Rinkan valinta, säätö ja pakkaus

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Tässä artikkelissa käydään tiiviisti läpi oleellisimmat pointit rinkan valinnasta, säädöstä ja pakkaamisesta. Mitään rakettitiedettähän se ei ole, muutaman perusjutun kautta pääsee pitkälle.

Rinkan valinta

Rinkan valinta alkaa käyttötarkoituksen määrittämisestä. Mieti ensin, millaisia reissuja tulet rinkan kanssa tekemään, millaisissa olosuhteissa ja mihin vuodenaikoihin, ja valitse näiden pohjalta sopiva tilavuus ja ominaisuudet. Jos retkeilet pääosin kesällä etkä koskaan vietä puskassa pidempään kuin pari yötä, pärjäät paljon pienemmällä kuin joku, joka tekee viikon mittaisia erämaavaelluksia. Viikon mittaiselle tai pidemmälle reissulle on hyvä valita rinkka, jonka tilavuus on vähintään 60 litraa. Tähän vaikuttaa toki käyttäjän koko. Esmes 200 cm makuupussi ja Mega Large -vaatteet vievät enemmän tilaa kuin 160 cm pussi ja XS-vaatteet. Toinen oleellinen seikka on, kuinka kevyitä tai pieniä varusteita omistaa. Ultralight-trikoohommat ovatkin sitten asia erikseen.

RP80

Jos reissuihisi liittyy muutakin aktiviteettia kuin nuotiolla istuskelua, kuten esimerkiksi kalastusta, metsästystä, kiipeilyä tai melontaa, haluat todennäköisesti valita rinkan joka on valmistettu kulutusta kestävästä ja vedenpitävästä materiaalista. Raskaita taakkoja varten kannattaa harkita putkirinkkaa tai ainakin jotain tukevalla rangalla.

Kun tiedät minkälaisen rinkan tarvitset, kokeile mahdollisimman montaa erilaista ja etsi itsellesi sopivan kokoinen ja hyvin istuva kantolaite. Monissa rinkoissa on joko säädettävä selän pituus, tai samaa rinkkaa saa useassa eri koossa. Kantsii muistaa, että hyvin istuva vähän painavakin rinkka on mukavampi kantaa kuin huonosti istuva kevyt rinkka.

Rinkan säätö

RP80

Aloita rinkan säätäminen löysäämällä kantolaitteen säätöhihnat: lantiovyö, olkaviilekkeet, taakkahihnat ja rintaremmi. Pakkaa rinkkaan jonkin verran tavaraa, koska tyhjää rinkkaa on vaikeampi säätää sopivaksi. Nosta rinkka selkään ja kiristä ensin lantiovyö navan alapuolelle suoliluun kohdalle. Kiristä niin kireälle kuin suinkin kestät. Lantiövyön lopullinen asettuminen riippuu käyttäjästä. Osalle jengistä sopii parhaiten pitää lantiovyötä kokonaan suoliluun alapuolellakin. Huomaat kävellessä, että lantiovyö on liian alhaalla, kun lonkankoukistajat hapottavat ennen aikojaan.

RP80

Lantiovyön säätämisen jälkeen kiristä olkaviilekkeet niin, että noin viidesosa painosta asettuu hartioille ja neljä viidesosaa jää lantiolle. Kiristä sitten olkaviilekkeiden yläosassa olevat taakkahihnat niin, että rinkka asettuu tiiviisti yläselkää vasten, eikä painopiste roiku takana.

RP80 RP80

Viimeisenä kiristä rintaremmi niin, etteivät olkaviilekkeet pääse liukumaan pois hartioilta.

Savotta Savotta

Rinkan pakkaaminen

Rinkka kannattaa pakata niin, että painopiste on mahdollisimman lähellä yläselkää. Pakkaa siis kevyet esineet pohjalle, sivutaskuihin ja rinkan hattuun ja varaa painaville asioille, kuten juomavedelle ja muille nesteille, tila yläselkää vasten. Jos mahdollista, kannattaa välttää ylipakkaamista ja esineiden ripustelemista rinkan ulkopuolelle roikkumaan. Parhaassa tapauksessa teltta, makuualusta ja makuupussi mahtuvat kaikki rinkan sisälle.

RP80

Pakatessa on hyvä harkita, mitä esineitä käyttää päivän aikana toistuvasti ja pakata ne helposti saataville. Erityisen tärkeää on päästä nopeasti käsiksi ensiapupakkaukseen sekä otsalamppuun tai taskuvaloon. Yöpymisvarusteet voi huoletta sulloa pohjimmaiseksi. Hyvä kikka on myös käyttää erillisiä pakkauspusseja ja pakata vaatteet yhteen, ruoat toiseen jne.

