Kokemuksia Pimeätoiminnan Kurssilta (NVG ITCQB)
Jaa FacebookissaSain mahdollisuuden osallistua Tactical Academy Finlandin (TAF) isännöimälle Project Geckon pimeätoimintakurssille (NVG ITCQB). Kyseessä on ITCQB 01- ja ITCQB 02 -kurssien jatkokurssi, jossa keskitytään toimintaan pimeänäkölaitteilla (Night Vision Goggles). Osa oppilaista oli käynyt ITCQB 01 -moduulin, ja muutamilla oli takanaan myös ITCQB 02 -kurssi.
Lyhenne ITCQB tulee sanoista Immediate Threat Close Quarter Battle eli välittömän uhan taistelu rakennetulla alueella. ITCQB-toimintatavat ovat sekoitus Israelissa sekä Yhdysvalloissa kehitetyistä ja käytetyistä taktiikoista ja toimintatavoista. Usein Project Geckon opettamasta taistelutavasta käytetään termiä rajoitettu sisäänmeno (Limited Penetration). ITCQB 01 -kurssilla keskitytään yksittäisen operaattorin ja taistelijaparin toimintaan. ITCQB 02 -kurssi taas painottuu puoliryhmän (4 operaattorin) taktiikoihin ja tekniikoihin.
ODOTUKSET
Muutamia vuosia sitten, ollessani vielä Puolustusvoimien palveluksessa, eräs kollega toisesta yksiköstä kysyi, oliko Project Gecko tuttu? Vastattuani myöntävästi kollega tiedusteli mielipidettäni rajoitetuista ja suorista sisäänmenotekniikoista. Vastasin, ettei minulla ole sen ihmeempää mielipidettä; luotan siihen, että kämppiin menevät operaattorit tietävät, miten se hoidetaan.
Ennen kurssia yritin muistella, koska viimeksi olin harjoitellut taistelua rakennetulla alueella. Siitähän oli yli 10 vuotta. Nuorempana upseerina näitä asioita tuli tehtyä ja koulutettua, mutta viimeiset palvelusvuodet vietin liian tukevasti tietokoneen ääressä. Tässä sitä sitten oltiin, kapteeni EVP larppaamassa operaattoria, ja kouluttajana itse mr. Project Gecko, Eli Feildboy.
Rajoitetut sisäänmenotekniikat perustuvat pitkälti ihmisen havainnointikykyyn ja luontaisiin toimintamalleihin. Olin jo vuosien ajan seurannut Elin Instagram-tiliä (@project_gecko) ja osasin odottaa hyvää ja etenkin erittäin perusteltua opetusta. En pettynyt.
VALMISTAUTUMINEN
Tactical Academy Finlandilta sain kattavan paketin siitä, miten kurssiin pitää vähintään valmistautua. Jos varusteita puuttui, TAF tuki. Onnekseni sain haalittua itseltä puuttuvan pimeänäkölaitteen ja laserosoittimen ennen kurssia ja ehdin tutustua niihin. Ennen kurssia käytin muutaman tunnin kypärän säätöihin, pimeänäkölaitteeseen tutustumiseen, aseen käsittelyn, valaisimen ja laserosoittimen käytön kertaamiseen sekä siihen, että löysin varustuksestani kaiken tarvittavan silmät kiinni.
Kurssilla käytettiin airsoft-aseita kuivaharjoitteluun sekä Force-on-Force-treeneihin. Jouduin lainaamaan TAF:lta punapistetähtäimellä varustetun aseen, johon tutustuin 30 minuuttia ennen kurssin alkua. Enempää ei tarvittu, koska hihna, asevalo ja laserosoitin olivat ennestään tutut, ja ne sai asennettua tutuille paikoille.
”I know this, but can I do it?”
Nippeleiden ja nappeleiden opettelu ennen kurssia on erittäin suotavaa, oikeastaan pakollista. Kurssi oli äärimmäisen intensiivinen, ja uutta tietoa tuli vähintäänkin tarpeeksi. Ei riitä, että tiedät, miten laitteesi toimivat, niitä pitää osata käyttää lihasmuistista.
PÄIVÄ 1, PERJANTAI
Kurssi alkoi myöhään iltapäivällä oppitunneilla, joissa käytiin läpi kurssin tavoitteet, pimeätoimintaan liittyvät haasteet, varusteisiin ja aseenkäsittelyyn liittyviä huomioita sekä ihmisen toimintaan vaikuttavia seikkoja eri valaistusolosuhteissa.
