Taistelureput arkikäytössä
Jaa FacebookissaSopiiko taistelureppu myös rauhanomaiseen päivittäiskäyttöön esimerkiksi retkeilyyn, kauppakassiksi tai duunikamojen kuskaamiseen?
Kyllähän se sopii ja vieläpä reilusti paremmin kuin pelkästään hyvin. Me täällä Varustelekassa perustelemme tässä artikkelissa tätä läpeensä kaupallista ja mielivaltaisen propagandistista “totuuttamme” muutaman keskeisen ominaisuuden kautta ja kerrotaan vähän käytännön kokemuksiakin.
Modulaarinen reppu taipuu monenlaisiin tarpeisiin
Taistelureppujen tai pikemminkin taistelureppujärjestelmien hienous on kyky mukautua erilaisiin tarpeisiin nopeasti ja helposti. Monenmoiset PALS/MOLLE-, ITW Nexus-, Malice-, yms. standardit sekä näihin aivan yltäkylläisen lukuisat ja hyvin yhteensopivat lisäpalikat ovat pitkälle hioutuneita. Ne taipuvat vaivatta erilaisiin tarpeisiin ja tehtäviin sekä tarjoavat kuhunkin hommaan mahdollisimman luotettavan ja suorituskykyisen tavan kuljettaa tavaroita.
Modulaarisuus ei ole pelkästään “hyödyllistä sotilaskäytössä” vaan hyvinkin siisti juttu myös päivittäisessä elämässä. Arkipäivän tarpeet saattavat olla hyvinkin erilaisia pitkästä kesälomareissusta polkupyörällä tapahtuvaan työmatkailuun ja kaljanhakureissuihin. Joka hommaan ei tarvita omaa reppua, vaan yksi taipuu lisäpalikoilla todella moneen tarpeeseen.
Taistelukäyttöön suunnitellut kantolaitteet sopivat hyvin myös arkikäyttöön, kuten vaikka oleelliseen elintarvikehuoltoon.
Toisinaan on fiksua suunnata katse myös tämän päivän repputarpeita pidemmälle. Nämä järjestelmät eivät ole kovin äkkiä vanhenemassa, joten jos hankit tänään päivärepun oheistarvikkeineen sekä muutaman lisätaskun, nuo taskut ja tarvikkeet sopivat aivan samalla tavalla myös rinkkaan, jonka ostat ehkä viiden vuoden päästä maailmanympärimatkalle lähtiessäsi.
Modulaarisen repun kantokykyä voi kasvattaa tai pienentää käyttötarpeen mukaan lisätaskuja vaihtelemalla.
Ylivertainen organisointikyky takaa, että tavarat löytyvät
Taistelukentillä tavaroiden pitää löytyä äkkiä ja ne pitää pystyä jäsentelemään erilaisiin käyttötarpeisiin, jotta taistelijan taistelukyky ja henki säilyisivät mahdollisimman pitkään. Sen sijaan että survotaan kaikki kamppeet yhden säkin pohjalle aivan käsittämättömäksi käsilaukkuhäröpalloksi kynien, kumien ja vuosikertabanaanien sekaan, on mielekkäämpää tehdä erillisiä pieniä kiinnityspisteitä pikkuesineille sekä erilaisten käyttötilanteiden kokonaisuuksille.
Samat kiinnityspisteet palvelevat hyvin myös siviilikäytössä ja helpottavat tavaroiden löytymistä ja järjestyksessä pysymistä. Verratonta etua tarjoaa myös “kaikki esillä”-tyyppinen organisointitapa, jolloin kaikki tavarat eivät ole ainoastaan helposti saatavilla vaan ne myös näkee yhdellä silmäyksellä. Tälllöin on huomattavasti helpompaa pysyä kartalla sen suhteen, mitä tuli ottaneeksi mukaan ja mitä tarvitsee vielä pakata. Vannomme tämän nimeen Lekassa kuin Marie Kondo konsanaan.
Mahdottoman kestävät materiaalit
Materiaalivahvuudeltaan reilusti ylisuunniteltu reppu on välttämätön taistelukentällä, mutta mahtavan mukava myös missä tahansa muussakin käytössä. Haittapuolena pelkkä reppu painaa tietysti muovikassia enemmän, mutta toisaalta komponentit, materiaalit ja kantomukavuuskin on mitoitettu raskaammallekin kuormalle ja kestää kovaakin käyttöä pitkään.
