Kokemuksia Pimeätoiminnan Kurssilta (NVG ITCQB)

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Sain mahdollisuuden osallistua Tactical Academy Finlandin (TAF) isännöimälle Project Geckon pimeätoimintakurssille (NVG ITCQB). Kyseessä on ITCQB 01- ja ITCQB 02 -kurssien jatkokurssi, jossa keskitytään toimintaan pimeänäkölaitteilla (Night Vision Goggles). Osa oppilaista oli käynyt ITCQB 01 -moduulin, ja muutamilla oli takanaan myös ITCQB 02 -kurssi.

Tactical Academy Finlandin, Project Geckon ja Varustelekan logo.

Lyhenne ITCQB tulee sanoista Immediate Threat Close Quarter Battle eli välittömän uhan taistelu rakennetulla alueella. ITCQB-toimintatavat ovat sekoitus Israelissa sekä Yhdysvalloissa kehitetyistä ja käytetyistä taktiikoista ja toimintatavoista. Usein Project Geckon opettamasta taistelutavasta käytetään termiä rajoitettu sisäänmeno (Limited Penetration). ITCQB 01 -kurssilla keskitytään yksittäisen operaattorin ja taistelijaparin toimintaan. ITCQB 02 -kurssi taas painottuu puoliryhmän (4 operaattorin) taktiikoihin ja tekniikoihin.

ODOTUKSET

Muutamia vuosia sitten, ollessani vielä Puolustusvoimien palveluksessa, eräs kollega toisesta yksiköstä kysyi, oliko Project Gecko tuttu? Vastattuani myöntävästi kollega tiedusteli mielipidettäni rajoitetuista ja suorista sisäänmenotekniikoista. Vastasin, ettei minulla ole sen ihmeempää mielipidettä; luotan siihen, että kämppiin menevät operaattorit tietävät, miten se hoidetaan.

Ennen kurssia yritin muistella, koska viimeksi olin harjoitellut taistelua rakennetulla alueella. Siitähän oli yli 10 vuotta. Nuorempana upseerina näitä asioita tuli tehtyä ja koulutettua, mutta viimeiset palvelusvuodet vietin liian tukevasti tietokoneen ääressä. Tässä sitä sitten oltiin, kapteeni EVP larppaamassa operaattoria, ja kouluttajana itse mr. Project Gecko, Eli Feildboy.

Rajoitetut sisäänmenotekniikat perustuvat pitkälti ihmisen havainnointikykyyn ja luontaisiin toimintamalleihin. Olin jo vuosien ajan seurannut Elin Instagram-tiliä (@project_gecko) ja osasin odottaa hyvää ja etenkin erittäin perusteltua opetusta. En pettynyt.

VALMISTAUTUMINEN

Tactical Academy Finlandilta sain kattavan paketin siitä, miten kurssiin pitää vähintään valmistautua. Jos varusteita puuttui, TAF tuki. Onnekseni sain haalittua itseltä puuttuvan pimeänäkölaitteen ja laserosoittimen ennen kurssia ja ehdin tutustua niihin. Ennen kurssia käytin muutaman tunnin kypärän säätöihin, pimeänäkölaitteeseen tutustumiseen, aseen käsittelyn, valaisimen ja laserosoittimen käytön kertaamiseen sekä siihen, että löysin varustuksestani kaiken tarvittavan silmät kiinni.

Kurssilla käytettiin airsoft-aseita kuivaharjoitteluun sekä Force-on-Force-treeneihin. Jouduin lainaamaan TAF:lta punapistetähtäimellä varustetun aseen, johon tutustuin 30 minuuttia ennen kurssin alkua. Enempää ei tarvittu, koska hihna, asevalo ja laserosoitin olivat ennestään tutut, ja ne sai asennettua tutuille paikoille.

”I know this, but can I do it?”

Nippeleiden ja nappeleiden opettelu ennen kurssia on erittäin suotavaa, oikeastaan pakollista. Kurssi oli äärimmäisen intensiivinen, ja uutta tietoa tuli vähintäänkin tarpeeksi. Ei riitä, että tiedät, miten laitteesi toimivat, niitä pitää osata käyttää lihasmuistista.

PÄIVÄ 1, PERJANTAI

Kurssi alkoi myöhään iltapäivällä oppitunneilla, joissa käytiin läpi kurssin tavoitteet, pimeätoimintaan liittyvät haasteet, varusteisiin ja aseenkäsittelyyn liittyviä huomioita sekä ihmisen toimintaan vaikuttavia seikkoja eri valaistusolosuhteissa.