Alkuun katsottiin muutamia videoita oikean elämän operaatioista sekä force-on-force-harjoituksista. Videoiden avulla Eli sai käsityksen oppilaiden lähtötasosta, ja ne toimivat herätteenä seuraaville aiheille. Keskeiset huomiot videoista olivat:
- huomio kiinnittyy liikkeeseen, toisin sanoen pimeässä liikkuvaan valoon
- omien joukkojen tahatonta valaisua IR-valolla tai näkyvällä valolla tulee välttää
- valaisun laadulla on iso merkitys maalin tunnistamisessa
”You should have all this dialed in already”
Aseiden ja varusteiden säätämiseen ei juurikaan käytetty aikaa. Eli nosti kolme asiaa, jotka aseen, hihnan, valon ja laserosoittimen asettelussa on syytä ottaa huomioon:
- asetta pitää pystyä käyttämään molemmilta puolilta
- ampumaote ei saa muuttua, kun valaistaan tai käytetään laseria
- aseen käytön tulee olla luonnollista
Oletusarvona kurssilla on, että nämä asiat ovat oppilailla hallussa. Itse lisäisin listaan sen, että tahatonta valaisua ei saa tapahtua esimerkiksi, kun siirrytään pistooliin tai käsitellään kohdehenkilöä.
”Humans see with their brain, not their eyes”
Kokonaisuudessaan teoriaa oli varsin paljon, muttei missään nimessä liikaa. Se oli myös sidottu hyvin käytäntöön, mitä eräs oppilas kuvasi sanoin ”Theory in tactical context” – teoriaa taktisessa kehyksessä. Lähes aina toiminnallisen harjoitteen päätteeksi Eli viittasi palautteessaan teoriaosuuteen, jolloin oppilaat tiesivät heti, mistä on kyse ja miksi he toimivat tietyllä tavalla.
Teorian jälkeen siirryttiin toiminnallisiin harjoitteisiin. Ensimmäisenä säädettiin kypärä ja pimeänäkölaite eli tehtiin niin sanottu NVG Pre Flight Check. Tämä saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta se osoittautui varsin tarpeelliseksi. Vaikka itsekin olin testannut ja harjoitellut pimeänäkölaitteen kanssa, huomasin muutaman ruuvin olevan löysällä, vieläpä pimeänäkölaitteen kypäräkiinnityksessä. Ei näin!
NVG Pre-flight check luokkahuoneessa.
”Your eyes aren’t where they used to be, they are 15 centimeters forward”
Ensimmäisen päivän aikana ei ollut yhtään taktista toimintaa. Tämä saattaa kuulostaa tylsältä, mutta sitä se ei ollut. Ensimmäisen illan ja yön harjoitteiden tarkoitus oli adaptoitua toimimaan pimeänäkölaitteet päässä. Harjoitteissa keskityttiin pimeän haasteisiin: havainnointiin, karkea- ja hienomotoriikkaan, aseen käsittelyyn, äänettömään kommunikointiin sekä etäisyyksien arviointiin.
Lauantain ja sunnuntain sovelletuissa harjoitteissa huomasi orientaatioharjoitusten tärkeyden: ovenkahvat löytyivät, kalusteiden siirtely oli helppoa, ja kompurointia huonekaluihin ei hirveästi tapahtunut. (Kerran saatoin nylkyttää maalimiestä hänen kaaduttua eteeni mahalleen ja minä hänen selkäänsä. Ehkä.)
Päivä päättyi kello 01:00.
PÄIVÄ 2, LAUANTAI
Lauantaina teoriapuolella hypättiin syvemmälle pimeänäkötoimintaan. Eli opetti muun muassa minkälaisia asioita ihminen näkee tai ennen kaikkea luulee näkevänsä pimeänäkölaitteen läpi, miten valon säteet ja sädekehät (blooms and halos) vaikuttavat näkökenttään ja miten ympäröivät valonlähteet (ambient light) vaikuttavat esimerkiksi näkyvyyteen ja varjoihin.
Esimerkki fotonisesta esteestä (photonic barrier). Vasemmalla operaattori ei valaise käytävää, jolloin etuvasemmalla olevan huoneen valo aiheuttaa fotonisen esteen. Oikealla operaattori käyttää IR-valoa, jolloin käytävän päässä oleva oviaukko erottuu.
Toiminnallinen osuus alkoi omien joukkojen tulittamisen ehkäisyyn tähtäävällä -harjoitteella (Friendly Fire prevention), jossa oppilailta vaadittiin omien taistelijoiden ja kohteen havainnointia, oikeanlaista sijoittumista omiin nähden sekä turvallista aseenkäsittelyä. Kokeneista oppilaista huolimatta harjoite oli tarpeellinen, sillä virheitäkin sattui. Tällä rakennettiin ennen kaikkea luottamusta oppilaiden välillä ennen monimutkaisempiin harjoitteisiin siirtymistä.
