Taistelureput arkikäytössä

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Sopiiko taistelureppu myös rauhanomaiseen päivittäiskäyttöön esimerkiksi retkeilyyn, kauppakassiksi tai duunikamojen kuskaamiseen?

Kyllähän se sopii ja vieläpä reilusti paremmin kuin pelkästään hyvin. Me täällä Varustelekassa perustelemme tässä artikkelissa tätä läpeensä kaupallista ja mielivaltaisen propagandistista “totuuttamme” muutaman keskeisen ominaisuuden kautta.

Modulaarinen reppu taipuu monenlaisiin tarpeisiin

Taistelureppujen tai pikemminkin taistelureppujärjestelmien hienous on kyky mukautua erilaisiin tarpeisiin nopeasti ja helposti. Monenmoiset PALS/Molle (ITW Nexus/ Malice/yms.) -järjestelmät sekä näihin aivan yltäkylläisen lukuisat ja hyvin yhteensopivat lisäpalikat ovat pitkälle hioutuneita. Ne taipuvat vaivatta taistelukentän erilaisiin rooleihin ja tehtäviin sekä tarjoavat kuhunkin hommaan mahdollisimman luotettavan ja suorituskykyisen tavan kuljettaa tavaroita.

Modulaarisuus ei ole pelkästään “hyödyllistä sotilaskäytössä” vaan hyvinkin siisti juttu myös päivittäisessä arjessa. Arkipäivän tarpeet saattavat olla hyvinkin erilaisia pitkästä kesälomareissusta polkupyörällä tapahtuvaan työmatkailuun ja kaljanhakureissuihin. Joka hommaan ei tarvita omaa reppua, vaan yksi taipuu lisäpalikoilla todella moneen tarpeeseen.

Taistelukäyttöön suunnitellut kantolaitteet sopivat hyvin myös arkikäyttöön, kuten vaikka oleelliseen elintarvikehuoltoon.

Toisinaan on fiksua suunnata katse myös tämän päivän repputarpeita pidemmälle. Nämä järjestelmät eivät ole kovin äkkiä vanhenemassa, joten jos hankit tänään päivärepun oheistarvikkeineen sekä muutaman lisätaskun, nuo taskut ja tarvikkeet sopivat aivan samalla tavalla myös rinkkaan, jonka ostat ehkä viiden vuoden päästä maailmanympärimatkalle lähtiessäsi.

Modulaarisen repun kantokykyä voi kasvattaa tai pienentää käyttötarpeen mukaan lisätaskuja vaihtelemalla.

Ylivertainen organisointikyky takaa, että tavarat löytyvät

Sotakentillä tavaroiden pitää löytyä äkkiä ja ne pitää pystyä jäsentelemään erilaisiin käyttötarpeisiin, jotta taistelijan taistelukyky ja henki säilyisivät mahdollisimman pitkään. Sen sijaan että survotaan kaikki kamppeet yhden säkin pohjalle aivan käsittämättömäksi käsilaukkuhäröpalloksi kynien, kumien ja vuosikertabanaanien sekaan, on mielekkäämpää tehdä erillisiä pieniä kiinnityspisteitä pikkuesineille sekä erilaisten käyttötilanteiden kokonaisuuksille.

Samat kiinnityspisteet palvelevat hyvin myös siviilikäytössä, helpottaen tavaroiden löytymistä ja järjestyksessä pysymistä. Verratonta etua tarjoaa myös “kaikki esillä” -tyyppinen organisointitapa, jolloin kaikki tavarat eivät ole ainoastaan helposti saatavilla vaan ne myös näkee yhdellä silmäyksellä. Tälllöin on huomattavasti helpompaa pysyä kartalla sen suhteen, mitä tuli ottaneeksi mukaan ja mitä tarvitsee vielä pakata. Vannomme tämän nimeen Lekassa kuin Marie Kondo konsanaan.

Mahdottoman kestävät materiaalit

Materiaalivahvuudeltaan reilusti ylisuunniteltu reppu on välttämätön taistelukentällä, mutta mahtavan mukava myös missä tahansa muussakin käytössä. Haittapuolena pelkkä reppu painaa tietysti muovikassia enemmän, mutta toisaalta komponentit, materiaalit ja kantomukavuuskin on mitoitettu raskaammallekin kuormalle.

Kalliista repusta ei ole myöskään kovinkaan suurta iloa, ellei se kestä vuosikymmenten käyttöä sekä järjenvastaisen typerää retuuttamista.

Nämä tuotteet pystyy aiemmin mainitun yleisyhteensopivuuden vuoksi myös korjaamaan aika helposti, jos joku osa sattuu ennen pitkään pettämään. Kovalaatuisia vaihtosolkia löytyy tee-se-itse-tuoteryhmästämme myös tulevaisuudessa.

