MOLLE ja PALS – kiinnitysjärjestelmien ABC

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Sotilas- ja ulkoiluvarusteiden maailmassa kahdella lyhenteellä, MOLLE ja PALS, on vissi rooli varusteiden monikäyttöisyyden ja toimivuuden varmistamisessa. Tässä artikkelissa katsotaan hieman tarkemmin läpi näitä kiinnityssysteemeitä, niiden historiaa ja käyttöä.

MOLLE:n ja PALS:in historia ja poikkinainti

1990-luvun lopulla Yhdysvaltain armeija hokasi, että sotilaille tarvitaan mukautuvampi ja modulaarisempi kantolaitteisto. MOLLE lyhenteenä tulee sanoista Modular Lightweight Load-carrying Equipment. Tämä uusi systeemi esitteli edistyneen lähestymistavan varusteiden kiinnittämiseen sekä kantamiseen ja korvasi perinteiset hihnat PALS-kujastoon sopivalla nauharakenteella, joka mahdollisti taskujen, koteloiden ja muiden tarvikkeiden monipuolisen ja räätälöidyn kiinnityksen.

PALS eli Pouch Attachment Ladder System on nauhakujasto, joka muodostaa MOLLEn perustan. Se tarjoaa standardoidun alustan varusteiden ja lisävarusteiden kiinnittämiseen, mikä luo monipuolisen ja mukautettavan kantolaitteen perustan. PALS toimii alustana, johon voit kiinnittää varusteesi tukevasti ja tarpeidesi mukaan.

Miten MOLLE toimii

MOLLE ja PALS ovat kuin hyvin yhteen pelaava taistelijapari. MOLLE edustaa varusteidesi mukautumiskykyä, kun taas PALS tarjoaa rakenteen, jonka avulla varusteiden sijoittelu tapahtuu mahdollisimman joustavasti.

PALS ja MOLLE PALS ja MOLLE PALS ja MOLLE

Lyhyesti sanottuna: MOLLE-varusteiden takana on 25-millistä nauhaa, joka pujotetaan vastaavankokoisiin aukkoihin PALS-kujastossa. Ensin PALS-nauhan ali, sitten MOLLE-varusteen takana olevan lenkin ali ja taas PALS-nauhan ali, ja niin edespäin. Lopuksi (yleensä jäykistetty) nauhan pää työnnetään takaisin PALS-kujastoon altapäin tai MOLLE-varusteen lenkkiin, riippuen siitä miten nauha lopuksi asettuu.

Laita jo se vaarin M85-tetsari muistovitriiniin ja hyppää MOLLE-kelkkaan!

Miksi MOLLE ja PALS ovat tärkeitä

MOLLE/PALS-systeemin parhaimpia hyötyjä on sen mukautumiskyky. Teitpä hyviä hommia, otit kiinni roistoja tai olet yksinkertaisesti lähdössä retkeilemään, tämän järjestelmän avulla voit säätää varusteesi tarkasti. Pitääkö lisätä varustetasku? Senkus lyöt sen kiinni kujastoon! Tarvitsetko lisätilaa ruokatarvikkeille tai taskulampulle oman taskun? Ei muuta kuin hetki kujastojen kanssa välppäämistä ja kamppeet ovat kiinni repussa tai vyössä.

Varustehörhön leikkikenttä

MOLLE/PALS-systeemi on gearin hoardaajan unelma. Ne tarjoavat joustavuutta sekoittaa ja yhdistellä, vaihtaa komponentteja ja räätälöidä kantolaiteesi vastaamaan senhetkisiä tarpeitasi. Siihen on ihan hyvä syy miksi modernit armeijat ja viranomaiset käyttävät näitä järjestelmiä – ne toimivat! MOLLE ja PALS ovat nykyaikaisen varustuksen räätälöinnin selkäranka. Enää ei tarvita metalliklipsuja tai monimutkaisia adaptereita eri järjestelmien välillä. Jos varuste on MOLLE-standardin mukainen, niin se käy kaikkiin PALS-kujastoihin kunhan sarakkeet ja rivit eivät ole jo täynnä. Tämä tekee systeemistä rajattomasti muokattavan – ei siis ole mitään syytä olla hankkimatta muutamaa lisätaskua kaiken varalle!

Loading...