Tiedotteet

Hei jengi, kamaa Ukrainaan?

Julkaistu 28.02.2022
Meidän johtoporukalla on viestivälineet pirisseet, kun huhu on kiertänyt, että meidän oma lahjoituslähetys - jonka piti lähteä jo ennen hyökkäystä - on kaatunut logistiikkaongelmiin. No ei ole enää, se pääsee erittäin luotettavalla kyydillä perille asti. Siinä samalla porukka on ehtinyt jo oma-aloitteisesti käydä ostamassa meiltä ison määrän tavaraa Ukrainaan vietäväksi.

Tosi moni haluaa nyt auttaa, mutta vähän pitää katsoa kanssa realiteetteja. Sodat ratkaistaan isolta osin logistiikalla, ja jo musketeilla taistellessa oli haastavaa saada riittävä määrä ampumatarvikkeita, ruokaa, rehua ja varusteita oikealle porukalle silloin, kun niitä tarvittiin. Nykysodassa tavaramäärä on kertaluokkaa isompi, ja oikean kaman vieminen oikeaan osoitteeseen oikeaan aikaan on painajaismaisen vaikeaa. Ukrainaan ei parane nyt lähetellä postipaketteja.

Jos haluat auttaa Ukrainalaisia, paras tapa olisi lähettää rahaa. Rahaa voi lähettää esimerkiksi Punaiselle Ristille, Unicefille ja Kirkon ulkomaanavulle. Myös Ukrainan puolustusvoimille voi lahjoittaa rahaa suoraan. Lahjoittamalla rahaa monta asiaa menee nappiin: rahat menevät varmasti ukrainalaisten auttamiseen eikä huijareille, ja raha käytetään ammattilaisten toimesta siihen, mitä kulloinkin eniten tarvitaan.

Varsinaisen tavaran ostaminen tuntuu paremmalta, ja kyllä tavarakin ukrainalaisille kelpaa. Tavaran lähettämisessä on kuitenkin yksi iso ongelma: meneekö se perille? Kriisin keskellä kaiken maailman paskiaiset nousevat esiin koloistaan, ovat keräävinään kamaa hyvään tarkoitukseen, mutta myyvätkin sen eteenpäin. Myös Venäjä aivan varmasti maksaa ihmisille palkkaa siitä, että avustuslähetyksiä ohjattaisiin poispäin Ukrainasta. Jos siis lähetät kamaa, varmistu siitä, että se menee oikeasti perille, ja että perillä se luovutetaan oikeille tyypeille.

Eli kun ostatte meiltä kamaa Ukrainaan, varmistukaa, että kuljettaja on luotettava tyyppi, ja että sillä on riittävästi älliä tunnistaa, kenelle siellä rajalla tavara luovutetaan. Jos ostatte pienempiä eriä, voitte tilata netistä tai ostaa myymälästä, ja viedä kuljettajalle. Jos tulette hakemaan autolastia kerralla, ottakaa meidän aspaan yhteyttä, niin sumplitaan tarkemmat järjestelyt.

Mitä sinne sitten pitää viedä? Luotiliivit ja suojakypärät on jo meiltä ostettu loppuun ja viety Ukrainaan. Koitetaan hankkia niitä kuitenkin lisää. Hyvät alusvaatteet ja sukat kelpaavat, maastokengät kokoa 43-45, pipot ja käsineet, taisteluliivit ja varustetaskut, reput ja rinkat, ensiaputarvikkeet ja kuivamuona. Älkää lähettäkö Suomen armeijan maastokuviolla varustettua tavaraa sotatoimialueelle.

Meidän omassa lahjoituslähetyksessä on taisteluvarusteita, ruokaa ja ensiapuvälineitä. Lisäksi me lahjoitetaan rahaa.

Maailmantilanne on tosiaan nyt ihan erilainen kuin 19 vuotta sitten, kun Varusteleka perustettiin myymään käytettyä sotilasvarustetta airsoft-pelaajille. Viimeiset kuusi vuotta me ollaan ihan toden teolla kehitetty aidosti Venäjänvastaista sotaa kestävää kamaa reserviläisille ja ammattilaisille, ja alettu myymään oikeilta luodeilta ja sirpaleilta suojaavia kypäriä ja liivejä. Ukrainan sodan kiihtymisen myötä me tehdään entistä enemmän duunia, että saataisiin tavaravirta toimimaan myös sellaisessa tilanteessa, että Suomea alettaisiin uhata. Luotiliivit ja kypärät ovat helkkarin kallista, pienikatteista ja normaalisti hyvin vähän liikkuvaa kamaa, mutta niistäkin ollaan nyt päätetty alkaa pitämään vähintään joukkkueen pitimiksi riittävää varastoa heti myytäväksi. Toivotaan, että tämä investointi on täysin turha.

Alkuperäinen julkaisu Varustelekan Facebook-sivulla.
Loading...