Varustelekan tilinpäätöstiedote 2017

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Saatiin vuoden 2017 luvut keiteltyä kasaan, joten tässä pieni retrospektiivi viime vuoden touhuihin.

Yleisesti ottaen vuosi 2017 oli melkoisen vauhdikas. Vuosi polkaistiin käyntiin ANME & Shot Show visiitillä, jolla edistettiin mukavasti meidän Total World Dominationia. Kun siitä rytäkästä selvittiin, niin kotimarkkinoillakin alkoi tapahtumaan.

Inttistore lopetti toimintansa kevätalvella 2017 ja meille tarjoutui mahdollisuus ostaa lopetettavan liiketoiminnan varasto. Aika iso jumppa, mutta näin jälkikäteen ajatellen tästä hyötyi kaikki. Inttistore saatiin omistajan toimesta ajettua hallitusti alas, me saatiin hyvällä hinnalla mielenkiintoista tavaraa ja asiakkaat pääsi nauttimaan enemmän kuin kohtuullisista hinnoista. Tämä avasi myös väylän herätellä yhteistyötä Reserviläisliiton ja Reserviupseeriliiton suuntaan.

Kevään aikana saatiin myös Puolustusvoimien taholta vihdoin selvyyttä M05 vermeistä. Varustelekan M05 maastopuku sai virallisen M05 RES hyväksynnän ja näitä laputustalkoita pyöriteltiin sitten loppukeväästä ja kesällä.

Mainitsemisen arvoista on myös meidän suorittama Konttimyymälän neitsytmatka kesän 2017 aikana, sekä tietenkin eeppinen Suomi-experience Forgotten Weaponsin ja InRange TV:n kanssa.

Syyskausi ei ollut sen hiljaisempi ja sillon saatiin puskettua meidän kiertotalousmalli suljettuun beta-testiin, lisättyä DHL Express meidän ulkomaan toimituksiin, kehitettyä meidän asiakaspalautusprosessia helpommaksi. Tähän päälle vielä vähän Commandon yksityisnäytöstä, yhteistyökuvioita Millogin kanssa ja oikein rivakka joulukauppa, niin siinähän se vuosi sitten vierähti.

Yhteenvetona voidaan todeta, että paljon tuli tehtyä, jonkin verran jäi tekemättä. Silti ollaan vahvasti sitä mieltä, että vuosi oli onnistunut.

Lukujen valossa vuosi 2017 meni myös mukavasti. Liikevaihtotavoite vuodelle oli 12.380m€ ja kasaan saatiin 12.645m€. Kasvua vuoteen 2016 tuli noin 31%. Kasvua saatiin kaikissa kanavissa. Etenkin ulkomaiden kasvu oli reipasta ja Total World Domination eteni siihen pisteeseen, että noin 19% liikevaihdosta tulee kansainvälisiltä markkinoilta joista Yhdysvallat on suurin yksittäinen markkina-alue ulkomailla.

Tuotetyypin mukaan tarkasteltuna kehitys oli suunnilleen tavoitteiden mukaista. Omat tuotemerkit, Särmä, Särmä TST, Terävä ja Jämä kasvoivat edellisvuoteen verrattuna 54 % vastaten 32 % koko liikevaihdosta. Ylijäämää myytiin euromääräisesti lähes 2 miljoonan euron verran, mutta osuus laski hiukan vuodesta 2016. Tämä on semmonen asia, minkä kanssa taistellaan ja tavoite olisi päästä noin 20% osuuteen ylijäämän kanssa. Tavarantoimittajien merkkien osuus on kaventunut, ihan suunnitelmien mukaan, sitä tahtia kun omatuotannon osuus nousee.

Kannattavuus parani roimasti vuonna 2017. Liikevoittoa kertyi 730t€, eli noin 61% enemmän kuin edellisenä vuonna. Liikevoittoprosentti oli 5.8%. Kannattavuutta paranti kustannusten maltillinen nousu ja jatkuvat panostukset siihen, että saadaan päivittäinen työ sujumaan aina vain paremmin. Se, että kannattavuus paranee on siinä mielessä tärkeä juttu, että se antaa meille mahdollisuuden investoida firman kehittämiseen ja esimerkiksi omatuotannon projekteihin. Tässä ollaan ihan hyvällä polulla.

Mitäs sitten tulevaisuus tuo tullessaan? Tähtäimessä on edelleen Total World Domination. Tällä saralla vuoden 2018 isoin projektin on Varustelekan muutto osoitteeseen Hankasuontie 11. Alkuhärdellin jälkeen tämän näkyy asiakkaille miellyttävämpänä ja elämyksellisempänä asiakaskokemuksena, rivakampana logistiikkana, sekä meidän jengille viihtyisämpänä ja toimivampana työympäristönä. Kansainväliset markkinat, etenkin Pohjois-Amerikka, on painopisteenä, mutta edelleenkin pidetään kotimarkkinasta hyvää huolta ja uskotaan siihen, että myös Suomessa meillä on kasvumahdollisuuksia. Oleellinen osa meidän Total World Dominationissa on se, että pyritään luomaan uutta vaurautta Suomeen. Tämä saadaan aikaan myymällä ulkomaille enemmän, kuin mitä sieltä tuodaan.

Tämän vuoden aikana nostetaan myös meidän henkilökunnan kehittyminen ja hyvinvointi vahvemmin esille. Homma etenee mm. esimieskoulutuksilla, että voidaan tarjota mahdollisimman hyvää esimiestyötä meidän jengille ja pyritään muutenkin tekemään hyvinvointia edistäviä asioita koko Lekaporukan voimin.

Ympäristöasioista ollaan aikaisemminkin huudeltu ja näiden eteen on kulisseissa tehty jo hyvää työtä mm. materiaalitehokkuuden saralla. Tämän vuoden aikana on tarkoitus kartoittaa Varustelekan ympäristövaikutukset, jotta voidaan alkaa sitten tavoitteellisesti vähentämään meidän aiheuttamaa rasitetta ympäristölle. Tavoitteena on saada jollain aikavälillä nollattua Varustelekan ympäristövaikutukset.

Seuraavan kolmen vuoden tavoitteet ovat haastavia, muttei mitään mahdottomia. Jatketaan kasvun uralla kohti Total World Dominationia ja tehdään se sillä tavalla, että voidaan olla ylpeitä siitä, miten ollaan tuloksiin päästy. Se, että Varusteleka kasvaa ja kehittyy, mahdollistaa paljon uusia juttuja myös asiakkaiden suuntaan. Parempi tuotevalikoima, kilpailukykyiset hinnat, enemmän tapahtumia jne. Vuosi 2017 toimi hyvänä ponnahduslautana tuleviin haasteisiin.

Kiitos asiakkaille, meidän henkilökunnalle ja yhteistyökumppaneille mahtavasta vuodesta 2017. Autettiin kaikki toisiamme onnistumaan ja tästä on hyvä jatkaa!

Lue myös

Loading...