Tiedotteet

Lyhyesti: me mennään Amazoniin ja pysytellään silti hyvien puolella.

Julkaistu 14.01.2020
Kuten työpaikkailmoituksesta olette huomanneet, Varusteleka rupeaa myymään Amazonissa, aluksi vain Yhdysvaltoihin. Me ei jäädä odottamaan, että Amazon syö meidän myyntiä, vaan käydään vastahyökkäykseen - Amazon nimittäin avaa alustansa myös muille kaupoille. Tässä samalla me päästään viimein avoimesti myymään veitsiä, jee!Meidän Amazonin suunnitelman pääpaino on valtavirtaa vastaan: otetaan asiakkaat Amazonista meidän verkkokauppaan. Eli ideana on myydä osaa meidän tuotteista Amazonissa, ja kun ostos saadaan, tuotteiden ja paketoinnin avulla pyritään saamaan asiakas käymään seuraavan kerran meidän verkkokaupassa.

Amazon Sales Managerin työpaikkailmoituksessa jengi toi esiin Amazonin eettisiä ongelmia. Nää oli meiltä mennyt vähän tutkan alta, ja tyhmä oletus on, että kun firma toimii nyt näennäisesti sivistyneessä maassa, sen kanssa olis turvallista toimia. Vaan ei se ihan niin mennyt.

Amazon on tehnyt - pakosta, kaupallisin syin tai idealismista - paljon hyviä päätöksiä mm. ympäristöasioiden suhteen, mutta sen suurin ja tällä hetkellä ratkaisematon ongelma on firman epäinhimillistävä suhtautuminen varastotyöntekijöihin. Lyhyesti: Amazonin varasto on, kuten moni amerikkalainen sinikaulustyöpaikka, suomalaisittain aika rajun pitkää ja kiireistä työpäivää teettävä paikka. Amazon eroaa kuitenkin muista kilpailijoista sen äärimmäisyyksiin menevä työntekijän fyysisen suorituskyvyn hyödyntäminen. Varastokeräilijän viivakoodinlukija, jollaista meilläkin käytetään, seuraa työntekijän liikkumista hyvin tarkkaan, laskee sekunteja ja käskyttää ihmisen tekemään hommansa niin ripeästi kuin ylipäätään keskimäärin on mahdollista. Tieto myös tallentuu, ja liian hitaasta toiminnasta tai pahimmillaan liian pitkästä vessatauosta joutuu puhutteluun. Varastotyöntekijöitä kohdellaan siis kuin robotteja, ja paitsi että seuranta on ylipäätään jo epäinhimillisen ylilyövää, se myös luo ympäristön, joka suosii äärimmäisen paskaa esimiestyötä.

No me mennään silti myymään Amazoniin, sillä Amazon on oikeastaan kolme asiaa:
  1. kauppa, joka myy omia tuotteitaan
  2. nettikauppa-alusta, jonka kautta voi myydä omia tuotteita omasta varastosta (FBM, Fulfillment by Merchant)
  3. näiden risteytys, eli myyt omia tavaroitasi Amazonin varastosta (FBA, Fulfillment by Amazon)

Alkuperäisenä suunnitelmana oli tehdä lähinnä FBM-kauppaa ja pitää Amazonia eräänlaisena uutena mainosalustana, mihin päälle tehdä FBA:ta lähinnä pakosta siksi, että jos kaupalla on myös FBA-tuotteita ja ne menestyvät hyvin, firman FBM-tuotteet saavat Amazonissa parempaa näkyvyyttä. Eettisistä syistä johtuen me jätetään tämä FBA-puoli pois, eli ei käytetä Amazonin epäeettistä varastoa, vaan korvataan se suomalaisella Onnellisen Työntekijöiden Varastolla, eli meidän omalla.

Eli käytännössä meidän osuus Amazon-yhteistyöstä on vain firman alusta, ja vaikka sekin on monen mielestä paska työpaikka, me ei silti katsota sitä eettiseksi ongelmaksi. Amazonin valkokauluspuolellakin on aivan äärimmäinen työtahti, mutta koska siellä tehdään töitä aivoilla eikä jaloilla, kohtelu on paljon inhimillisempää. Lisäksi Amazonin varasto saattaa olla kouluttautumattomalle duunarille pakko, mutta kehityspuoli taas on vapaaehtoisempaa.

Me ei siis boikotoida Amazonia koko firmana, mihin varmaan kaikki ei ole tyytyväisiä. Logiikka tässä kuitenkin on se, että Amazon ei lähde pois tästä maailmasta, vaan päinvastoin kasvaa kokoajan. Jos hyvin osaavat firmat eivät käy vastahyökkäykseen, laajenee Amazonin toimintatapa sitä vauhdikkaammin.

Me myös tarvitaan uusia kanavia, sillä menestyvä firma on ilman Amazonia käytännössä kahden muun amerikkalaisjätin puristuksessa, ja jos olette huomanneet, niin Facebook ei näytä Varustelekan mainoksia tällä hetkellä. (Tästä lisää myöhemmin.) Amazon on kuitenkin hienosti jättänyt mahdollisuuden vaikuttaa: me jätetään FBA pois yhteistyövaihtoehdoista nimenomaan protestiksi, ja tämä kirjoitus on sen protestin julkinen puoli. Pienellä on vähäiset vaikutusmahdollisuudet, mutta yhdessä saadaan paljon aikaan.

Me kutsutaan myös muut firmat noudattamaan samaa kaavaa, ja suurin vastuu tässähän on kuluttajilla: tämänkin tekstin lukijoista iso osa ostaa Amazonista. Jos ostat Amazonin itse lähettämän paketin, olet mukana tukemassa vittumaisia työoloja. Nyt tiedät, millaista siellä on.

Teksti kirjoitettiin tämän Facebook-päivityksen kommenttien inspiroimana: Avoin työpaikka: Amazon Sales Manager
Loading...