Projekti MEGA - Kiinasta irtaantuminen jatkuu

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

MEGA-projekti etenee sellaista tahtia, että kohta meillä on käsillä varsinaiset keräilyerät Särmä-tuotteita! Osasta tuotteista on nimittäin tulossa viimeiset Kiinan toimitukset, ennen kuin sammutetaan kaukotuotannolta valot.

Muistellaanpa hetki, mistä on kyse. Hankkiudutaan siis eroon tuotannostamme Kiinassa. Tällä tempulla parannetaan toimitusvarmuuttamme sekä pyritään olemaan vähän enemmän hyvien puolella, koska no, Kiina. Valmistuksen siirtyessä Eurooppaan saadaan täydennettyä meidän varastoa tasaisesti, pienissä erissä. Kuljetusaika tehtaalta varastoon lyhenee parista kuukaudesta alle viikkoon. Eli tuotteita on jatkossa entistä paremmin saatavilla ilman että meidän varasto pullistelee liitoksistaan. Samalla kannetaan (laiha) kortemme kekoon eurooppalaisen tekstiiliteollisuuden elvyttämiseksi. Tuotteet, joiden valmistus siirtyy Kiinasta Eurooppaan, käyvät läpi uudelleensuunnitteluprosessin, joten uudet korvaavat tuotteet tulevat poikkeamaan entisistä.

Eroon Kiinasta - mutta ei kuitenkaan kokonaan

Strateginen riippuvuus Kiinasta on tunnistettu jo monien raaka-aineiden, kuten mineraalien osalta, mutta tekstiiliteollisuuden tilanteesta voisi pitää enemmänkin meteliä. Kiinan vaikutus Euroopan tekstiilimarkkinoihin on iso; kolmasosa Eurooppaan tuoduista vaatteista tulee Kiinasta (Statista 2021). Otsikoissa paljon parjattua pikamuotia nyt ei kukaan jää kaipaamaan (jos se joskus saataisiinkin hävitettyä maan päältä). Kiinalla on kuitenkin jalansija myös puolustusteollisuuden tarvitsemien tekstiilien ja niiden raaka-aineiden tuottajana. Maailmanlaajuisesti synteettisistä kuiduista yli 70% tehdään Kiinassa (Statista 2022). Jos kauppasuhteemme joutuvat myrskyn silmään, aletaanko Suomessa valmistaa maastokuvioitua pellavakangasta?

Euroopasta vastavuoroisesti puuttuvat kuitu- ja kangasvalmistajat, jotka voisivat korvata meidän koko tuotantoketjun, joten kaikkea tuotantoa emme saa tänne nykyisellään siirrettyä. Tästä syystä MEGA -projektin vaikutukset jäävät kenties haluttua vähäisemmiksi. Kuitenkin tämä temppu tarkoittaa, että rahaa menee kokoonpanevaan teollisuuteen Euroopassa Kiinan sijaan.

Roposistahan tässä on isossa kokonaisuudessa kyse: EU:n ja muun maailman käymän tekstiilikaupan arvo nousee jonnekin 200 miljardin kieppeille, mikä on enemmän kuin koskaan historiassa. Euroopan kauppatase on tekstiilien osalta ollut 70 miljardia tappiolla, melkein puolet enemmän kuin edellisenä vuonna (Euratex 2022). Meidän Kiinan kauppa on ollut noin 1,5 miljoonan kokoluokkaa.

Näitä numeroita katsellessa on helppo tulla siihen johtopäätökseen, että vähempikin uuden tekstiilin tuottaminen riittäisi. Jos vaatteitta valmistettaisiin ja hankittaisiin vain tarpeeseen sekä käytettäisiin siihen asti kunnes vaatetta ei saa enää parsimallakaan kasaan, ehkä vaatteista voisi maksaa myös vähän enemmän.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

MEGA-projekti on nyt siinä vaiheessa, että suuri osa Kiinan tuotannosta vetelee viimeisiään. Ensi keväästä lähtien alkaa maailmalle putkahdella uusia Euroopassa valmistettuja tuotteita MEGAn myötä poistuvien tilalle. Tuotannon siirto tulee vaikuttamaan tuotteiden ominaisuuksiin sekä todennäköisesti nostamaan hintoja. Jos siis mielit vielä jonkun listan tuotteista itsellesi saada sellaisenaan kuin se tällä hetkellä on, kannattaa toimia nyt.

