Särmä turistireissu Skotlantiin

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Käytin viikon verran vuosilomaani elokuun lopussa ja haikailin viileämpään säähän pakoon Suomea koettelenutta helleaaltoa. Euroopan sääennustekartta tarjosi käytännössä kaksi vaihtoehtoa: Islanti tai Iso-Britannia. Kaikkialla muualla: Scorchio!

Päätös suosi Skotlantia. Olin puolet ajasta bussimatkalla Ylämailla ja loput Edinburghissa. Pakkasin päiväretkille kevyesti ja tarinani keskittyy tähän osaan matkastani.

Päiväretken varustelista

Bussimatkalla riitti pysähdyksiä ja mahdollisuuksia tutustua skottilaiseen säähän hyvin läheisesti. Halusin minimoida kantamukseni ja välttää vaatteiden vaihtelun ja päädyin tällaiseen pakettiin:

Olin vaikuttunein Särmä TST tuulitakista, joka oli todellisessa elementissään Skotlannin Ylämailla, missä kaikki neljä vuodenaikaa saattavat käydä päälle puolen tunnin aikana. Olin varautunut tähän kyllästämällä hupun ja hartiat Woly kyllästespraylla. Yhdessä merinovaatteiden kanssa pysyin lämpimänä ja suurinpiirtein kuivana. Pidempää viipymistä ajatellen olisin valinnut sadeviitan.

Veteraanin matkassa

Reissu oli kolmipäiväinen vierailusarja Skotlannin historiallisten tai muuten upeiden nähtävyyksien luokse ja majoitus Skyen saarella. Matkaoppaamme "Garry The Legend" oli Afganistanin sodan veteraani, joka liittyi armeijaan hyvin nuorena. Jos matkustat Edinburghiin, voin lämpimästi suositella hänen Highland Experience Tours -matkojaan.

Räpsin muutamia kuvia ja kerron matkani ja kokemukseni niihin nojautuen. Ja kuten tapana on: klikkaa isommaksi.

Hämmentävän sääilmiön päivä

Vuoristoinen järvimaisema, jossa henkilö kävelee rannalla tietäpitkin kohti siltaa, joka vie uloskuvasta. Aurinko paistaa. Pitkätukkainen henkilö katselee järvelle ja vastarannan kukkuloille.

Ensimmäisen päivän sää oli miellyttävä ja aurinkoinen. Liian kuuma skoteille, sain kuulla. Onneksi Loch Lomondin rannoilla puhalsi lauha tuuli. Garry ylpeili Skotlannin yli 31 000 järvellä, joista Loch Lomond on suurin, mutta tämä ei 187 000 järven maasta tulleelle ollut suurikaan ihmetyksen aihe.

Merinoisen poolopaidan päälle en kaivannut kuin tuulitakin.

Jylhiä kukkuloita ja ruohikkoa, jonka poikki menee polku.

Skotlantilaisella mittapuulla taivas oli pilvetön.

Maisema, jossa vuoria, metsää, järvi ja puolipilvinen taivas.

Reittimme leikkasi useasti West Highland Wayn. Kyseessä on vanhin pitkänmatkan väylä Skotlannissa ja pituutta on 151 kilometrin verran. Tänne täytyy joskus vielä tulla patikoimaan!

Patsas, jossa kolme sotilasta seirsoo katsoen eteenpäin. Pitkätukkainen mieshenkilä patsaan juurella.

Skotlannissa riittää armeija- ja sotahistoriaa, eikä Garry arastellut näiden esittelyä. Tässä on Commando Memorial-muistomerkki Loch Lochyn liepeillä. (Kyllä, järven nimi on Järvi Järvinen.)

Pitkä ja korkea silta johtaa veden yli.

Päivän lopussa saavuimme Skye-saarelle ja ylitimme Skyen sillan.

Linnoja ja runoutta

Poistuimme päivän aluksi saarelta katsomaan Eilean Donanin linnaa lähemmin, mistä palasimme loppupäiväksi nuuskimaan Skyen saarta.

Reunustettu tie vesistön keskellä johtaa linnaan.

Eilean Donanilla on yksi maailman valokuvatuimpia linnoja. Kas tässä vielä yksi otos!

Muistomerkki.

Eilean Donanilla oli MacRaen klaanin muistomerkki ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneille.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie
In Flanders fields.
Lt. Col John McCrae, runosta In Flanders Fields
Maisemassa vihreä ruohikkoinen ja kanervikkoinen maasto, jonka läpi virtaa puro, kukkuloita sekä matalalla roikkuvat harmaat pilvet. Henkilö kävelemässä huppu päässä etualalla. Kanerva kasvaa kukkulaisessa maastossa.

Eilean Donanilta palasimme Skyelle ja Skotlannin sää alkoi näyttää todellisen luonteensa. Loppupäivän ihastelimme sumuisen saaren maisemia. Särmä TST tuulitakkini alla oli merinoinen Särmä T-paita ja vaarinpaita. Kylmä ei tullut kertaakaan, vaikka farkut tietysti kastuivat läpeensä. Tuulitakki ei ole varsinaisesti sadevaate, mutta vähensi kastumista selvästi.