Eli opettaa pimeänäkölaitteen käytön perusteita.
Lauantai-illan ja yön aikana pantiin teoriaopit käytäntöön. Aiheina olivat kahden ja neljän taistelijan tekniikat eri valaistusolosuhteissa, ilman pimeänäkölaitteita ja niiden kanssa. Huomionarvoista treeneissä oli, että useissa vedoissa valaistus vaihteli ”radan” varrella, kuten oikeassakin elämässä. Harvoin toimitaan täysin pimeässä. Tämä vaatii operaattoreilta valaistusolosuhteiden jatkuvaa arviointia: kuinka hyvin ja mitä vastustaja näkee?
Päivä päättyi kello 02:30.
PÄIVÄ 3, SUNNUNTAI
Sunnuntain aluksi kerrattiin neljän taistelijan perustekniikat ja opetettiin uutena käytävätekniikka. Vaikka koulutuksen päätarkoitus ei ollut käytettävissä tekniikoissa, oli ne pakko opettaa, koska pimeätoimintaan liittyvät huomiot tulevat taistelutavan kautta parhaiten ilmi.
Sunnuntaina toteutettiin eniten force-on-force-kokonaissuoritteita, joissa huomasi pimeätoimintaan liittyvät haasteet. Havainnoinnin merkitys korostuu, koska näkökenttä on vain murto-osan normaalista. Toisin sanoen pään pitää pyöriä kuin pöllöllä. Jos haluat nähdä taaksesi, myös lantiota on käännettävä.
Itseni yllätti laserosoittimen käytön määrä (jota käytettiin aina IR-moodissa). Hyvissä laserosoittimissa on sekä aim-moodi tähtäämiseen, että illum-moodi valaisuun, joita voidaan käyttää myös yhtä aikaa. Laserosoitinta käytetään Elin oppien mukaan paljon, ei pelkästään tähtäämiseen tai kohteen tunnistamiseen, mutta myös kommunikointiin. Kun joukko käyttää laserosoitinta loogisesti ja oikein, se on oiva kommunikointiväline. Esimerkiksi kärkitaistelija voi ”merkata” omalla laserillaan sektorin tai aukon, jonka haluaa kakkostaistelijan eli ns. wingmanin ottavan. Wingman kuittaa sovitulla merkillä, jonka jälkeen kärkimies näyttää laserilla oman tärkeimmän sektorinsa. Näin tarve pään kääntämiselle, puheelle ja sektorin hetkelliselle menettämiselle vähenee.
MITÄ JÄI KÄTEEN
Elille koulutustilaisuus oli varmasti haastava, koska kaikki oppilaat eivät olleet käyneet edes ITCQB 01 -kurssia. Elin oli opetettava ITCQB:n perusteita ja vaativampia tekniikoita, unohtamatta keskeistä opetustarkoitusta: pimeä- ja hämärätoimintaa. Ennakkoon oli tiedossa, että lopullinen opetussisältö määräytyy oppilaiden tason, omaksumiskvvyn ja motivaation perusteella. Elin kokemus operaattorina ja kouluttajana näkyi. Rivien välistä oli aistittavissa siirtyminen seuraavaan aiheeseen normaalia nopeammin.
Henkilökohtaisesti tykkäsin Elin tavasta opettaa, keskustella, kuunnella ja antaa palautetta. Kysymyksiä saa esittää ja häntä saa haastaa ja kyseenalaistaa. ITCQB-tekniikat perustuvat pitkälti ihmisen luontaisiin reaktioihin, biologiaan, tilastointiin ja tutkimukseen. Kaikille opetettaville asioille löytyy luonnollinen syy, ei pelkästään se, koska ”näin tämä on aina tehty”.
VARUSTEISTA
”Kandeloilla on väliä.”
Käyttämäni varusteet toimivat erittäin hyvin. Varusteet herättävät välillä hämmentävän paljon keskustelua. Eräs kurssilainen kuvaili, että hienot ja kalliit varusteet eivät tee sinusta automaattisesti parempaa taistelijaa, mutta tietyssä pisteessä (huonot) varusteet alkavat rajoittaa kehittymistäsi. Pimeätoiminnassa korostuvat erityisesti laserosoittimen ja asevalon laatu. Asevalossa ei saa olla liian vähän luumeneita eikä kandeloita. Luumen on valomäärää mittaava yksikkö, joka kuvaa, kuinka paljon valoa on, riippumatta mihin suuntaan valo säteilee sen lähteestä. Kandela on valovoiman mittayksikkö, joka kertoo valon intensiteetistä tiettyyn suuntaan. Toisin sanoen mitä enemmän kandeloita asevalossa on, sitä paremmin valon voima kohdistuu valaistavaan kohteeseen.