Alkuun katsottiin muutamia videoita oikean elämän operaatioista sekä force-on-force-harjoituksista. Videoiden avulla Eli sai käsityksen oppilaiden lähtötasosta, ja ne toimivat herätteenä seuraaville aiheille. Keskeiset huomiot videoista olivat:

 • huomio kiinnittyy liikkeeseen, toisin sanoen pimeässä liikkuvaan valoon
 • omien joukkojen tahatonta valaisua IR-valolla tai näkyvällä valolla tulee välttää
 • valaisun laadulla on iso merkitys maalin tunnistamisessa

”You should have all this dialed in already”

Aseiden ja varusteiden säätämiseen ei juurikaan käytetty aikaa. Eli nosti kolme asiaa, jotka aseen, hihnan, valon ja laserosoittimen asettelussa on syytä ottaa huomioon:

 • asetta pitää pystyä käyttämään molemmilta puolilta
 • ampumaote ei saa muuttua, kun valaistaan tai käytetään laseria
 • aseen käytön tulee olla luonnollista

Oletusarvona kurssilla on, että nämä asiat ovat oppilailla hallussa. Itse lisäisin listaan sen, että tahatonta valaisua ei saa tapahtua esimerkiksi, kun siirrytään pistooliin tai käsitellään kohdehenkilöä.

”Humans see with their brain, not their eyes”

Kokonaisuudessaan teoriaa oli varsin paljon, muttei missään nimessä liikaa. Se oli myös sidottu hyvin käytäntöön, mitä eräs oppilas kuvasi sanoin ”Theory in tactical context” – teoriaa taktisessa kehyksessä. Lähes aina toiminnallisen harjoitteen päätteeksi Eli viittasi palautteessaan teoriaosuuteen, jolloin oppilaat tiesivät heti, mistä on kyse ja miksi he toimivat tietyllä tavalla.

Teorian jälkeen siirryttiin toiminnallisiin harjoitteisiin. Ensimmäisenä säädettiin kypärä ja pimeänäkölaite eli tehtiin niin sanottu NVG Pre Flight Check. Tämä saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta se osoittautui varsin tarpeelliseksi. Vaikka itsekin olin testannut ja harjoitellut pimeänäkölaitteen kanssa, huomasin muutaman ruuvin olevan löysällä, vieläpä pimeänäkölaitteen kypäräkiinnityksessä. Ei näin!

Pimeänäkölaitteen säädöt tutuksi luokkahuoneessa

NVG Pre-flight check luokkahuoneessa.

”Your eyes aren’t where they used to be, they are 15 centimeters forward”

Ensimmäisen päivän aikana ei ollut yhtään taktista toimintaa. Tämä saattaa kuulostaa tylsältä, mutta sitä se ei ollut. Ensimmäisen illan ja yön harjoitteiden tarkoitus oli adaptoitua toimimaan pimeänäkölaitteet päässä. Harjoitteissa keskityttiin pimeän haasteisiin: havainnointiin, karkea- ja hienomotoriikkaan, aseen käsittelyyn, äänettömään kommunikointiin sekä etäisyyksien arviointiin.

Lauantain ja sunnuntain sovelletuissa harjoitteissa huomasi orientaatioharjoitusten tärkeyden: ovenkahvat löytyivät, kalusteiden siirtely oli helppoa, ja kompurointia huonekaluihin ei hirveästi tapahtunut. (Kerran saatoin nylkyttää maalimiestä hänen kaaduttua eteeni mahalleen ja minä hänen selkäänsä. Ehkä.)

Päivä päättyi kello 01:00.

PÄIVÄ 2, LAUANTAI

Lauantaina teoriapuolella hypättiin syvemmälle pimeänäkötoimintaan. Eli opetti muun muassa minkälaisia asioita ihminen näkee tai ennen kaikkea luulee näkevänsä pimeänäkölaitteen läpi, miten valon säteet ja sädekehät (blooms and halos) vaikuttavat näkökenttään ja miten ympäröivät valonlähteet (ambient light) vaikuttavat esimerkiksi näkyvyyteen ja varjoihin.

Esimerkki pimeänäkölaitteen fotonisesta esteestä (photonic barrier)

Esimerkki fotonisesta esteestä (photonic barrier). Vasemmalla operaattori ei valaise käytävää, jolloin etuvasemmalla olevan huoneen valo aiheuttaa fotonisen esteen. Oikealla operaattori käyttää IR-valoa, jolloin käytävän päässä oleva oviaukko erottuu.

