlaiselle pientarvikkeille. 2x4 PALS kiinnityspinta-ala, sopii hyvin vaikka lipastaskurivin jatkoksi liiviin.
Särmä TST Yleistasku M, vihreä Särmä TST Yleistasku M, musta Särmä TST Yleistasku M, M05 metsäkuvio
Särmä TST Yleistasku M
Särmä TST Yleistasku M
32.99 EUR
Yksinkertainen, kaksinkertaisella sulkuvarmistuksella (pikasoljellinen läppä ja kiristettävä suojakaulus) varustettu yleistasku. M-koon malli sopii erinomaisesti liiveihin tai pienien reppujen sivutaskuksi. Sopivan kokoinen yleisimmille pikkutarvikkeille, toimii myös kenttäpullotaskuna.
Särmä TST Kantohihnan pehmuste, 1 kpl, vihreä
Särmä TST kantohihnan pehmuste
Särmä TST kantohihnan pehmuste
14.99 EUR
Kunnon monikäyttöinen kantohihnan irtopehmuste, sopii 40 mm leveille hihnoille. Päissä tarranauhalenkit joilla pehmusteen saa ovelasti lukittua paikoilleen esim. soljen ympäri. Suositeltuja käyttökohteita ovat kevyet reppuolkaimet, laukkujen ja aseiden kantohihnat sekä esim. chestrigien ja muiden varusteiden olkahihnat.
Särmä TST irtohihna, Side Release -solki, 2-Pack Särmä TST irtohihna, Ladder Lock -solki, 2-Pack Särmä TST irtohihna, G-hook, 2-Pack
Särmä TST irtohihna, 2-Pack
Särmä TST irtohihna, 2-Pack
9.99 - 14.99 EUR
Kunnon no-bullshit irtohihnoja, useammalla solkivaihtoehdolla eli vaihtoehtoja riittää jokaiseen tilanteeseen ja tarpeeseen. Parhaimmillaan tämmöinen on rinkkaan tai reppuun kiinnitettynä erinäisten möykkyjen kantamiseen, reilun pituinen remmi riittää makuualustojen, makuupussien ja jopa telttojen ympäri. Toimii hätätapauksessa myös housuvyönä!
Särmä TST Yleiskantohihna, vihreä Särmä TST Yleiskantohihna, musta
Särmä TST Yleiskantohihna
Särmä TST Yleiskantohihna
12.99 EUR
Törkeän yksinkertainen kantohihna ihan mihin tahansa käyttöön. Tämmösiä on meiltä kyselty iät ja ajat, eikä vastaavaa tuotetta aina armeijaylijäämänä ole tarjolla joten piti sitten tehdä itse. Sopii lähestulkoon mihin vain: laukun olkahihnaksi, repun olkaviilekkeiksi, taisteluvyön olkaimiksi ja jopa aseiden sun muiden vempeleiden kantohihnaksi.
Särmä TST litteät olkaviilekkeet, vihreät Särmä TST litteät olkaviilekkeet, mustat
Särmä TST litteät olkaviilekkeet
Särmä TST litteät olkaviilekkeet
24.99 EUR
Yksinkertaiset ja matalaprofiiliset olkaviilekkeet Särmä TST taistelureppuihin. Suunniteltu erityisesti aseenkäsittelyä ja suojaliivien päällä kantoa ajatellen - pehmustamaton rakenne ei häiritse aseen tukemista olkaa vasten.
Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu, M05 metsäkuvio, pehmustetuilla olkaviilekkeillä Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu, vihreä, pehmustetuilla olkaviilekkeillä Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu, musta, pehmustetuilla olkaviilekkeillä Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu, M05 metsäkuvio, litteillä olkaviilekkeillä Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu, vihreä, litteillä olkaviilekkeillä Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu, musta, litteillä olkaviilekkeillä
Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu
Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu
139.99 - 149.99 EUR
10-litrainen kompakti taistelureppu, monipuolisesti mukautettavissa ja muokatavissa käyttäjän tarpeiden mukaan. Runsaasti laajennus/organisointimahdollisuuksia sekä käyttäjän mieltymyksen mukaan valittavat olkaviilekkeet.
Särmä TST CP15 Taistelureppu, M05 metsäkuvio, pehmustetuilla olkaviilekkeillä Särmä TST CP15 Taistelureppu, vihreä, pehmustetuilla olkaviilekkeillä Särmä TST CP15 Taistelureppu, musta, pehmustetuilla olkaviilekkeillä Särmä TST CP15 Taistelureppu, M05 metsäkuvio, litteillä olkaviilekkeillä Särmä TST CP15 Taistelureppu, vihreä, litteillä olkaviilekkeillä Särmä TST CP15 Taistelureppu, musta, litteillä olkaviilekkeillä
Särmä TST CP15 Taistelureppu
Särmä TST CP15 Taistelureppu
189.99 - 199.99 EUR
15-litrainen taistelureppu, monipuolisesti mukautettavissa ja muokatavissa käyttäjän tarpeiden mukaan. Runsaasti laajennus/organisointimahdollisuuksia sekä käyttäjän mieltymyksen mukaan valittavat olkaviilekkeet.
