Lekan ampujat

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Jotenkin näiden artikkelien nimet vaan pääsee yllättämään. Tällä kertaa olisi vuorossa “Lekan Ampujat”, joka vilkkaissa mielissä taas taipuu vaikka mihin. Valitettavasti pysytään asiassa, ainakin noin suurin piirtein, ja taustoitetaan meidän henkilökunnan ampumaharrastuksia.

Koska ollaan armeijatavaran ja ulkoilun erikoisliike, niin on ihan luonnollista, että meidän riveistä löytyy laaja joukko erilaisten ampumalajien harrastajia. Ammunta eri muodoissaan on hieno harrastus jossa yhdistyy fyysiset taidot, henkinen kantti, tekninen tietämys, ja joka harjaannuttaa reserviläisen ampumataitoa. Uutta opittavaa löytyy aina ja koskaan ei tule valmiiksi. Voiko harrastus olla enempää zen?

Sen enempiä mehustelematta, päästetään tekijät ääneen:

Hemmo P.

Mistä syistä aloitit ampumaharrastuksen?

Ampuminen ja aseet ovat kiehtoneet minua aina, niin kauan kuin muistan. Meillä ei kuitenkaan ollut koskaan kotona aseita, joten lapsena harrastaminen oli todella satunnaista naapurin kivääreillä ampumista. Keski-Suomeen muutettuani pääsin sitten vihdoin kunnon ampumaharrastamiseen kiinni paikallisella sisäradalla ja se olikin sitten menoa pää edellä syvään päätyyn.

Mitä lajeja ammut?

Aloitin aikanaan enemmän toiminnallisten lajien parissa ampuen pääasiassa Practicalia sekä enemmän työelämälähtöistä ammuntaa. Vuosi vuodelta kuitenkin nälkä yhä monipuolisempaan harjoitteluun kasvoi ja nykyään ammunkin lajeja aivan laidasta laitaan kuten perinteisiä pistoolilajeja (50m pistooli, 25m pienoispistooli), Practicalia (Production ja Revolver -luokissa) sekä totta kai Brutalitya.

Monipuolisuus on mielestäni yksi suurimmista hyveistä ampumataidolle ja siksi liputankin monipuolisen lajikattauksen nimeen.

Millaisia tavoitteita sinulla on ampujana?

Ampujaidentiteettini on viimeisen kymmenen vuotta rakentunut ennen kaikkea kouluttaja- ja valmentajaroolini ympärille ja siksi päätavoitteeni onkin olla Suomen paras ampuma-asekouluttaja ja ampumavalmentaja. Lähivuosien suurimmat henkilökohtaiset ampujatavoitteeni ovat kansallisella tasolla perinteisten pistoolilajien puolella.

Toiminta-ampujana hyppäys perinteisten lajien kilpa-ammuntaan on suuri ja siksi päätavoitteeni on asetettu kolmen vuoden päähän. Minulle tärkeintä on jatkuva kehitys ampumatekniikan eri osa-alueilla niin ampujana kuin valmentajanakin, lajista riippumatta.

Aseisiin ja ampumaharrastuksiin liittyy usein ennakkoluuloja suuren yleisön keskuudessa. Miten mielestäsi näitä voisi taklata?

Tieto ja kokemus ovat parasta lääkettä turhille peloille ja ennakkoluuloille. Jokaisen ampujan ehdoton vastuu on tutustuttaa asiasta kiinnostuneita läheisiään lajin pariin, koska siten myös turhat luulot karisevat.

Millainen on täydellinen ratasessiosi?

  • Etukäteen mietityt harjoituksen tavoitteet ja sisällöt
  • Etukäteen valmisteltu harjoitus (varusteet yms)
  • Oikea mindset harjoituksessa (läsnä tässä ja nyt sekä keskittyminen tekemiseen 100%)
  • Laadukkaat suoritukset
  • Yksityiskohtainen ja kattava raportointi harjoituksen kulusta, omasta mentaalitilasta sekä kokonaisolosuhteista.

Ampuminen ja harjoittelu ovat kaksi täysin eri asiaa. Ampuminen on huoletonta pauketta, joka harvemmin johtaa kehittymiseen vaikka ampujalla olisikin kova tekemisen tunne. Harjoittelu sen sijaan on hyvin suunniteltua hallittua tekemistä, jossa ampumisen sijaan keskiössä on harjoitustavoitteiden saavuttaminen. Siksi omat ratasessioni ovat monen silmissä varmasti jopa aika tylsiä, mutta tekniikan atomitasolla tapahtuu paljon, vaikka se ei ehkä sivulliselle siltä näyttäisikään.