Toiminnallinen osuus alkoi omien joukkojen tulittamisen ehkäisyyn tähtäävällä -harjoitteella (Friendly Fire prevention), jossa oppilailta vaadittiin omien taistelijoiden ja kohteen havainnointia, oikeanlaista sijoittumista omiin nähden sekä turvallista aseenkäsittelyä. Kokeneista oppilaista huolimatta harjoite oli tarpeellinen, sillä virheitäkin sattui. Tällä rakennettiin ennen kaikkea luottamusta oppilaiden välillä ennen monimutkaisempiin harjoitteisiin siirtymistä.

Pimeänäkölaite tutuksi kurssilla

Eli opettaa pimeänäkölaitteen käytön perusteita.

Lauantai-illan ja yön aikana pantiin teoriaopit käytäntöön. Aiheina olivat kahden ja neljän taistelijan tekniikat eri valaistusolosuhteissa, ilman pimeänäkölaitteita ja niiden kanssa. Huomionarvoista treeneissä oli, että useissa vedoissa valaistus vaihteli ”radan” varrella, kuten oikeassakin elämässä. Harvoin toimitaan täysin pimeässä. Tämä vaatii operaattoreilta valaistusolosuhteiden jatkuvaa arviointia: kuinka hyvin ja mitä vastustaja näkee?

Päivä päättyi kello 02:30.

PÄIVÄ 3, SUNNUNTAI

Sunnuntain aluksi kerrattiin neljän taistelijan perustekniikat ja opetettiin uutena käytävätekniikka. Vaikka koulutuksen päätarkoitus ei ollut käytettävissä tekniikoissa, oli ne pakko opettaa, koska pimeätoimintaan liittyvät huomiot tulevat taistelutavan kautta parhaiten ilmi.

Kolme sotilasta pimeänäkölaitteet päällä

Sunnuntaina toteutettiin eniten force-on-force-kokonaissuoritteita, joissa huomasi pimeätoimintaan liittyvät haasteet. Havainnoinnin merkitys korostuu, koska näkökenttä on vain murto-osan normaalista. Toisin sanoen pään pitää pyöriä kuin pöllöllä. Jos haluat nähdä taaksesi, myös lantiota on käännettävä.

Itseni yllätti laserosoittimen käytön määrä (jota käytettiin aina IR-moodissa). Hyvissä laserosoittimissa on sekä aim-moodi tähtäämiseen, että illum-moodi valaisuun, joita voidaan käyttää myös yhtä aikaa. Laserosoitinta käytetään Elin oppien mukaan paljon, ei pelkästään tähtäämiseen tai kohteen tunnistamiseen, mutta myös kommunikointiin. Kun joukko käyttää laserosoitinta loogisesti ja oikein, se on oiva kommunikointiväline. Esimerkiksi kärkitaistelija voi ”merkata” omalla laserillaan sektorin tai aukon, jonka haluaa kakkostaistelijan eli ns. wingmanin ottavan. Wingman kuittaa sovitulla merkillä, jonka jälkeen kärkimies näyttää laserilla oman tärkeimmän sektorinsa. Näin tarve pään kääntämiselle, puheelle ja sektorin hetkelliselle menettämiselle vähenee.

MITÄ JÄI KÄTEEN

Elille koulutustilaisuus oli varmasti haastava, koska kaikki oppilaat eivät olleet käyneet edes ITCQB 01 -kurssia. Elin oli opetettava ITCQB:n perusteita ja vaativampia tekniikoita, unohtamatta keskeistä opetustarkoitusta: pimeä- ja hämärätoimintaa. Ennakkoon oli tiedossa, että lopullinen opetussisältö määräytyy oppilaiden tason, omaksumiskvvyn ja motivaation perusteella. Elin kokemus operaattorina ja kouluttajana näkyi. Rivien välistä oli aistittavissa siirtyminen seuraavaan aiheeseen normaalia nopeammin.

Henkilökohtaisesti tykkäsin Elin tavasta opettaa, keskustella, kuunnella ja antaa palautetta. Kysymyksiä saa esittää ja häntä saa haastaa ja kyseenalaistaa. ITCQB-tekniikat perustuvat pitkälti ihmisen luontaisiin reaktioihin, biologiaan, tilastointiin ja tutkimukseen. Kaikille opetettaville asioille löytyy luonnollinen syy, ei pelkästään se, koska ”näin tämä on aina tehty”.

VARUSTEISTA

”Kandeloilla on väliä.”