Käyttämäni varustus (päästä varpaisiin):
- Revision Sawfly Max ballistiset suojalasit / ESS Crossbow One ballistiset suojalasit
- Galvion Caiman Hybrid helmet system -kypärä
- Särmä TST kypäränpäällinen
- 3M Peltor ComTac XPI Headset Helmet Mount -kuulonsuojaimet
- Opsmen F101 Stealth Survival Light kypärävilkku
- Princeton Tec Charge MPLS -lähivalo
- Inforce WML White/IR Gen 1 -kypärävalo
- Team Wendy EXFIL counterweight kit
- Act In Black DTNVG -14 -pimeänäkölaite
- Petzl Tactikka +RGB otsalamppu (kaulalla)
- Särmä TST taistelupaita / Särmä merinovillapaita, pitkähihainen
- Camelbak Tactical Vent Gloves -sormikkaat
- Särmä TST LVPC (Low-vis Plate Carrier)
Edessä
- Särmä TST elastinen lipastasku-cummerbund
- Särmä TST 3X Lippaan etupaneeli
- Benchmade SOCP Dagger -taisteluveitsi
- Luminae TuffCuts Holder traumasaksitasku, traumasakset, tussi
- Särmä TST (työnimi) ”PC WING” prototyyppi
- Särmä TST RK lipas/monitoimitasku
- Push to Talk -adapteri
- Särmä TST L5 kädenlämmitin muhvi prototyyppi + Särmä TST LV141 taskuadapteri
Takana
- Särmä TST Kiväärin lipastasku x 3 (heitetaskuina)
- Särmä TST Yleistasku M, asennettu vaakatasoon DIY-menetelmin
- Särmä TST alusvyö
- Särmä TST henkselit prototyyppi
- Särmä TST ampujan vyö
- Särmä TST PCC lipastasku (varataskulamppu), asennettu prototyyppi vaaka-adapterilla
- Särmä TST pistoolin lipastasku x 2
- Särmä TST kiväärin lipastasku
- Särmä TST dumppitasku
- Särmä TST RIP-OFF IFAK ensiaputasku (vaakapaneeli)
- Baribal Multi-Tool Pouch työkalutasku, jossa Leatherman Wave
- Terävä jääkäripuukko 110
- Terävä Boltaron tuppi, Blade-tech quick e-loop vyökiinnike
- Safariland mid-ride pistoolikotelo (airsoft Glock 17)
- Särmä TST taisteluhousut
- Särmä merinosukat
- Altama Maritime Assault Mid -kengät
- Ase
- Systema PTW 14,5" etupää, Magpul crane SOPMOD perä, ACM front grip, Holosun HS403B ja Unity Tactical fast mount
- Frankenbuild HK416, 14,5" etupää, HK 416/MR 556 E1 perä, Knights Armament foregrip, Magpul RSA sling mount, Holosun HS403B ja Unity Tactical fast mount
- Inforce WMLx White / IR - Gen 1 -asevalo
- Steiner Optics DBAL-A3 -laserosoitin
- Särmä TST 2P-RK pikasäädettävä asehihna, sling hook hihnalenkki
Kurssilla käyttämäni varusteet esillä ja päällä.
Varustukseeni kuuluneessa omatunnistekypärävilkussa oli sekä IR- että näkyvän valon moodi. En tosin käyttänyt sitä kertaakaan. Omatunnistevilkut harvoin soveltuvat sisätilatoimintaan. Usein niiden valovoima on niin voimakas, että se häiritsee omaa ja muiden omien joukkojen toimintaa. Omatunnistevilkkujen käytölle on omat aikansa ja paikkansa.
Elillä oli takaraivoon kiinnitetty vilkkumaton kypärävalo, joka oli suunnattu kattoon. Hän demonstroi valon käyttöä kakkostarkastuksen yhteydessä ja esimerkiksi kohdehenkilön tarkastamisessa. Tätä niin kutsuttua sateenvarjovalaisutekniikkaa (umbrella technique) voi toteuttaa myös asevaloilla. Aina ei tarvitse valaista suoraan kohteeseen, vaan katon ja seinien kautta heijastuva valo antaa hyvän yleisvalon tilaan.