Mitä vinkkejä antaisit harrastusta harkitsevalle tai hienon harrastuksen alkutaipaleella olevalle?

Älä haaveile aloittamisesta vaan aloita! Hakeudu heti alkuun ammattitaitoiseen oppiin, jotta pääset liikkeelle heti oikein. Se on suurin palvelus mitä harrastaja voi itselleen tehdä. Keskity ennen kaikkea laadukkaaseen harjoitteluun ja taidon hiomiseen. Kaikki muu on lähinnä päälle liimattua extraa.

Mitkä seikat ovat sinulle tärkeitä ampumaharrastukseen liittyvien vaatteiden ja varusteiden hankinnassa?

Tarkoituksenmukaisuus. Taitoa ja osaamista ei voi ostaa tai korvata vaatteilla ja varusteilla. Mutta omaa harrastamistaan ja harjoittelua voi helpottaa sekä tehdä siitä mukavampaa tarkoituksenmukaisilla varusteille.

Sauli L-M

Sauli and his AK at Finnish Brutality

Mistä syistä aloitit ampumaharrastuksen?

Kiinnostuin teininä larppaamisen ja airsoft-harrastuksen kautta pyssyistä ja kävin kokeilemassa pistooliammuntaa kaupallisella sisäradalla. Aloin hankkia omaa kalustoa 18 vuotta täytettyäni. Suoritusten nopeus ja maaleihin osuminen kummallisista ampuma-asennoista kiinnostivat alusta asti.

Mitä lajeja ammut?

Toiminnallisia: IPSC, SRA, IDPA, Brutalityt. Kyky tarkkuuteen on keskeinen osa perusampumataitoa ja sitä vaaditaan näissäkin, mutta en ole kokenut ainoastaan tarkkuutta mittaavia lajeja omikseni. Toiminnallisissa lajeissa tykkään kuitenkin eniten tarkkuutta painottavista pistelaskutavoista, koska ei ole mahdollista ampua riittävän nopeasti ohi.

Millaisia tavoitteita sinulla on ampujana?

Kilpailullisten tavoitteiden sijaan käytän mittarina aiempaa taitotasoa: "Olenko tänään parempi kuin eilen?" Erityistä huomiota kaipaa nykytilanteessa kivääriammunta, koska kaupunkilaisena sisärata-ampujana harrastukseni oli pitkään hyvin pistoolipainotteista.

Tätä ei pidä lukea niin, että esittäisin olevani kilpailuhenkisyyden yläpuolella - kaikkea muuta. Olen vain realisti sen suhteen, ettei mun harjoitusmäärilläni lähdetä haastamaan edes paikallisia mestareita. Olohuoneen hyllyssä on kyllä joitakin pokaaleja ja mitaleita pikkukisoista.

Aseisiin ja ampumaharrastuksiin liittyy usein ennakkoluuloja suuren yleisön keskuudessa. Miten mielestäsi näitä voisi taklata?

Avoimilla tapahtumilla ja muutenkin avoimuudella piilottelun sijaan. Hyvät kokemukset edistävät ihmisten ymmärrystä itselle vieraita asioita kohtaan.

Millainen on täydellinen ratasessiosi?

Ratakäynti on täydellinen silloin, kun oivallan jotain uutta joko virheen tai onnistumisen kautta. Lisäksi lopetan treenin ajoissa niin, ettei käynnistä jää viimeiseksi ajatukseksi tylsyys ja turhautuminen.

Olen "valekouluttaja" ja välillä rasittavuuteen asti kommentoimassa muiden tekemisiä. Joskus saan autettuakin jotain toista ampujaa paremmaksi ja sellainen jää mieleen onnistumisena.

Mitä vinkkejä antaisit harrastusta harkitsevalle tai hienon harrastuksen alkutaipaleella olevalle?

Älä tee asioista itsellesi liian vaikeita "opetusmielessä". Oppimista helpottaa, kun kalusto tekee asiat aluksi vähän helpommiksi.

Mitkä seikat ovat sinulle tärkeitä ampumaharrastukseen liittyvien vaatteiden ja varusteiden hankinnassa?

Häpeämättä myönnän, että tyyli on kaikessa tärkeää. Varusteiden osalta vältän kisavehkeitä ja vaatteidenkin sopii olla arkikelpoisia, eli siviilimaailman vastine kenttäkelpoisuudelle.

Veera K.

Veera Vares-Cupissa

Mistä syistä aloitit ampumaharrastuksen?