Käyttämäni varusteet toimivat erittäin hyvin. Varusteet herättävät välillä hämmentävän paljon keskustelua. Eräs kurssilainen kuvaili, että hienot ja kalliit varusteet eivät tee sinusta automaattisesti parempaa taistelijaa, mutta tietyssä pisteessä (huonot) varusteet alkavat rajoittaa kehittymistäsi. Pimeätoiminnassa korostuvat erityisesti laserosoittimen ja asevalon laatu. Asevalossa ei saa olla liian vähän luumeneita eikä kandeloita. Luumen on valomäärää mittaava yksikkö, joka kuvaa, kuinka paljon valoa on, riippumatta mihin suuntaan valo säteilee sen lähteestä. Kandela on valovoiman mittayksikkö, joka kertoo valon intensiteetistä tiettyyn suuntaan. Toisin sanoen mitä enemmän kandeloita asevalossa on, sitä paremmin valon voima kohdistuu valaistavaan kohteeseen.

Käyttämäni varustus (päästä varpaisiin):

Edessä

Takana

Varusteet pimeätoiminnan kurssille

Kurssilla käyttämäni varusteet esillä ja päällä.

Varustukseeni kuuluneessa omatunnistekypärävilkussa oli sekä IR- että näkyvän valon moodi. En tosin käyttänyt sitä kertaakaan. Omatunnistevilkut harvoin soveltuvat sisätilatoimintaan. Usein niiden valovoima on niin voimakas, että se häiritsee omaa ja muiden omien joukkojen toimintaa. Omatunnistevilkkujen käytölle on omat aikansa ja paikkansa.

Elillä oli takaraivoon kiinnitetty vilkkumaton kypärävalo, joka oli suunnattu kattoon. Hän demonstroi valon käyttöä kakkostarkastuksen yhteydessä ja esimerkiksi kohdehenkilön tarkastamisessa. Tätä niin kutsuttua sateenvarjovalaisutekniikkaa (umbrella technique) voi toteuttaa myös asevaloilla. Aina ei tarvitse valaista suoraan kohteeseen, vaan katon ja seinien kautta heijastuva valo antaa hyvän yleisvalon tilaan.

Sateenvarjovalaisutekniikka (umbrella technique)

Sateenvarjovalaisutekniikan opettelua

Vaikka NVG-toiminnassa pääsääntöisesti käytetään IR-valoja, on taistelijalla oltava kyky valaista nopeasti myös näkyvällä valolla. Tämä taito tuli itselleni eteen sovelletussa harjoitteessa, jossa sivullinen maalihenkilö käveli kohti käytävää pitkin. Onnekseni käyttämässäni valossa IR- ja näkyvän valon kytkin on erittäin helppokäyttöinen, minkä ansiosta kykenin tehostamaan käskytystäni näkyvällä valolla.

Inforce WMLx White / IR - Gen 1 -asevalo kiinni rynnäkkökiväärissä

Inforce WMLx White / IR Gen 1 -asevalon kytkin. Eteen: näkyvä valo, taakse: IR-valo

VARUSTEIDEN PROTOTYYPIT

Käytössäni oli muutamia prototyyppejä Varustelekan tulevista tuotteista. Särmä TST -henkselit toimivat erittäin hyvin. Käytin niitä perjantaina ja sunnuntaina. Vaikka varustevyö ei airsoft-teeman takia painanut tolkuttoman paljoa, henkseleiden hyödyn kyllä huomasi. Lauantaina en niitä käyttänyt, ja päivän päätteeksi lantion ympärillä oli aika mojovat painaumat. Elastisuuden ansiosta henkseleiden ei tarvitse olla kovinkaan kireällä jakaakseen painoa lantiolta pois. Erittäin suositeltava tuote.

Erinomaisista koulutustiloista johtuen en käyttänyt Särmä TST L5 Kädenlämmitinmuhvia sen oikeaan käyttötarkoitukseen, eli käsien lämmittämiseen. Testin tarkoituksena oli selvittää, miten hyvin muhvi pysyy paketissa LV141-taskuadapterilla. Ja pysyihän se. Suunnitteluvaiheessa tähän oli muutama ratkaisuvaihtoehto, mutta jo olemassa oleva tuote osoittautui parhaaksi.

Särmä TST PC-wing -prototyyppiä käytin plate carrierin etupaneelin vasemmalle puolella. PC-wing (työnimi) on sanansa mukaisesti eräänlainen siipi, jolla etupaneelia saa laajennettua. Wingissä minulla oli RK-lipas/monitoimitasku jossa aiemmassa elämässä olisin kantanut lähiradiota. Nyt siinä oli vesipullo simuloimassa lähiradion painoa. PC-wingin voi asentaa vasemmalle tai oikealle puolelle tai käyttää hangerina.

KENELLE NVG-KURSSI SOPII?