Tyttöystävälläni oli sadeviitta Windproof Parkan ja merinohupparin päällä. Skottioppaamme Garry laittoi zip-off-housuihinsa pitkät lahkeet kiinni ensimmäistä kertaa, mikä on varma kesän loppumisen merkki.

Jyrkkä, korkea seinämä rannikolla sekä vesiputous seinämää alas. Pitkätukkainen henkilö katselee merelle sumuisessa säässä ruohikkoisella kukkulalla.

Atlantin valtameren kuumottelua. Total World Domination!

Lehmiä niityllä veden lähellä.

Lemmuja!

Jyrkkää rannikkolinjaa. Kolmen oluen pakkaus - Skye Ale.

Skyellä ei ollut ainoastaan erinomaista viskiä (mmm… Talisker!), mutta oluessakaan ei ollut valittamista. Nämä herkut eivät kauaa vanhentuneet.

Viikinkejä ja jalkinemietteitä

Vietettyämme kaksi yötä Kyleakin kylässä poistuimme Skyeltä pääsaaren puolelle. Kylällä oli mielenkiintoinen viikinkeihin, norjalaiseen kuninkaaseen ja prinsessaan liittyvä historia. Kylän nimi tarkoittaa Haakonin kylää.

Jalat jorpakossa kengät jalassa. Henkilö niityllä punaisessa puolipitkässä takissa.

Alpina Trapperit olivat loistava valinta märkään ja kivikkoiseen maastoon ja pääsin ylittämään muutaman puronkin nämä jalassa. Hankin nämä vaelluskengät uutena juuri ennen matkaa, joten alkuun jalkoja kivisteli, mutta muutamassa päivässä ne mukautuivat jalkoihini niin sopiviksi, etten malta odottaa niiden kokeilua raskaammassa käytössä.

Windproof Parka ja merinohuppari pitivät tyttöystäväni lämpimänä. Hänellä oli lyhyempivartiset Alpina Tundrat, joita saa mukavasti pienempinäkin kokoina ja joita voisi ajatella arkikäyttöönkin.

Pitkätukkainen mies katselee kumpuilevaa vehreää skotlantilaismaisemaa.

Skyeltä poistuttuamme sää näytti paremman puolensa.

Mies istuu vanhalla kivimuurilla vehreässä rinteessä vesistön rannalla. Taivas on harmaan pilvinen. Vanha kivilinna vesistön ja kukkuloiden ympäröimänä.

Vierailimme Loch Nessin rannalla Urguhartin linnassa. Turisteja oli tungokseksi asti, mutta tämänkin kohteen historia on mielenkiintoinen. Paikalla oli alkuun piktiläinen linnoitus, mutta nykyään suuremman linnan rauniot.

Veneen

Matka jatkui lautalla kuuluisan Loch Nessin yli. Hirviötä emme nähneet.

Kanervainen nummi, jolla seisoo punainen lippu salossa. Kaiverrusteksti kivessä: The battle of Culloden was fought on this moor 16th April 1746. The graves of the gallant highlanders who fought for Scotland & Prince Charlie are marked by the names of their clans.

Nessillä risteiltyämme hyppäsimme bussin kyytiin ja jatkoimme Invernessiä kohti. Sieltä käännyimme Cullodenin taistelukentälle. Yllättävän vahva tunnelma tähän kanervaiseen nummeen liittyi. Jakobiittien paikat oli merkitty punaisilla lipuilla ja sinisillä lipuilla hallituksen joukkojen asemat. Jakobiiteilla oli rohkeutta, hulluutta tai molempia käydäkseen vastustajiaan päin näin avoimella kentällä.

Cullodenin taistelu päättyi Jakobiittien täystuhoon ja lopetti kapinallisuudet. Avoin nummikenttä ei sopinut ylämaalaisten rynnäköintitaktiikalle, joka perustui vastustajan shokeeraamiseen ryntäämällä käsikähmään.

Loppuvirkkeet

Monet käyttämistäni kamoista olivat arkivaatteitani ja -varusteita. Mielestäni Särmän parhaimpiin puoliin kuuluu monikäyttöisyys.

Suosittelen Skotlannissa matkailua kaikille! Ruoka on kamalaa, mutta kaikki nähtävä ja koettava on sen arvoista ja viski on kuitenkin hyvää. En yleensä harrasta bussiretkiä, mutta se osoittautui hyväksi valinnaksi. Garry oli erinomainen opas ja Highland Experience Tours saa myös suositukseni.