Joskus aikoinaan jossain hämärissä kotibileissä kaveri houkutteli mukaan kokeilemaan, ja se nyt vaan oli niin pirun hauskaa, että jäin vähän koukkuun. Aluksi kävin vain paukuttelemassa pienoispistoolilla sisäradalla, kunnes kävin SRA-kurssin ja pääsin myös toiminnallisen ampumisen makuun.

Homma ei tosin silloin vielä kunnolla lähtenyt liikkeelle, kun tuli uusi duuni ja muutto etelään, jolloin vanha seura jäi taakse. Jonkun aikaa makasin laakereillani täällä etelässä keskittyen enemmän nörtteilyyn, kunnes pääsin testailemaan Brutalityssa paukuttelua ja totesin notta täähän oli helkkarin hauskaa. Etsin itelleni uuden seuran ja pääsin taas takaisin hevosen selkään.

Mitä lajeja ammut?

Tällä hetkellä aloittelen SRA:n parissa ja pari ensimmäistä kisaa on jo takana. Tarkoitus on myös osallistua Brutality-kisoihin ja ehkä jollain aikajänteellä myös kokeilla IPSC:tä.

Millaisia tavoitteita sinulla on ampujana?

Tällä hetkellä suurin tavoite on totutella aseen kanssa liikkumiseen ja epätavallisiin tilanteisiin, esimerkiksi häiriön poistaminen, sekä nopeuttaa vetämistä, tähtäämistä ja laukaisua. Jollain aikajänteellä olisi toki myös kiva kivuta sieltä sijoituksen häntäpäästä vähän paremmille paikoille.

Aseisiin ja ampumaharrastuksiin liittyy usein ennakkoluuloja suuren yleisön keskuudessa. Miten mielestäsi näitä voisi taklata?

Tää on pirun vaikea kysymys. Ehkä näyttämällä, millaista yhteisöllisyyttä harrastukseen liittyy ja miten oikeasti turvallisuudesta pidetään huolta.

Millainen on täydellinen ratasessiosi?

Paljoa kunnon ratasessioita mulla ei vielä ole takana, kun omia pyssyjä ei vielä ole, eikä ryhmätreenejä laina-aseilla ihan joka välissä järjestetä. Täydellinen ratasessio lienee sellainen, kun kokee parantaneensa jotain aspektia tai oppineensa jotain uutta. Ja tietenkin se, että on ollut kivaa.

Mitä vinkkejä antaisit harrastusta harkitsevalle tai hienon harrastuksen alkutaipaleella olevalle?

Liity johonkin seuraan ja käy rohkeasti kokeilemassa, ja muista kirjata ampumiskerrat aina ylös ampumapäiväkirjaan. Kysy neuvoja ja vinkkejä ja mene toimitsijaksi kisoihin niin näet, mitä siellä oikeasti tapahtuu. Jos siinä samalla tutustuu porukkaan niin vielä parempi - harrastusta on paljon helpompi pitää yllä, jos siellä on kans kavereita messissä.

Mitkä seikat ovat sinulle tärkeitä ampumaharrastukseen liittyvien vaatteiden ja varusteiden hankinnassa?

Kestävyys, valmistettu jossain muualla kuin indonesialaisessa hikipajassa, turvallisuus (eli ei mitään ylimääräisiä rimpsuja ja rampsuja, mitkä voi tarttua kaikkialle), vaatteissa riittävä liikkumavara ja taskutus sekä istuvuus.

Viimeinen aspekti on tosin naiselle aikas haastavaa, kun tappeluvaatteet on lähtökohtaisesti mieskropalle suunniteltu, ja lähes poikkeuksetta myös aika isoja. Viime kisoissa totesinkin, että Särmä naisten shortsit toimii vallan mainiosti myös pyssyhommissa - tosin rymyämisrasteihin kantsii laittaa erilliset polvisuojat.

Jari L.

Crouching Jari w. Rifle

Mistä syistä aloitit ampumaharrastuksen?

Kipinä ampumatouhuihin on ollut olemassa jo varmaan pienestä pojasta saakka, kuten varmaan suurella osalla 70-luvulla syntyneistä pojista. Ilmakivääri ja ilmapistooli oli aika kovassa käytössä.

Armeijan aikana ja kotiutumisen jälkeen ammunta tavoitteellisemmin alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Ehkä isoin sytyke harrastuksen aloittamiselle oli kiinnostus reserviläistoimintaan ja ampumataito on kovin keskeinen osa jalkaväkitaistelijan suorituskykyä.

Itselläni on pitkä kamppailu-urheilutausta ja ampumaharrastuksessa on paljon samaa kuin kamppailulajeissa. Aina riittää opittavaa ja mitä enemmän treenaa, sen enemmän vaan avautuu uusia haasteita ja mahdollisuuksia valloitettavaksi.