NVG CQB -kurssi ei sovi kaikille. Kuten aiemmin mainittiin, oppilaille suositellaan ensin ITCQB 01- ja/tai 02-kurssien käyntiä. Perustaidot pitää hallita. Perustaidoilla tarkoitan turvallista ja tehokasta aseen käsittelytaitoa ml. lisälaitteiden käyttö, kokemusta rakennetun alueen taistelusta ja kokemusta pimeänäkölaitteiden käytöstä.

Mitä paremmin perustaidot ja omat varusteet ovat hallussa, sitä enemmän kurssista saa irti. NVG-kurssille ei missään nimessä kannata osallistua, jos ei ole aiemmin käyttänyt minkäänlaista kypäräkiinnitteistä pimeänäkölaitetta. Mielestäni minimivaatimuksena on varusmiespalvelus tai naisten vapaaehtoinen asepalvelus joukossa, jolla on ollut käytössä VV-laite (mieluiten DUAL) ja koulutus taistelijaparin ja ryhmän tekniikoihin.

Eniten kurssi palvelee henkilöitä, jotka kuuluvat asutuilla alueilla operoivaan joukkoon ja joilla on tarvittavat varusteet:

 • päähän kiinnitettävä pimeänäkölaite (mieluiten kaksi- tai neliputkinen)
 • asejärjestelmä(t) punapistetähtäimellä, laserosoittimella ja IR-asevalolla

Erityisesti suosittelen kurssia:

 • erikoisjoukoille (puolustusvoimat, poliisi, rajavartiolaitos)
 • vaativien tilanteiden joukoille (VATI-poliisit, puolustusvoimien valmiusosastot)
 • pimeätoiminnan kouluttajille (puolustusvoimien valmiusyksiköiden henkilökunta)

I’m not here to teach you tactics, I’m here to give you the information you need to succeed. (Eli Feildboy)

Lopuksi. Riippumatta joukkosi käyttämistä taistelutekniikoista kurssi antaa paljon nimenomaan pimeä- ja hämärätoimintaan. Vahva suositus.

Kirjoittaja kapteeni, EVP Anssi Aikio toimii Varustelekan Särmä TST- ja Terävä-tuotteiden tuotepäällikkönä.