Tästä alaspäin on tuotteita, jotka tekivät matkastamme mukavamman:

Artikkelin tuotteita

Särmä merinohuppari, keltainen Särmä merinohuppari, musta Särmä merinohuppari, tummanharmaa Särmä merinohuppari, vihreä
Särmä merinohuppari
Särmä merinohuppari
129.99 EUR
Maailman paras huppari, sopii lämpimäksi välikerrokseksi tai päällitakiksi rankkaankin säähän silloin, kun on liikkeessä. Kangas siis paksummanpuoleista merinovillaa, leikkaus jumalainen!
Särmä viskoosibokserit
Särmä viskoosibokserit
9.99 EUR
Hyvät bokserit kohtuuhintaan! Kehitimme viskoosibokserit eräänlaiseksi köyhän miehen vaihtoehdoksi merinovillaisille kalsareille. Nämä maksavat kolmasosan niiden hinnasta ja toimivat aika paljon samalla tavalla, ollen silti heittämällä paremmat kuin puuvillaiset. Meidän testaajamme ovat tämmöisiä jo salaa käyttäneet pitkään ja todettiin ne hyviksi.
Särmä premium merinosukat
Särmä premium merinosukat
20.99 EUR
Kesäisen ohuet ja tosi hyvin istuvat sukat - meidän näkemyksemme hifistelysukista vaativaan menoon. Näissä strategisesti sekaisin keinokuituja ja merinovillaa, eli ne siirtävät kosteuden pois iholta, mikä on aivan helvetin tärkeä juttu etenkin oltaessa luonnon armoilla. Pitkälle mietityn muotoilun ansiosta näitä on hyvin vaikea saada valumaan ja huonoutumaan, toisin kuin puuvillasukkia!
Savotta Jääkäri S reppu, vihreä Savotta Jääkäri S reppu, musta
Savotta Jääkäri S reppu
Savotta Jääkäri S reppu
129.99 EUR
Tässä olis kovakouraisille tampioille hauska leikki: etsi Savotta Jääkäri S -repusta heikko kohta. Vaikeustason pitäisi olla ns. riittävä! Entiseltä nimeltään tämä reppu oli "Minijääkäri".
Särmä TST L3 Tuulitakki, ranger green Särmä TST L3 Tuulitakki, vihreä
Särmä TST L3 Tuulitakki
Särmä TST L3 Tuulitakki
67.95 - 79.99 EUR 79.99 EUR
Erittäin kevyt, tuulenpitävä, hengittävä ja nopeasti kuivuva takki joka mahtuu vaikka taskuun. Välikerrastona käytettynä tuulikerros vähentää kylmän ulkoilman viilentävää vaikutusta ja pitää kehon tuottaman lämmön tallessa, toimii myös yksinään päällimäisenä takkina kevyessä käytössä.
Alpina Tundra
Alpina Tundra
109.99 EUR
Rehelliset ympärivuotiseen käyttöön tehdyt vaelluskengät ja vieläpä aika lompakkoystävälliseen hintaan.
Särmä Windproof Parka, musta Särmä Windproof Parka, oxblood Särmä Windproof Parka, keltainen
Särmä Windproof Parka
Särmä Windproof Parka
69.99 EUR
Kerralla hyvä yleistakki naisille! Windproof Parkasta saat toivottavasti sen takin, jonka ensimmäisenä ajattelet heittäväsi niskaan kun lähdet ovesta ulos. Monikäyttöinen ja mukava ulkoilu- ja arkitakki, joka ei hiosta mutta suojaa sadekuuroilta. Pue alle villapaita, niin tämä on talvitakki.
Särmä Pikeepaita, merinovillaa, musta Särmä Pikeepaita, merinovillaa, harmaa Särmä Pikeepaita, merinovillaa, oxblood
Särmä pikeepaita, merinovillaa
Särmä pikeepaita, merinovillaa
39.99 EUR 49.99 EUR
Klassisen pikeepaidan ystävien ei tarvitse enää valita tekokuitua urheiluun ja puuvillaa edustukseen, koska merinovilla näyttää hyvältä ja toimii myös vauhdikkaassa menossa.
Särmä naisten merinohuppari, musta Särmä naisten merinohuppari, sinivihreä
Särmä naisten merinohuppari
Särmä naisten merinohuppari
119.99 EUR
Särmä merinohuppari on meidän parhaiten rahaa tahkoava tuote, eikä ihme: sehän on tosi hyvä. Huppari sopii myös naisille - kaikilla meidän naistyöntekijöillä taitaa olla ainakin yksi - mutta tässä olis nyt ihan erikseen naisten leikkauksella, mitoituksella ja tyylillä tehty versio.
Särmä T-paita, merinovillaa, petrooli Särmä T-paita, merinovillaa, musta Särmä T-paita, merinovillaa, harmaa Särmä T-paita, merinovillaa, oxblood Särmä T-paita, merinovillaa, luonnonvalkoinen
Särmä T-paita, merinovillaa
Särmä T-paita, merinovillaa
26.95 - 32.99 EUR 32.99 EUR
Päällepäin kuin mikä tahansa T-paita, mutta salaa paljon parempi! Malli on se tuttu ja turvallinen, mutta materiaali loistavan mukavaa ja toimivaa merinovillasekoitetta.
Loading...