Kalliista repustahan ei ole kovinkaan suurta iloa, ellei se kestä vuosikymmenten käyttöä sekä järjenvastaisen typerää retuuttamista.
Nämä tuotteet pystyy aiemmin mainitun yleisyhteensopivuuden vuoksi myös korjaamaan aika helposti, jos joku osa sattuu ennen pitkään pettämään. Kovalaatuisia vaihtosolkia löytyy tee-se-itse-tuoteryhmästämme myös tulevaisuudessa.
Henkilökunnan esimerkkejä
Ollin Särmä TST CP15
Vuorotyöläisenä, joka yöpyy vähän missä milloinkin, olen satsannut varusteisiin saavuttaakseni huolettoman arjen. Tämä tarkoittaa juuri omiin tarpeisiin kompartmentalisoitua reppua, joka kantaa kaiken tarvittavan mun nomadiseen elämääni: laturit, vaihtoalusvaatteet ja hygieniatarvikepussit kaikki omissa, irrotettavissa taskuissaan. Reppu pysyy rennosti mukana yhden olan kantohihnalla.
Päivittäinen moottoripyöräily tuo pöydälle vielä omat haasteensa. Lukuisilla repun ulkopuolelle kiinnitettävillä remmeillä ja karabiineilla saan kannettua ajovarusteet, sadekerrastot ja kypärän hands-free. CP15:n integroitujen kompressioremmien ansiosta puolityhjänkin repun saa tiukaksi paketiksi, ettei se heilu ja hölsky niillä kivoilla teillä. Ajaessa käytän pieneen tilaan meneviä olkaviilekkeitä ja rintaremmiä.
Mielenrauhaksi reppuun saa jemmattua ensiapu- ja hätätarvikkeet selänpuoleiseen ulkopuoliseen taskuun, nopeasti saatavaksi.
Samainen reppu on ainoa mitä tarvitsen useimpiin reissuihin. Tällä on hoitunut sekä kesäiset keikat metsällä että viikon reissut ulkomailla. Mahtuu täydellisesti niin käsimatkatavarana lentokoneeseen kuin moottoripyörän tankkilaukuksi. Modulaarisempaa reppua en pystyisi itse keksimään. Tän saa just omiin tarpeisiinsa muokattua.
Igen Särmä TST CP10
Taitan työ-, harrastus- ja muut arjen matkani mahdollisimman usein polkupyörällä, ja muissa tapauksissa jalan ja/tai erinäisillä julkisilla kulkupeleillä. Polkupyörä on suurin omistamani kulkuneuvo, eikä kyseessä ole tavattoman suurella tavarakapasiteetilla varustettu yksilö. Oli kyseessä työ-, koulu- tai harrastusmatka taikka näiden aikana suoritettu kauppareissu, kuljetuskapasiteetin tarve vaihtelee vähäisestä runsaaseen. Olen myös mitä todennäköisimmin jossain vaiheessa matkaani sääolosuhteiden armoilla, ja säätähän emme voi valita - varusteemme voimme. Näihin tarpeisiin olen valjastanut CP10 Mini-taistelurepun lukuisine lisävarusteineen.
Sellaisenaan CP10 on jo varsin pätevä arkireppu. Repun sisään mahtuu vaivoitta läppäri, vesipullo, muistiinpanovälineet sun muut tarvittavat vermeet, ja sisäpuolen kaksi verkkotaskua helpottavat pienempien esineiden, kuten lukulasien, kauppakassin ja kuulokkeiden sijoittamista reppuun. Suhteellisen usein tilan tarve kasvaa kuitenkin pelkän reppupussin tarjoaman n. 10 litran yli. Tästä syystä olen lisännyt reppuuni kolme ulkoista lisätaskua, joihin saan pakattua esim. vesipullon, sadetakin ja kasvomaskeja. Tällöin reppupussin sisälle jää enemmän tilaa, ja edellä mainitut vermeet ovat nopeasti saatavilla.
CP10:n pintaa peittävään PALS-kujastoon olen laittanut erilaisia kiinnitystarvikkeita, kuten karabiinihakoja ja irtohihnoja, jotka voi tarpeen tullen valjastaa käyttöön ja repun ulkopuolelle voi kiinnittää lisää kantamuksia. Repun kantokahvassa on vielä HeroClip-haka mahdollistamassa repun ripustamisen, no, mihin tahansa, jolloin sisällön kaivelu käy käden käänteessä, eikä reppua tartte säilyttää jossain pölyisessä nurkassa lattialla.