Nite Ize S-biner tarvikerengas, Koko #5: (X-Large) Nite Ize S-biner tarvikerengas, Koko #4: (Large) Nite Ize S-biner tarvikerengas, Koko #3: (Medium) Nite Ize S-biner tarvikerengas, Koko #2: (Small) Nite Ize S-biner tarvikerengas, Koko #1: (X-Small)
Nite Ize S-biner tarvikerengas / karabiinihaka
Nite Ize S-biner tarvikerengas / karabiinihaka
4.99 - 7.99 EUR
S-Biner on näpsäkkä kahdella jousella varustettu musta karabiinihaka, jolla voit kiinnitellä erilaisia juttuja helposti ja nopeasti. Näihin saa esmes avaimet, vesipullon tai muita retkeilyvehkeitä kivasti kiinni reppuun tai ripustelet kukkia tai vihollisen kutistettuja päitä kotona tai työkaluja duunissa. Kysymyshän ei ole, että tarvitsetko tällaista, vaan että kuinka monta laitetaan?
75Tactical Universal Loop Strap SX30, Musta 75Tactical Universal Loop Strap SX30, Oliivinvihreä 75Tactical Universal Loop Strap SX30, Kojootinruskea
75Tactical Universal Loop Strap SX30
75Tactical Universal Loop Strap SX30
5.99 EUR
75Tactical SX30 on näppärä ja monikäyttöinen kiinnityshihna erilaisten varusteiden ripusteluun. Kiinnitä muovinen TecSys-solki vaikkapa repun PALS-kujastoon tai mihin vaan 25 mm hihnaan ja roikota lenkissä vesipulloa, vihollisten kutistettuja päitä tai mitä mielitkin.
SoftTIE Straps XL irtohihna, kojootinruskea SoftTIE Straps XL irtohihna, vihreä SoftTIE Straps XL irtohihna, musta
SoftTIE Straps XL irtohihna
SoftTIE Straps XL irtohihna
7.99 - 12.99 EUR
Jos kukaan ei "keksisi pyörää uudelleen", meillä ei olisi ilmatäytteisiä renkaita, puoliautomaattisia aseita ja vohvelirautoja. Inhoittava ajatus! Jos et ole vielä kuullut SoftTIE-irtohihnoista, laitapa kalenteriisi pieni sydänmerkki; tänään sait tietää, kuinka monta asiaa ovelat itävaltalaiset saivat tehtyä paremmin ihan vaan yksinkertaisessa irtohihnassa.
Savotta Trinket Pouch, 10x15 cm, Musta Savotta Trinket Pouch, 10x15 cm, Vihreä Savotta Trinket Pouch, 10x15 cm, Oranssi
Savotta Trinket Pouch, 10x15 cm
Savotta Trinket Pouch, 10x15 cm
13.99 - 14.99 EUR
Tässä kiva pussi pikkutilpehöörin siistiin organisointiin reppujen ja laukkujen sisälle. Lajittele nätisti pienelektroniikka, varaparistot, laastarit, pilleripurkit ja muut minijutut, jotka soisit pysyvän pois hävöksistä. Nää tuo järjestystä kaaokseen myös kotona, auton hanskalokerossa, työpöydällä tai taskuissa.
Savotta Trinket Pouch 15x20 cm, Musta Savotta Trinket Pouch 15x20 cm, Vihreä Savotta Trinket Pouch 15x20 cm, Oranssi
Savotta Trinket Pouch 15x20 cm
Savotta Trinket Pouch 15x20 cm
14.99 - 16.99 EUR
Fiksu pussi pikkaisen isomman tingeltangelin siistiin organisointiin reppujen, rinkkojen ja kassien sisälle. Lajittele nätisti hygieniavehkeet, pienelektroniikka, ensiaputarvikkeet ja muut pienehköt jutut, jotka soisit pysyvän tallessa. Näitä voi käyttää myös kotona, auton hanskalokerossa, työpöydällä tai taskuissa.
Savotta Trinket Pouch 20x30 cm, Musta Savotta Trinket Pouch 20x30 cm, Vihreä Savotta Trinket Pouch 20x30 cm, Oranssi
Savotta Trinket Pouch 20x30 cm
Savotta Trinket Pouch 20x30 cm
17.99 EUR
Fiksu pussi isomman tingeltangelin siistiin organisointiin reppujen, rinkkojen ja kassien sisälle. Lajittele nätisti puhtaat/likaiset alkkarit, pikkuisen isommat ensiapuvehkeet ja muut jutut, jotka haluat löytää helposti. Näitä voi käyttää myös kotona, auton hanskalokerossa, työpöydällä tai missä nyt järjestys on parempi kuin anarkia.
HeroClip tarvikerengas, Medium HeroClip tarvikerengas, Small HeroClip tarvikerengas, Mini
HeroClip tarvikerengas / karabiinihaka
HeroClip tarvikerengas / karabiinihaka
16.99 - 20.99 EUR
Tarvikerenkaiden uusi supersankari on täällä. Onko se jousihaka vai varustekoukku? Ei vaan molemmat. Ripustele ensin juttuja vyölle, reppuun tai mihin mielit ja roikota leirissä irti maasta kaikkea mitä haluat paitsi itseäsi. Taikka käytä kotona, töissä tahi missä tahansa. Nyt kun tiedät, mikä tämä mainio vekotin on, enää tarvitsee selvittää, kuinka monta tarvitset.
Loading...