Artikkelin tuotteita

Särmä merinovillasukat
Särmä merinovillasukat
9.95 - 12.99 EUR 12.99 EUR
Tarina kertoo, että pääosin merinovillaiset sukat olis maailman parhaat. Nämä ovat paksuudeltaan tennissukkaa vastaavat, eli eivät mitkään mummonvillasukat! Toisin sanoen toimivat ympäri vuoden, vähän kylmemmällä kelillä vaikka kaksin kappalein tai paksumpien sukkien alla.
Särmä TST L4 Taistelupaita, MultiCam Särmä TST L4 Taistelupaita, M05 metsäkuvio Särmä TST L4 Taistelupaita, vihreä Särmä TST L4 Taistelupaita, M04 aavikkokuvio
Särmä TST L4 Taistelupaita
Särmä TST L4 Taistelupaita
89.99 - 169.99 EUR 119.99 - 169.99 EUR
Kevyt ja hengittävä taistelupaita helpottaa lämpökuormaa ja parantaa jaksamista erityisesti kuumilla keleillä raskaiden suoja- ja varusteliivien alla. Aluspaitamaiseen torsoon kiinnitetyt pystykaulus ja maastotakkimaiset hihat suojaavat ja tarjoavat taskutilaa tärkeille pientavaroille. Kulutukselle alttiit kyynärpäät on viimeistelty Cordura-vahvistetuilla kyynärsuojataskuilla.
CAT Combat Application Tourniquet Gen 7 kiristysside
CAT Combat Application Tourniquet Gen 7 kiristysside
43.99 EUR
Kiristysside on ehdottoman oleellinen osa ensiapupakkausta, hengenpelastusväline jolla tyrehdytetään henkeä uhkaavat raajaverenvuodot tehokkaasti. CAT on kevyt, yksinkertainen ja erityispiirteenään se on suhteellisen helppo asentaa yhdellä kädellä.
Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs, nahkatupella, oikea, musta Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs, nahkatupella, oikea, ruskea Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs, nahkatupella, vasen, musta Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs, Boltaron-tupella, musta Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs, Boltaron-tupella, vihreä Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs, ilman tuppea
Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs
Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs
46.99 - 86.98 EUR
Jääkäripuukko on karun käytännöllinen käyttöpuukko. Meiltä saa näitä useammassa pituudessa. Jääkäripuukko 110 on erinomainen yleispuukko oikeastaan ihan kaikkeen käyttöön, parhaimmillaan jos kaverina on esim. kirves tai Skrama. Kunnollinen hiiliteräs, perinteinen suomalainen teräprofiili kevyellä "drop pointilla". Tämä ei ole ei mikään koriste-esine vaan rehelliseen käyttöön tehty työkalu.
Altama Maritime Mid, Musta Altama Maritime Mid, M05 metsäkuvio Altama Maritime Mid, Kojootinruskea Altama Maritime Mid, Oliivinvihreä Altama Maritime Mid, MultiCam
Altama Maritime Mid
Altama Maritime Mid
119.99 - 129.99 EUR
Altama Maritime Mid on erityisesti meritehtävissä toimiville erikoisjoukoille suunniteltu taistelukenkä. Näin mukavia kenkiä käyttää mielellään myös keveinä kesäkenkinä vapaa-ajalla.
Särmä TST L4 Taisteluhousut, MultiCam Särmä TST L4 Taisteluhousut, M05 metsäkuvio Särmä TST L4 Taisteluhousut, vihreät Särmä TST L4 Taisteluhousut, mustat
Särmä TST L4 Taisteluhousut
Särmä TST L4 Taisteluhousut
239.99 - 329.99 EUR
Haluatko kestävät, joustavat ja kovaan toimintaan tarkoitetut housut, jotka sopivat niin hyvin päälle, että tuskin tuntuvat olevan jalassa? Tässä ne ovat – erittäin hyvin käyttäjän mitoille säädettävät, kulutusalttiista paikoista vahvistetut ja monipuolisella taskuvalikoimalla varustetut ylähyllyn tappeluhousut.
Terävä Boltaron-tuppi Jääkäripuukolle, 110, Musta Terävä Boltaron-tuppi Jääkäripuukolle, 110, Vihreä Terävä Boltaron-tuppi Jääkäripuukolle, 140, Musta Terävä Boltaron-tuppi Jääkäripuukolle, 140, Vihreä
Terävä Boltaron-tuppi Jääkäripuukolle
Terävä Boltaron-tuppi Jääkäripuukolle
39.99 EUR
Tässäpä taktisempi tuppi Terävä Jääkäripuukolle. Sodankestävää muovia: vähän samaa kuin Kydex, mutta pikkaisen parempaa koska Boltaron. Mahdollistaa Jääkäripuukon kiinnityksen vyön lisäksi, liiviin, reppuun ja mihin tahansa PALS-kujalliseen juttuun. Sopii vasen- tai oikeakätisille ja toimii sotahommien lisäksi mainiosti myös eränkäynnissä ja kotona. Kiinnikkeet myydään erikseen.
Särmä TST Pistoolin lipastasku, Ranger Green Särmä TST Pistoolin lipastasku, musta Särmä TST Pistoolin lipastasku, M05 metsäkuvio