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Belgialainen iso rinkka, palapeli-maastokuvioitu, ylijäämä
Belgialainen iso rinkka, palapeli-maastokuvioitu, ylijäämä
99.99 EUR
Ei nätein, mutta voi jumaliste että on muuten hyvä. Belgialaisten 90-luvun tuotos on iloisella maastokuviolla sutattu aivan älyttömän iso, hyvä ja kestävä rinkka. Älä välitä kuviosta, osta hyvää halvalla vielä kun näitäkin on saatavilla!
Berghaus Vulcan IV rinkka
Berghaus Vulcan IV rinkka
239.99 EUR
Rinkkojen konkari Vulcan on pitkään ollut Berghausin suosituimpia tuotoksia niin siviili- kuin sotilaspuolellakin. Malliltaan tämä klassikko on 2000-luvun tekeleitä suoraviivaisempi, eli yksinkertaisempi - vähempi määrä pikkunippeleitä meinaa luotettavampaa rakennetta!
Berghaus Crusader III 90+20 rinkka
Berghaus Crusader III 90+20 rinkka
259.99 EUR
Uuden sukupolven versio legendaarisesta Crusader rinkasta. Ajatusmaailma järeästä sotilasrinkasta on sama, mutta soppaan on lisätty kaikki nykypäivän herkut, PALS-kiinnityspaikkoja ja juomarakkotaskuja myöten!
Särmä merinohuppari, musta Särmä merinohuppari, tummanharmaa Särmä merinohuppari, vihreä Särmä merinohuppari, keltainen
Särmä merinohuppari
Särmä merinohuppari
149.99 EUR
Maailman paras huppari, sopii lämpimäksi välikerrokseksi tai päällitakiksi rankkaankin säähän silloin, kun on liikkeessä. Kangas siis paksummanpuoleista merinovillaa, leikkaus jumalainen!
Savotta Jääkäri XL rinkka
Savotta Jääkäri XL rinkka
549.99 EUR
Rinkka on elintärkeä varuste metsässä, koska sen varassa kuljetetaan melkein kaikki muu. Ensisijaisesti kamat pitäisi saada kulkemaan rikkomatta kantajaa, mutta Savotta Jääkäri XL hoitaa sen lisäksi kaiken muunkin. Entiseltä nimeltään tämä reppu oli "Jääkäri-rinkka".
Särmä lippalakki verkolla, musta Särmä lippalakki verkolla, vihreä Särmä lippalakki verkolla, oranssi
Särmä lippalakki verkolla
Särmä lippalakki verkolla
19.99 EUR
Perinteinen rekkakuskin lippis, eli verkolla. Sanokoot mitä kukin sanoo, tavalliselle lippalakille on aina kysyntää. Mitä tahansa halpaa tauhkaa ei kannata ostaa, sillä sen kyllä huomaa käytössä.
Savotta Jääkäri L rinkka, vihreä Savotta Jääkäri L rinkka, Ruskea Savotta Jääkäri L rinkka, musta Savotta Jääkäri L rinkka, M05 maastokuvio
Savotta Jääkäri L rinkka
Savotta Jääkäri L rinkka
349.99 - 359.99 EUR
Vanhan kunnon Rajapartio-repun manttelinperijä, Jääkäri L (tunnetaan myös nimellä "Rajajääkäri) on 2010-luvulle päivitetty modulaarisempi versio edeltäjästään. Kokoluokkansa puolesta varsin sopiva vähän pidemmillekin retkille ja vaelluksille.
Särmä Retkeilyhousut, mustat Särmä Retkeilyhousut, vihreät
Särmä Retkeilyhousut
Särmä Retkeilyhousut
69.99 EUR
Särmä retkeilyhousut on nimensä mukaisesti tehty retkeilyyn ja ulkoiluun, eli mielikuva on aika rento. Näillä pärjää mainiosti vähemmän kesäisessäkin kelissä ja korkeuseroja saa olla. Ulkonäkönsä puolesta nämä ovat yhteensopivat myös kaupunkiympäristön kanssa. Rouhea kangas kestää käyttöä ja erottaa nämä keveistä kesähousuista, mutta liikkuvuus on silti erinomainen.
Särmä T-paita, merinovillaa, petrooli Särmä T-paita, merinovillaa, musta
Särmä T-paita, merinovillaa
Särmä T-paita, merinovillaa
36.99 EUR
Päällepäin kuin mikä tahansa T-paita, mutta salaa paljon parempi! Malli on se tuttu ja turvallinen, mutta materiaali loistavan mukavaa ja toimivaa merinovillasekoitetta.
Särmä TST RP80 rinkka, täydellinen
Särmä TST RP80 rinkka
Särmä TST RP80 rinkka
649.96 EUR
80-litrainen Recon Pack on hillityn yksinkertainen ja suoraviivainen, mutta erittäin muokattava ja modulaarinen rinkka vaativaan käyttöön. Kantomukavuudesta vastaa erityisesti tätä rinkkamallia varten suunniteltu putkirunko ja kantolaitteet.
Mystery Ranch Metcalf 71 L rinkka
Mystery Ranch Metcalf 71 L rinkka
589.99 EUR
Monipuolinen, laadukas ja aivan kosmisen kevyt 71 litran metsästysrinkka jopa viikon reissuille haastaviin olosuhteisiin. Kantsii näin köykäistä kantolaitetta toki muuhun ulkoiluunkin käyttää. Iso päälokero ja irrotettava taskullinen kansi. Ilman kantta kiristyy myös melko kompaktiksi päivärepuksi. Erittäin kevyt Guide Light MT™ -runko, joka kantaa mukavasti myös raskaampia taakkoja. Rinkkaan saa myös kiinni kiväärin, haulikon tai jousen.
Loading...