Mitä lajeja ammut?

Omaa sydäntä lähellä on toiminnalliset lajit kuten SRA, Practical ja 2-gun action matchit kuten Desert ja Finnish Brutalityt. Mutta olen varsin kaikkiruokainen ja jos tilaisuus tulee kokeilla eri lajeja, niin tuppaan tarttumaan tilaisuuteen hanakasti.

Millaisia tavoitteita sinulla on ampujana?

Mulla ei ole mitään ns. ulkoisia tavoitteita, että pitäisi pärjätä jossain kisassa tietyllä tasolla. Lähinnä kilpailen itseäni vastaan ja koitan jatkuvasti kehittyä ampujana. Tykkään käydä erilaisissa kisoissa, mutta en aseta itselleni muuta tavoitetta, kuin että olen kehittynyt omaan tasooni nähden.

Kisat on hyvä tapa testata omaa osaamista ja oppia, miten toimii edes pienen paineen alla. Itselle tärkeä näkökulma ammuntaan on sen sovellukset reservin osaamisessa. Itse pyrin kehittämään omia taitojani niin, että siitä olisi mahdollisimman paljon hyötyä mahdollisessa sodan ajan tehtävässä.

Aseisiin ja ampumaharrastuksiin liittyy usein ennakkoluuloja suuren yleisön keskuudessa. Miten mielestäsi näitä voisi taklata?

Mun mielestä ampumaharrastajien kannattaisi olla mahdollisimman mukaanottavia ja ulospäinsuuntautuneita. Monet harhaluulot ampumaharrastukseen liittyen johtuu tiedon puutteesta tai väärästä tiedosta. Mitä enemmän harrastajat levittää positiivisia viboja, niin sitä ymmärrettävämmäksi harrastus muuttuu. Yksi ihan käytännön kikka on viedä vaikka tuttuja radalla ja näyttää heille mistä on kyse.

Millainen on täydellinen ratasessiosi?

Treenisessio pienellä porukalla, jossa itse on heikoin ampuja. Tällön voi imeä tietoa ja osaamista paremmiltaan ja saada vinkkejä omaan treeniin.

Mitä vinkkejä antaisit harrastusta harkitsevalle tai hienon harrastuksen alkutaipaleella olevalle?

Jos harkitsee ammuntaharrastuksen aloittamista, niin harkinta seis ja tuumasta toimeen. Helpointa on hakeutua joko jonkun kaupallisen toimijan vuorolle tai kurssille (Osuva, Ruutisavu, Armoria jne.) tai sitten kääntyä paikallisen ampumaseuran tai reserviläisseuran puoleen.

Jos taas on aloittelemassa uraa ampujana, niin perusampumataidon treenaamista niin paljon kuin mahdollista. Itsellä oli aikoinaan kova hinku päästä SRA touhuihin ja tuli kiiruhdettua ehkä hiukan nopeammin kuin oli järkevää. Nyt sitä velkaa maksellaan edelleen.

Mitkä seikat ovat sinulle tärkeitä ampumaharrastukseen liittyvien vaatteiden ja varusteiden hankinnassa?

Itsellä on yleensä lähtökohtana se, että kerralla ja kunnollista. Omissa varustevalinnoissa painottuu myös se, että ne ovat varmasti kenttäkelpoisia. Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että ei ehkä pääse ihan nopeimpiin aikoihin tms. mutta tuleepahan treenattua semmoisilla välineillä, mitkä on relevantteja reserviläiselle.

Eric A.

Eric The Sheriff of Topeno

Mistä syistä aloitit ampumaharrastuksen?

Ase- ja sotahistorian kiinnostuksen myötä.

Mitä lajeja ammut?

CAS, Practical, Brutality.

Millaisia tavoitteita sinulla on ampujana?

Pitää hauskaa ja näyttää hyvältä.

Aseisiin ja ampumaharrastuksiin liittyy usein ennakkoluuloja suuren yleisön keskuudessa. Miten mielestäsi näitä voisi taklata?

Enemmän mahdollisuuksia päästä kokeilemaan lajeja - helposti lähestyttäviä, turvallisia, rentoja treenejä aloittelijoille.

Millainen on täydellinen ratasessiosi?

Hyvä porukka, ei tiukkoja aikapaineita, hyvin suunnitellut ja johdetut treenit.

Mitä vinkkejä antaisit harrastusta harkitsevalle tai hienon harrastuksen alkutaipaleella olevalle?

Rohkeasti mukaan kokeilemaan!

Mitkä seikat ovat sinulle tärkeitä ampumaharrastukseen liittyvien vaatteiden ja varusteiden hankinnassa?