Sateenvarjovalaisutekniikan opettelua
Vaikka NVG-toiminnassa pääsääntöisesti käytetään IR-valoja, on taistelijalla oltava kyky valaista nopeasti myös näkyvällä valolla. Tämä taito tuli itselleni eteen sovelletussa harjoitteessa, jossa sivullinen maalihenkilö käveli kohti käytävää pitkin. Onnekseni käyttämässäni valossa IR- ja näkyvän valon kytkin on erittäin helppokäyttöinen, minkä ansiosta kykenin tehostamaan käskytystäni näkyvällä valolla.
Inforce WMLx White / IR Gen 1 -asevalon kytkin. Eteen: näkyvä valo, taakse: IR-valo
VARUSTEIDEN PROTOTYYPIT
Käytössäni oli muutamia prototyyppejä Varustelekan tulevista tuotteista. Särmä TST -henkselit toimivat erittäin hyvin. Käytin niitä perjantaina ja sunnuntaina. Vaikka varustevyö ei airsoft-teeman takia painanut tolkuttoman paljoa, henkseleiden hyödyn kyllä huomasi. Lauantaina en niitä käyttänyt, ja päivän päätteeksi lantion ympärillä oli aika mojovat painaumat. Elastisuuden ansiosta henkseleiden ei tarvitse olla kovinkaan kireällä jakaakseen painoa lantiolta pois. Erittäin suositeltava tuote.
Erinomaisista koulutustiloista johtuen en käyttänyt Särmä TST L5 Kädenlämmitinmuhvia sen oikeaan käyttötarkoitukseen, eli käsien lämmittämiseen. Testin tarkoituksena oli selvittää, miten hyvin muhvi pysyy paketissa LV141-taskuadapterilla. Ja pysyihän se. Suunnitteluvaiheessa tähän oli muutama ratkaisuvaihtoehto, mutta jo olemassa oleva tuote osoittautui parhaaksi.
Särmä TST PC-wing -prototyyppiä käytin plate carrierin etupaneelin vasemmalle puolella. PC-wing (työnimi) on sanansa mukaisesti eräänlainen siipi, jolla etupaneelia saa laajennettua. Wingissä minulla oli RK-lipas/monitoimitasku jossa aiemmassa elämässä olisin kantanut lähiradiota. Nyt siinä oli vesipullo simuloimassa lähiradion painoa. PC-wingin voi asentaa vasemmalle tai oikealle puolelle tai käyttää hangerina.
KENELLE NVG-KURSSI SOPII?
NVG CQB -kurssi ei sovi kaikille. Kuten aiemmin mainittiin, oppilaille suositellaan ensin ITCQB 01- ja/tai 02-kurssien käyntiä. Perustaidot pitää hallita. Perustaidoilla tarkoitan turvallista ja tehokasta aseen käsittelytaitoa ml. lisälaitteiden käyttö, kokemusta rakennetun alueen taistelusta ja kokemusta pimeänäkölaitteiden käytöstä.
Mitä paremmin perustaidot ja omat varusteet ovat hallussa, sitä enemmän kurssista saa irti. NVG-kurssille ei missään nimessä kannata osallistua, jos ei ole aiemmin käyttänyt minkäänlaista kypäräkiinnitteistä pimeänäkölaitetta. Mielestäni minimivaatimuksena on varusmiespalvelus tai naisten vapaaehtoinen asepalvelus joukossa, jolla on ollut käytössä VV-laite (mieluiten DUAL) ja koulutus taistelijaparin ja ryhmän tekniikoihin.
Eniten kurssi palvelee henkilöitä, jotka kuuluvat asutuilla alueilla operoivaan joukkoon ja joilla on tarvittavat varusteet:
- päähän kiinnitettävä pimeänäkölaite (mieluiten kaksi- tai neliputkinen)
- asejärjestelmä(t) punapistetähtäimellä, laserosoittimella ja IR-asevalolla
Erityisesti suosittelen kurssia:
- erikoisjoukoille (puolustusvoimat, poliisi, rajavartiolaitos)
- vaativien tilanteiden joukoille (VATI-poliisit, puolustusvoimien valmiusosastot)
- pimeätoiminnan kouluttajille (puolustusvoimien valmiusyksiköiden henkilökunta)
I’m not here to teach you tactics, I’m here to give you the information you need to succeed. (Eli Feildboy)
Lopuksi. Riippumatta joukkosi käyttämistä taistelutekniikoista kurssi antaa paljon nimenomaan pimeä- ja hämärätoimintaan. Vahva suositus.
Kirjoittaja kapteeni, EVP Anssi Aikio toimii Varustelekan Särmä TST- ja Terävä-tuotteiden tuotepäällikkönä.