Internettiä kuristavat mörkövoimat

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Joskus sitä muistellaan kuinka ennen oli paremmin. Valemuistohan se on, koska maailma on nykyään parempi paikka kuin ikinä, mutta joissakin asioissa voitaisiin vähän kunnioittaa perinteisesti hyväksi havaittuja luonnonlakeja, eli antaa periksi aikaa sitten kuolleiden pierujen ryhmäpaineelle.

Silloin kun Pluto oli planeetta ja kahviin ei laitettu epäilyttävyyksiä, media tarkoitti sanomalehtiä, telkkaria ja radiota. Ihmiset juttelivat keskenään kirjein ja puhelimin, ja tätä yksityisyyttä tavallisesti kunnioitettiin: puhelinyhtiöt eivät puuttuneet siihen, mitä kukakin puhelinlangoilla lauloi, mutta ei myöskään joutunut kantamaan siitä vastuuta. Media sai toki päättää mitä mainoksia ja juttuja julkaisi, mutta vastavuoroisesti kantoi niistä vastuun. Aika yksinkertaista ja reilua, eikö?

Rahan ja häveliäisyyden valta

Lihaksikas, paidaton mies nostaa kahvakuulaa mökin edessä.

Nykyään määräävään markkina-asemaan päässeet mediayhtiöt valvovat ihmisten yksityisviestejä roboteilla, suodattavat kulloisenkin muodin perusteella ei-toivottua materiaalia (vaikka se olisi laillista eikä vahingoittaisi ketään) mutta pesevät kätensä vastuusta aina kun jossain on jaettu suoranaisia ohjeita lainrikkomiseen tai toisten ihmisten vahingoittamiseen. Kuulostaa siltä, kuin haluaisivat noukkia rusinat pullasta!

Otetaan vaikka tuo yllä oleva kuva. Aikamoinen näky, eikö? Mutta jos Rudyn rintaan 'shopattaisiin naisen nännit - vai oliko se nyt niinpäin että nuo liitettäisiin naisen tisseihin, kuka näitä sääntöjä edes muistaa - me saisimme rahallisesti tuntuvaa monoa nivusiin tietyiltä yhtiöiltä heidän yhteisönormiensa rikkomisesta.

Leikitään mukana

Mihin ihmemaahan tässä nyt oikein ollaan sukeltamassa? Koeta kestää, ota askel eteenpäin ja pääset lähemmäksi tavoitetta. Tämä peli nyt on tällaista, että tietynlaiset kielletyt asiat ja sanat täytyy piilottaa riittävän monen klikkauksen taakse, jotta yliherkkien yhtiöiden yhteisönormien valvojarobotit eivät triggeröidy. Me leikimme vielä mukana, mutta Total World Dominationin saavutettuamme asiat kyllä tulevat muuttumaan, hitto vieköön.

Rullahihnalla Varustelekan paketti, jossa erivärisiä varoitustarroja.
Loading...