Mukavat ja käytännölliset. Ja pitää näyttää hyvältä.

Lauri K.

Lauri ja brutaali säkki

Mistä syistä aloitit ampumaharrastuksen?

Pikkupoikana pyssyt kiinnostivat, sitten tuli videopelit. Sen jälkeen isä osti ilmakiväärin, jolla harjoiteltiin turvalliset tavat ja kohta oltiinkin jo radalla kokeilemassa sitä pelottavaa .22-pistoolia. Hyvin nopeasti uteliaisuus välineisiin ja "ui vitsi miten pamahti" -efekti vaihtui siihen tarkkuuden tavoitteluun kaikkine pienine opeteltavine nyansseineen ja eipä tuo vielä ole loppunut. No, välineet kiinnostaa vieläkin. Uusi pyssy ois kiva.

Mitä lajeja ammut?

SRA lähin varsinainen laji, tosin siinäkään en kilpaile. Tässä välineinä pistooli ja kivääri, haulikko on vielä hankkimatta. Melko usein makoilen 150 tai 300 metrin radoilla joko pienoiskiväärin tai AR-15:n kanssa, tai sitten yritetään nopeampaa lähiammuntaa.

Millaisia tavoitteita sinulla on ampujana?

Tarkemmin ja nopeammin. Olen vielä siinä vaiheessa ampujana, että yksikin hyvä Youtube-video tai jutustelu jonkun kokeneemman kanssa voi tuoda ihan konkreettisen hyödyn omaan ampumiseeni. Oli kyseessä sitten joku pieni lisäyksityiskohta kotelosta vedossa, aseotteessa tai vaikka laukaisukoneiston resetissä; näillä saadaan koko pakettia aina tiukempaan kasaan ja pienet onnistumiset pitävät harjoittelunkin mukavana.

Aseisiin ja ampumaharrastuksiin liittyy usein ennakkoluuloja suuren yleisön keskuudessa. Miten mielestäsi näitä voisi taklata?

Puhua niistä, pitää avoimia ratasessioita kiinnostuneille, tuoda lajeja valtamediaan. Erityisesti tuo jälkimmäinen voisi vähentää ennakkoluuloja paljon, jos vaikkapa IPSC:n saisi ihan televisioon pyörimään tai osana Olympialaisia. Se on kuitenkin täysiveristä kilpaurheilua Trapin tai keihäänheiton kanssa.

Millainen on täydellinen ratasessiosi?

Pieni tihkusade tai kova helle mökkisesongilla, muuten tyyntä. Tämä yleensä antaa radan ihan omaan käyttöön ja voi testailla vähän mitä haluaa ja harjoitella hyvin spesifejäkin juttuja. Olen myös huomannut, että päivän harjoittelu kannattaa lopettaa siinä vaiheessa, kun ei enää jaksa keskittyä täysillä jokaiseen laukaukseen. Tällä hetkellä tuo pyörii jossain 120-150 paukahduksen tienoilla ja kaikki siitä yli menevä on lähinnä kallista ääntä, eikä tuo enää harjoitteluun lisää.

Mitä vinkkejä antaisit harrastusta harkitsevalle tai hienon harrastuksen alkutaipaleella olevalle?

Jonkinlainen kurssi osaavien kouluttajien kanssa voisi avata ainakin yhtä monista lajeista hienosti. Monesti ampumaharrastuksen oletetaan olevan vähän vaikea aloittaa, sillä moni ampumaseura vaatii jonkinlaisen kerhojäsenyyden ja koko homma saattaa tuntua melko sisäänpäin lämpeävältä. Kynnys aloitukseen on auttamatta olemassa. Moni (sisä)rata tarjoaa kuitenkin aloittelijoille sopivia koulutuksia, jolloin ensiaskel on melko helppo. Et tarvitse radalle kuin itsesi ja aikaa.

Mitkä seikat ovat sinulle tärkeitä ampumaharrastukseen liittyvien vaatteiden ja varusteiden hankinnassa?

Kerralla hyvät. Lue arvosteluja, juttele kavereille, testaa jos pystyt. Rahaa ja aikaa säästyy parhaiten sillä, että ei osta sitä mihin on sillä sekunnilla varaa, vaan valitsee ensin haluamansa tavaran ja säästää hetken aikaa.

Toki huonoista hankinnoista oppii todella tehokkaasti, mutta kyllä se vähän rassaa ostaa niiden tilalle sitten jotain muuta. Varsinkin, kun ne edelliset rahat olisi voinut käyttää vaikka patruunoihin.

Lue myös

Loading...