Artikkelin tuotteita

Savotta Jääkäri M reppu, vihreä Savotta Jääkäri M reppu, musta Savotta Jääkäri M reppu, M05 maastokuvio
Savotta Jääkäri M reppu
Savotta Jääkäri M reppu
199.99 - 214.99 EUR
Jääkäri M on Kevyen Rajapartion pohjalta suunniteltu moderni päiväreppu, sellainen jossa kehtaa kantaa painavampaakin lastia selän tai repun huutamatta hoosiannaa.
Särmä rynnäkköreppu, musta Särmä rynnäkköreppu, vihreä Särmä rynnäkköreppu, harmaa
Särmä rynnäkköreppu
Särmä rynnäkköreppu
34.99 EUR
Revisioitu, omasuunnitteinen rynnäkköreppumme on tosi fiksu, käytännöllinen päiväreppu oikeastaan mihin vain käyttöön - nyssäkkää on helppo litistää tai paisuttaa, se on vikkelä käyttää ja se pysyy aina yhtä särmänä pakkauksena tiukasti mukana. Nyt on hyvää reppua tarjolla!
Savotta Jääkäri S reppu, vihreä Savotta Jääkäri S reppu, musta
Savotta Jääkäri S reppu
Savotta Jääkäri S reppu
129.99 EUR
Tässä olis kovakouraisille tampioille hauska leikki: etsi Savotta Jääkäri S -repusta heikko kohta. Vaikeustason pitäisi olla ns. riittävä! Entiseltä nimeltään tämä reppu oli "Minijääkäri".
Särmä TST Yleistasku S, M05 metsäkuvio Särmä TST Yleistasku S, vihreä Särmä TST Yleistasku S, musta
Särmä TST Yleistasku S
Särmä TST Yleistasku S
29.99 EUR
Yksinkertainen, kaksinkertaisella sulkuvarmistuksella (pikasoljellinen läppä ja kiristettävä suojakaulus) varustettu yleistasku. S-koon malli on kapea, yleisimpien Suomen sotaväen varustaskujen korkuinen yleistasku kaikenlaiselle pientarvikkeille. 2x4 PALS kiinnityspinta-ala, sopii hyvin vaikka lipastaskurivin jatkoksi liiviin.
Särmä TST Yleistasku L, vihreä Särmä TST Yleistasku L, musta Särmä TST Yleistasku L, M05 metsäkuvio
Särmä TST Yleistasku L
Särmä TST Yleistasku L
39.99 EUR
Yksinkertainen, kaksinkertaisella sulkuvarmistuksella (pikasoljellinen läppä ja kiristettävä suojakaulus) varustettu yleistasku, sopii hyvin liiviin, reppuun tai vyölle. L-koon taskumalli on omiaan vähän isommille tavaroille, muonalle, sadevaatteille, laavukankaalle jne. mutta ei vie vallattomasti tilaa varustuksesta.
Särmä TST Yleistasku XL, vihreä Särmä TST Yleistasku XL, musta Särmä TST Yleistasku XL, M05 metsäkuvio
Särmä TST Yleistasku XL
Särmä TST Yleistasku XL
42.99 EUR
Yksinkertainen, kaksinkertaisella sulkuvarmistuksella (pikasoljellinen läppä ja kiristettävä suojakaulus) varustettu yleistasku. XL-koon iso tasku toimii erinomaisesti repun tai rinkan sivutaskuna, sisään mahtuu vaikka parin päivän ruuat ja retkikeitin tai vaatteet, majoitteet jne.
Särmä TST Yleistasku M, vihreä Särmä TST Yleistasku M, musta Särmä TST Yleistasku M, M05 metsäkuvio
Särmä TST Yleistasku M
Särmä TST Yleistasku M
32.99 EUR
Yksinkertainen, kaksinkertaisella sulkuvarmistuksella (pikasoljellinen läppä ja kiristettävä suojakaulus) varustettu yleistasku. M-koon malli sopii erinomaisesti liiveihin tai pienien reppujen sivutaskuksi. Sopivan kokoinen yleisimmille pikkutarvikkeille, toimii myös kenttäpullotaskuna.
Särmä iso rynnäkköreppu, musta Särmä iso rynnäkköreppu, vihreä Särmä iso rynnäkköreppu, harmaa
Särmä iso rynnäkköreppu
Särmä iso rynnäkköreppu
39.99 EUR
Ovatko muut reput arkeesi vähän liian pieniä, mutta et halua rinkkaa? Tässä olisi päivittäiseen käyttöön sopiva reppu hieman isompana.
Savotta Jääkäri L rinkka, vihreä Savotta Jääkäri L rinkka, musta Savotta Jääkäri L rinkka, M05 maastokuvio
Savotta Jääkäri L rinkka
Savotta Jääkäri L rinkka
339.99 - 359.99 EUR
Vanhan kunnon Rajapartio-repun manttelinperijä, Jääkäri L (tunnetaan myös nimellä "Rajajääkäri) on 2010-luvulle päivitetty modulaarisempi versio edeltäjästään. Kokoluokkansa puolesta varsin sopiva vähän pidemmillekin retkille ja vaelluksille.
Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu, vihreä, pehmustetuilla olkaviilekkeillä Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu, musta, pehmustetuilla olkaviilekkeillä Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu, vihreä, litteillä olkaviilekkeillä Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu, musta, litteillä olkaviilekkeillä
Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu
Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu
122.99 - 132.99 EUR
10 litrainen kompakti taistelureppu, monipuolisesti mukautettavissa ja muokatavissa käyttäjän tarpeiden mukaan. Runsaasti laajennus/organisointimahdollisuuksia sekä käyttäjän mieltymyksen mukaan valittavat olkaviilekkeet.
Särmä TST CP15 Taistelureppu, vihreä, pehmustetuilla olkaviilekkeillä Särmä TST CP15 Taistelureppu, musta, pehmustetuilla olkaviilekkeillä Särmä TST CP15 Taistelureppu, vihreä, litteillä olkaviilekkeillä Särmä TST CP15 Taistelureppu, musta, litteillä olkaviilekkeillä
Särmä TST CP15 Taistelureppu
Särmä TST CP15 Taistelureppu
172.99 - 182.99 EUR
15-litrainen taistelureppu, monipuolisesti mukautettavissa ja muokatavissa käyttäjän tarpeiden mukaan. Runsaasti laajennus/organisointimahdollisuuksia sekä käyttäjän mieltymyksen mukaan valittavat olkaviilekkeet.
Loading...