Viimeiset erät ennen korvaavia tuotteita

Kokonaan poistuvat tuotteet

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Särmä Retkeilyhousut, mustat Särmä Retkeilyhousut, vihreät
Särmä Retkeilyhousut
Särmä Retkeilyhousut
63.95 EUR 79.99 EUR
Särmä retkeilyhousut on nimensä mukaisesti tehty retkeilyyn ja ulkoiluun, eli mielikuva on aika rento. Näillä pärjää mainiosti vähemmän kesäisessäkin kelissä ja korkeuseroja saa olla. Ulkonäkönsä puolesta nämä ovat yhteensopivat myös kaupunkiympäristön kanssa. Rouhea kangas kestää käyttöä ja erottaa nämä keveistä kesähousuista, mutta liikkuvuus on silti erinomainen.
Särmä lippalakki, vihreä Särmä lippalakki, oranssi
Särmä lippalakki
Särmä lippalakki
8.95 - 15.95 EUR 19.99 EUR
Sanokoot mitä kukin sanoo, tavalliselle lippalakille on aina kysyntää. Mitä tahansa halpaa tauhkaa ei kannata ostaa, sillä sen kyllä huomaa käytössä. Tässä olis hyvä peruslippis!
Särmä keikkalaukku
Särmä keikkalaukku
63.95 EUR 79.99 EUR
Isommat kasat treenivarusteita tai matkatavarat pidemmälle reissulle kulkevat mainiosti Särmä keikkalaukussa. Kookkaan päätaskun lisäksi laukussa on pienempiä taskuja tilpehöörin järjestelyyn. Sopii mainiosti Särmä rynnäkköreppusi pariksi!
Särmä keikkalaukku, pieni
Särmä keikkalaukku, pieni
55.95 EUR 69.99 EUR
Särmän pieni keikkalaukku on oivan kokoinen arkiseksi treenikassiksi vaikkapa urheiluvarusteiden roudaamiseen tai viikonloppureissuille. Vastaa kooltaan isoa reppua, eikä niinkään rinkkaa. Isomman päätaskun lisäksi laukussa on pienempiä taskuja tilpehöörin järjestelyyn. Sopii mainiosti Särmä rynnäkköreppusi pariksi!
Särmä Retkeilytakki, musta Särmä Retkeilytakki, vihreä
Särmä Retkeilytakki
Särmä Retkeilytakki
79.95 EUR 99.99 EUR
Särmä retkeilytakki on nimensä mukaisesti tehty retkeilyyn ja ulkoiluun rennosti. Takin kanssa pärjää mukavasti vähemmän kesäisessäkin kelissä ja ulkonäkönsä puolesta takki on yhteensopiva myös kaupunkiympäristön kanssa. Rouhea kangas kestää käyttöä, mutta liikkuvuus on silti erinomainen.
Särmä Windproof Anorak, musta Särmä Windproof Anorak, vihreä
Särmä Windproof Anorak
Särmä Windproof Anorak
71.95 EUR 89.99 EUR
Oletko anorakki-immeisiä? Kiinnostaako tuulenpitävyys? Särmä Windproof Anorak vastaa justiinsa näihin tarpeisiin. Takki sopii kaikenlaiseen ulkoiluun ja me ollaankin tarkasti funtsittu yksityiskohdat kuntoon, eikä vaan lähdetty tekemään juttuja ulkonäkö edellä - vaikka meidän silmään tämä aika kivalta näyttääkin.
Särmä Windproof Parka, musta Särmä Windproof Parka, oxblood Särmä Windproof Parka, keltainen
Särmä Windproof Parka
Särmä Windproof Parka
71.95 EUR 89.99 EUR
Kerralla hyvä yleistakki naisille! Windproof Parkasta saat toivottavasti sen takin, jonka ensimmäisenä ajattelet heittäväsi niskaan kun lähdet ovesta ulos. Monikäyttöinen ja mukava ulkoilu- ja arkitakki, joka ei hiosta mutta suojaa sadekuuroilta. Pue alle villapaita, niin tämä on talvitakki.
Särmä shortsit, Woodland
Särmä shortsit
Särmä shortsit
21.95 EUR 39.99 EUR
Shortsit, joissa mahtuu liikkumaan ja joissa taskut eivät ole vain koristeita! Tarkoituksena oli tehdä kevyet, fiksuilla käytännön ominaisuuksilla ja järkevällä taskumäärällä varustetut reisitaskushortsit, niin suurella valmistusvolyymilla että hinta saadaan sopivaksi - ratkaisu oli pätkäistä sotilastyylisistä housuista lahjetta vähän pois!
Särmä naisten reisitaskuhousut, Harmaa Särmä naisten reisitaskuhousut, Musta Särmä naisten reisitaskuhousut, vihreät
Särmä naisten reisitaskuhousut
Särmä naisten reisitaskuhousut
34.95 EUR 49.99 EUR
