Rinkan valinta, säätö ja pakkaus

Tässä artikkelissa käydään tiiviisti läpi oleellisimmat pointit rinkan valinnasta, säädöstä ja pakkaamisesta. Mitään rakettitiedettähän se ei ole, muutaman perusjutun kautta pääsee pitkälle.
Rinkan valinta
Rinkan valinta alkaa käyttötarkoituksen määrittämisestä. Mieti ensin, millaisia reissuja tulet rinkan kanssa tekemään, millaisissa olosuhteissa ja mihin vuodenaikoihin, ja valitse näiden pohjalta sopiva tilavuus ja ominaisuudet. Jos retkeilet pääosin kesällä etkä koskaan vietä puskassa pidempään kuin pari yötä, pärjäät paljon pienemmällä kuin joku, joka tekee viikon mittaisia erämaavaelluksia. Viikon mittaiselle tai pidemmälle reissulle on hyvä valita rinkka, jonka tilavuus on vähintään 60 litraa. Tähän vaikuttaa toki käyttäjän koko. Esmes 200 cm makuupussi ja Mega Large -vaatteet vievät enemmän tilaa kuin 160 cm pussi ja XS-vaatteet. Toinen oleellinen seikka on, kuinka kevyitä tai pieniä varusteita omistaa. Ultralight-trikoohommat ovatkin sitten asia erikseen.

Jos reissuihisi liittyy muutakin aktiviteettia kuin nuotiolla istuskelua, kuten esimerkiksi kalastusta, metsästystä, kiipeilyä tai melontaa, haluat todennäköisesti valita rinkan joka on valmistettu kulutusta kestävästä ja vedenpitävästä materiaalista. Raskaita taakkoja varten kannattaa harkita putkirinkkaa tai ainakin jotain tukevalla rangalla.
Kun tiedät minkälaisen rinkan tarvitset, kokeile mahdollisimman montaa erilaista ja etsi itsellesi sopivan kokoinen ja hyvin istuva kantolaite. Monissa rinkoissa on joko säädettävä selän pituus, tai samaa rinkkaa saa useassa eri koossa. Kantsii muistaa, että hyvin istuva vähän painavakin rinkka on mukavampi kantaa kuin huonosti istuva kevyt rinkka.
Rinkan säätö

Aloita rinkan säätäminen löysäämällä kantolaitteen säätöhihnat: lantiovyö, olkaviilekkeet, taakkahihnat ja rintaremmi. Pakkaa rinkkaan jonkin verran tavaraa, koska tyhjää rinkkaa on vaikeampi säätää sopivaksi. Nosta rinkka selkään ja kiristä ensin lantiovyö navan alapuolelle suoliluun kohdalle. Kiristä niin kireälle kuin suinkin kestät. Lantiövyön lopullinen asettuminen riippuu käyttäjästä. Osalle jengistä sopii parhaiten pitää lantiovyötä kokonaan suoliluun alapuolellakin. Huomaat kävellessä, että lantiovyö on liian alhaalla, kun lonkankoukistajat hapottavat ennen aikojaan.

Lantiovyön säätämisen jälkeen kiristä olkaviilekkeet niin, että noin viidesosa painosta asettuu hartioille ja neljä viidesosaa jää lantiolle. Kiristä sitten olkaviilekkeiden yläosassa olevat taakkahihnat niin, että rinkka asettuu tiiviisti yläselkää vasten, eikä painopiste roiku takana.


Viimeisenä kiristä rintaremmi niin, etteivät olkaviilekkeet pääse liukumaan pois hartioilta.


Rinkan pakkaaminen
Rinkka kannattaa pakata niin, että painopiste on mahdollisimman lähellä yläselkää. Pakkaa siis kevyet esineet pohjalle, sivutaskuihin ja rinkan hattuun ja varaa painaville asioille, kuten juomavedelle ja muille nesteille, tila yläselkää vasten. Jos mahdollista, kannattaa välttää ylipakkaamista ja esineiden ripustelemista rinkan ulkopuolelle roikkumaan. Parhaassa tapauksessa teltta, makuualusta ja makuupussi mahtuvat kaikki rinkan sisälle.

Pakatessa on hyvä harkita, mitä esineitä käyttää päivän aikana toistuvasti ja pakata ne helposti saataville. Erityisen tärkeää on päästä nopeasti käsiksi ensiapupakkaukseen sekä otsalamppuun tai taskuvaloon. Yöpymisvarusteet voi huoletta sulloa pohjimmaiseksi. Hyvä kikka on myös käyttää erillisiä pakkauspusseja ja pakata vaatteet yhteen, ruoat toiseen jne.
Artikkelin tuotteita


