Särmä TST Pistoolin lipastasku
Särmä TST Pistoolin lipastasku
36.99 EUR
Tässä yksinkertaisesti helvetin hyvä lipastasku kaikille kaksirivisille 9 mm pistoolin lippaille. Voit käyttää sitä eripituisten lippaiden kanssa sekä myös pienen valaisimen tai monitoimityökalun kuljetukseen.
Särmä TST kypäränpäällinen, M05 metsäkuvio Särmä TST kypäränpäällinen, M05 lumikuvio
Särmä TST kypäränpäällinen
Särmä TST kypäränpäällinen
69.99 EUR
Nykyaikaisen High Cut -kypärän naamiointiin sopiva kypäränpäällinen kotimaisella M05-maastokuviolla! Saatavana metsä- ja lumikuvioituna.
Särmä TST dumppitasku, M05 metsäkuvio Särmä TST dumppitasku, Vihreä
Särmä TST dumppitasku
Särmä TST dumppitasku
39.99 EUR
Yksinkertainen on kaunista, ja tämä tyhjien lippaiden dumppitasku on tosi yksinkertainen. Malli on ovelasti tehty yhdestä ainoasta kangaskappaleesta, simppeli ja kestävä nyssäkkä jonka luontainen terhakkuus tekee siitä helppokäyttöisen.
Särmä TST 3X Lippaan etupaneeli, Ranger Green Särmä TST 3X Lippaan etupaneeli, M05 metsäkuvio
Särmä TST 3X Lippaan etupaneeli
Särmä TST 3X Lippaan etupaneeli
179.99 EUR
Mikä voisi olla parempaa kuin Särmä TST kiväärin lipastasku? No, tää Plate carrierin etupaneeli, johon on integroitu kolme näitä maanmainioita lipastaskuja! Taskut on ns. multicaliber, joten niihin menee oikeasti mm. AR, RK/AK sekä 7.62 NATO -lippaat, ja ne myös pysyvät siellä. Monipuolisuutta lisää, että meidän X-valjaiden ja sopivien taskujen kanssa pariteltuna tästä saa myös kevyen mini chest rigin. Saksalaista laatutyötä.
Särmä merinovillapaita, pitkähihainen
Särmä merinovillapaita, pitkähihainen
44.99 EUR
Kun keli käy ikäväksi, samoin käy puuvillaisille alusvaatteille. Siksi kantsiikin siirtyä merinovillaisiin, jotka tuntuvat mukavilta ihoa vasten ihan missä vaan tilanteessa, märkinä tai kuivina. Teetettiin tuolla etelänmailla (Liettuassa) ihan omia villakuteita! Seksikäs, ihoa myötäilevä malli, kuten kuuluukin.
Särmä TST kiväärin lipastasku, M05 metsäkuvio Särmä TST kiväärin lipastasku, Ranger Green Särmä TST kiväärin lipastasku, Harmaanvihreä
Särmä TST kiväärin lipastasku
Särmä TST kiväärin lipastasku
64.99 EUR
Markkinoiden paras kiväärin lipastasku/monitoimitasku, joka toimii oikeasti useilla erilaisilla kiväärien lippailla. Samaan taskuun saat sujautettua kätevästi esmes Arskan, AK:n ja RK:n lippaat, ja ne myös pysyvät siellä kovassakin menossa. Tasku toimii läpän tai kuminauhan kanssa sekä myös avoimena. Se sopii myös yleistaskuksi.
Baribal Multi-Tool Pouch työkalutasku, Velcro
Baribal Multi-Tool Pouch työkalutasku, Velcro
19.99 EUR
Tarraläpällä varustettu työkalutasku Baribalilta. Sopii vyölle tai MOLLE/PALS-kujastoihin. Kuin pistoolin lipastasku, mutta lyhyempi!
Särmä TST Ampujan vyö, Ranger Green Särmä TST Ampujan vyö, M05 metsäkuvio Särmä TST Ampujan vyö, Harmaanvihreä
Särmä TST Ampujan vyö
Särmä TST Ampujan vyö
154.99 EUR
Me haluttiin mahdollisimman toimiva ampujan vyö, joten suunniteltiin sellainen itse. Tämä on perkeleen jämäkkä, kestävä, mukava ja fiksusti mietitty vyö pomminkestävällä AustriAlpin Cobra-soljella ja laserleikatulla PALS-kujastolla. Lippaat ja muut palikat pysyvät just järkevästi siellä missä pitääkin.
Opsmen F101 Stealth Survival Light kypärävilkku, musta Opsmen F101 Stealth Survival Light kypärävilkku, ruskea
Opsmen F101 Stealth Survival Light kypärävilkku
Opsmen F101 Stealth Survival Light kypärävilkku
49.99 EUR
Opsmen F101 Stealth Survival Light on monikäyttöinen IFF kypärävilkku, jonka voi asentaa kypärän päälle tai vastaaville pinnoille tarraa hyödyntäen. Tällaisia stroboja käytetään omien tunnistamiseen ja löytämiseen toimintakentällä, sotilas- ja viranomaiskäytön lisäksi erilaisissa etsintä- ja pelastustehtävissä maalla ja merellä.
Särmä TST Alusvyö, Ranger Green
Särmä TST alusvyö
Särmä TST alusvyö
32.99 EUR
Tämä alusvyö on suunniteltu käytettäväksi sellaisenaan housuvyönä tai Särmä TST ampujan vyön kanssa. Alusvyö auttaa pitämään kaikki oleelliset varusteet juuri siellä missä pitääkin.
Leatherman Wave+ monitoimityökalu, musta
Leatherman Wave+ monitoimityökalu, musta
159.99 EUR