Me uudistettiin meidän naisten reisitaskuhousut erityisesti mitoituksen, mutta myös mallin, materiaalin ja yksityiskohtien osalta. Lopputulemana entistä fiksummat ja paremmin istuvat armeijatyyliset arkihousut, mutta edelleen järkevään hintaan. Toki näitä voi miehetkin hyvillä mielin käyttää, jos malli sopii ja nää muuten houkuttelee.
Särmä naisten shortsit
Särmä naisten shortsit
25.95 EUR 49.99 EUR
Vihdoin kivannäköiset, mukavat ja vähän joustavat naisten shortsit kunnon taskuilla. Sopii kesäiseen ulkoiluun ja rentoon oleiluun. Mainittiinko me jo, että näissä on oikeat taskut? Aluksi saatavilla kaikissa väreissä, kunhan se on musta. Jos te tykkäätte näistä, niin värikirjo saattaa jopa laajentua.
Särmä sadeviitta, vihreä Särmä sadeviitta, musta Särmä sadeviitta, oranssi
Särmä sadeviitta
Särmä sadeviitta
21.95 EUR 29.99 EUR
Sadeviitta on yksi monikäyttöisimpiä varusteita mitä ihminen voi omistaa. Helposti mukana kulkeva kevyt malli sopii niin kaupungille kuin metsäänkin. Kattava värivalikoima palvelee monenlaista käyttäjää, sen mukaan, haluatko pistää silmään vai olla vähän kadoksissa.
Särmä Windproof Smock, musta Särmä Windproof Smock, vihreä Särmä Windproof Smock, laivastonsininen
Särmä Windproof Smock
Särmä Windproof Smock
99.99 EUR
Oma näkemyksemme vanhasta kunnon Windproof Smockista muutamin parannuksin. Jos kalvovaatteissa hikoilu kyllästyttää, mutta kaipaat suojaa yllättäviltä sadekuuroilta, tämä saattaa olla paras vaihtoehto takiksi.
Särmä lippalakki verkolla, oranssi
Särmä lippalakki verkolla
Särmä lippalakki verkolla
8.95 EUR 19.99 EUR
Perinteinen rekkakuskin lippis, eli verkolla. Sanokoot mitä kukin sanoo, tavalliselle lippalakille on aina kysyntää. Mitä tahansa halpaa tauhkaa ei kannata ostaa, sillä sen kyllä huomaa käytössä.
Särmä Hardshell-kuoritakki, harmaa
Särmä Hardshell-kuoritakki
Särmä Hardshell-kuoritakki
129.99 EUR
Vedenpitävä kalvotakki tekee päätöksistäsi helpompia: voit vetää sen yllesi suunnilleen aina kun pelkkä T-paita ei riitä. Särmä Hardshell-kuoritakki on joka jannulle tarkoitettu pröystäilemätön kurjan kelin takki, joka toimii Suomessa lähes ympäri vuoden ja hyvin monessa eri olosuhteessa, kiitos hieman hengittävän ja erittäin tuulenpitävän kalvokankaan ja fiksujen käytännön ominaisuuksien.
Särmä kansitakki, musta
Särmä kansitakki
Särmä kansitakki
111.95 EUR 139.99 EUR
Meidän ikioma klassinen villakankainen kansitakki, jota saa aivan kaikissa väreissä, kunhan se on musta. Yksinkertainen, pirun hyvännäköinen ja mukavan lämmin rotsi, joka toimii syksystä kevääseen, niin maalla kuin merelläkin. Suojaa kylmältä näyttämättä veltolta säkiltä, kuten useimmat siviilitakit tuppaavat tekemään.
Särmä villakangastakki
Särmä villakangastakki
119.95 EUR 149.99 EUR
Meidän villakangastakkimme tekee kantajastaan karvan verran komeamman ja samalla pitää hänet suojassa säältä. Yhdistele eri vaatteiden kanssa niin palttoo sopii ihan mihin vain tilaisuuteen, et vältsiin muita tarvitsekaan. Väri on tietysti musta.
Särmä Windproof Fishtail Parka, Musta Särmä Windproof Fishtail Parka, vihreä
Särmä Windproof Fishtail Parka
Särmä Windproof Fishtail Parka
119.99 EUR
Tämmöisiä aktivistien ja modien suosimia kalanpyrstötakkeja on monenlaisia, tässä oma näkemyksemme. Yleisön pyynnöstä kyseessä on kivasti istuva, lämpimällä vuorilla varustettu ja muutenkin paranneltu kunnianosoitus takkivanhukselle. Tämän sisällä olet suojassa viimalta ja kylmältä!
Särmä Hardshell-kuorihousut
Särmä Hardshell-kuorihousut
89.99 EUR
Vedenpitävät Särmä Hardshell-kuorihousut vaikkapa Särmä Hardshell-kuoritakin kaveriksi. Särmä Hardshell on joka jannulle tarkoitettu pröystäilemätön kurjan kelin puku, joka toimii Suomessa lähes ympäri vuoden ja monissa eri olosuhteissa, kiitos hieman hengittävän ja erittäin tuulenpitävän kalvokankaan ja fiksujen käytännön ominaisuuksien.
Loading...