Leathermanin heittämällä suosituin ja tunnetuin malli. Vaikka olisit ostamassa jotain muutakin, tähän kannattaa verrata ominaisuuksia. Wave+ plussalla on saanut leikkureihinsa vaihdettavat kärjet ja säilyttänyt muuten kaikki hyvät Wave-jutut.
Särmä TST LVPC Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla, Ranger Green, S/M Särmä TST LVPC Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla, Ranger Green, L/XL Särmä TST LVPC Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla, M05 metsäkuvio, S/M Särmä TST LVPC Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla, M05 metsäkuvio, L/XL
Särmä TST LVPC Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla
Särmä TST LVPC Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla
239.98 EUR
Kun tehtävä edellyttää ainakin jossakin vaiheessa kaupungilla liikkumista kuin kuka tahansa meistä, Low-Vis Plate Carrier on sopiva valinta. Materiaalivalintojen ja huolella mietityn leikkauksen ansiosta LVPC istuu levyn päälle kuin maalattu ja vähentää ulkotakin läpi näkyviä kohoumia. Yhteensopiva useiden markkinoilta löytyvien lisätarvikkeiden ja komponenttien kanssa.
Safariland 6360 ALS/SLS Mid-Ride L3 pistoolikotelo, Glock 17/22
Safariland 6360 ALS/SLS Mid-Ride L3 pistoolikotelo, Glock 17/22
209.99 EUR
Safariland 6360 on palveluskäyttöön suunniteltu laadukas musta pistoolikotelo Glock 17- ja 22-pistooleille. Safarilandin 3-tason lukitus pitää aseen turvassa tiukemmassakin väännössä, joten pahikset eivät sitä anastele. Kotelo sopii erityisesti viranomaiskäyttöön sekä tietenkin myös toiminnallista ammuntaa harrastaville.
Särmä TST RK lipas/monitoimitasku, M05 metsäkuvio Särmä TST RK lipas/monitoimitasku, vihreä Särmä TST RK lipas/monitoimitasku, M05 lumikuvio
Särmä TST RK lipas/monitoimitasku
Särmä TST RK lipas/monitoimitasku
39.99 EUR
Kahdelle RK/AK lippaalle, ensiapu- ja radiotaskuksi suunniteltu monikäyttöinen taskumalli. Perusajatuksena tässä taskussa on yksinkertainen modulaarisuus, kun sinulla on useampi näitä taskuja liivissä pystyt helposti mukauttamaan varustuksesi tilanteen mukaan.
Särmä TST L5 Kädenlämmitinmuhvi, M05 pakkaskuvio
Särmä TST L5 Kädenlämmitinmuhvi
Särmä TST L5 Kädenlämmitinmuhvi
69.99 EUR
Mitä kaikkea kylmällä ilmalla saisikaan tehtyä, jos ei olisi näpit jäässä tai jäätävän paksut noukkarit kädessä? Vanhassa vara parempi, tässä olis muhvi käsien pitämiseksi lämpimänä silloin kun voi vetää käteen vain ohuenlaiset hanskat – jos niitäkään.
Särmä TST PCC lipastasku, M05 metsäkuvio Särmä TST PCC lipastasku, Harmaanvihreä (lapussa Ranger Green)
Särmä TST PCC lipastasku
Särmä TST PCC lipastasku
64.99 EUR
Solakka ja pitkä lipastasku pistoolikaliiperin lippaille: älä enää hölskytä ysiarskasi lippaita kiväärin lipastaskussa tai kiroile pistoolin lipastaskun lyhyyttä. Samaan taskuun saat sujautettua kätevästi myös pitkän taskulampun tai TKP:n, ja ne myös pysyvät siellä kovassakin menossa. Tasku toimii läpän tai kuminauhan kanssa sekä myös avoimena.
Princeton Tec Charge MPLS, vihreä, pun/vih/ir/val Princeton Tec Charge MPLS, musta, pun/vih/ir/val
Princeton Tec Charge MPLS
Princeton Tec Charge MPLS
99.99 EUR
Princeton Tec Charge MPLS on tarkoitettu vaativaan ammattikäyttöön tilanteisiin, jossa kaivataan erikoisvaloa lähietäisyydelle ja kädet vapaaksi. Monista muista poiketen valo kuitenkin toimii tavanomaisella AA-paristolla, joten huoltovarmuus on hyvä ympäri maailman.
Särmä TST Rip-Off IFAK ensiaputasku telakalla, PALS, vaakasuora Särmä TST Rip-Off IFAK ensiaputasku telakalla, PALS, pystysuora Särmä TST Rip-Off IFAK ensiaputasku telakalla, Hanger
Särmä TST Rip-Off IFAK ensiaputasku telakalla
Särmä TST Rip-Off IFAK ensiaputasku telakalla
69.98 - 74.98 EUR
Helposti irrotettava IFAK-ensiaputaskumalli. Mukana valitsemasi telakkavaihtoehto tarpeen mukaan.
Blade-Tech Quick E-Loop vyökiinnike, 2-Pack
Blade-Tech Quick E-Loop vyökiinnike, 2-Pack
12.99 EUR
Etsitkö kukkaroytävällistä vyökiinnikettä? Tässä olis halvin ja helpoin tapa kiinnittää meidän Terävä Boltaron -tuppi vyötärölle. Toimii myös muiden sopivilla kiinnikerei’illä varustettujen puukontuppien, pistoolikotelojen ja varusteiden kanssa. Myydään pareittain ruuvien yms. kilkkeiden kera.
Loading...