Project MEGA - hus pois Kiinasta
Jaa FacebookissaMe ollaan sivuttu mystistä MEGA-projektia viestinnässä useamminkin, mutta viimeinkin on aika kertoa, mistä ihmeestä on oikein kyse.
Project MEGA tulee sanoista "Make Europe Great Again". Me nimittäin aloitettiin vuonna 2022 Kiinan tuotannosta luopuminen. Kiinassa on tuotettu meidän Särmä-brändin kampetta, mm. Windproof-takkeja, kuorikerroksia, reppuja ja keikkalaukkuja. Noin kahdestasadasta erilaisesta tekstiilituotteesta, 26 on saanut Made in China -pesulapun. Karkeasti 12 % meidän omista tuotteista on siis kiinalaista alkuperää. Koska näitä tuotteita myydään paljon, Kiinan osuus on noussut jopa 20 prosenttiin meidän euromääräisistä omien brändien ostoista. Ja tekstiilikiloissa mitattuna se on jopa 44 %.
Aivan kaikista firman kautta kulkevista tuotteista tuli Kiinasta euromääräisesti 11 % vuonna 2022, mikä kolikoissa tarkoittaa vajaata 1,5 miljoonaa euroa. Eli kaukotuotannon osuus ostoksista on paljon vähäisempi kuin kotimaan ja muun EU:n, muttei silti mitenkään vähäpätöinen erityisesti meidän brändien osalta. Ja nyt se pitäisi ajaa nollaan.
Miksi tämmöinen urakka?
Tähän siirtoon on monia syitä. Geopolitiikkaan liittyvät asiat on alkanu huolestuttaa meitä jo aiemmin, mutta nyt, kun Kiinan ja Venäjän suuret johtajat ovat entisestään lähentyneet toisiaan, on syytä viimeistään toimia. Mitä enemmän Kiinan valtion kassasta saadaan pois, sitä parempi se meidän mielestä on. Protektionismin, blokkien ja kauppasotien aika on palannut, ja niiden keskellä meidänkin on yritettävä operoida. Kiinan antama apu Venäjälle saattaa johtaa Kiinaan kohdistuviin EU-pakotteisiin. Eivätkä meille tärkeän kasvumarkkinan eli USA:n ja Kiinan kauppasuhteetkaan ole vailla ongelmia.
Lisäksi meitä kyrpii Kiinan valtiovallan ruma suhtautuminen vähemmistöihin, kuten laajamittainen uiguuripakkotyö puuvilla- ja tekstiiliteollisuudessa. Kaiveltiin jo vuonna 2021 meidän tuotantoketjuja parhaamme mukaan ja velvoitettiin tavarantoimittajaa hankkimaan meidän tuotantovolyymeja vastaava määrä puuvillaa Intiasta kiinalaisen sijaan. Mutta käytännössä asiaa on vaikea varmentaa, kun raaka-aineita dumpataan naapurimaihin sen alkuperän häivyttämiseksi.
Korostetaan vielä, että meidän kiinalaisen yhteistyökumppanin tehdas on pelittänyt hyvin ja asiallisesti, ihmiset olleet ihania ja yhteistyö toimivaa. Ymmärretään myös se näkökulma, että näitä ihmisiä ei haluta jättää ilman töitä. Jos pikamuotiteollisuus kaukomailla romahtaa hallitsemattomasti, siellä on valtava joukko ihmisiä, lähinnä naisia, vailla toimeentuloa - vaikka laiha se toimeentulo on tähänkin asti ollut. Meidän oma irtaantuminen vie useita vuosia, ja tehtaalla on mahdollisuus jokseenkin sopeutua tilanteeseen.
Tähän asti esimerkiksi Särmä Windproof -tuotteet on tehty Kiinassa
Hyödyt ja haasteet
No entäs ne omat lehmät? Moraaliposeerauksen lisäksi tässä on tietysti muitakin hyötyjä. Lähituotanto mahdollistaa pienempien kertaerien tilaamisen, ja valmiin tuotteen kuljetukseen menevä aika on huomattavasti lyhyempi, mikä on hyvä kun ei haluta sitoa rahaa kiinni isoihin määriin kerralla.
Ilman haasteita tämä siirto ei kuitenkaan tapahdu. Isojen tuoteminimien sijaan, meitä odottavat isot kangastilaukset. Kapasiteetti eurooppalaisilla tehtailla on rajallinen, ja monien vuosien erinäiset poikkeusolot ovat hämmentäneet eurooppalaista tuotantokenttää entisestään.
Nousevat kustannukset on haasteista suurin. Kaikenlainen vaatetuotanto siirtyi alun perin pois Euroopasta, koska Aasian palkkakustannukset olivat selkeästi Eurooppaa alhaisemmat. Ja toisin kuin usein luullaan, tuotanto ei ollut ainoastaan heikkolaatuista hikipajatyötä, vaan Kiinasta löytyi hyvä konekanta ja myös ammattitaitoisia työntekijöitä. Kiinan elintason nousun myötä palkkakustannukset ovat tulleet hiljalleen lähemmäs eurooppalaisia. Silti näiden tuotteiden hinnat tulee reippaasti nousemaan siirron myötä, koska kaikki on täällä edelleen reilusti kalliimpaa.
Koska näiden tuotteiden hinta tulee joka tapauksessa muuttumaan, on järkevää käydä käytännössä koko suunnitteluprosessi läpi uudelleen yhteistyössä uuden tehtaan kanssa. Näin varmistutaan, että tuotteessa on kaikki olennainen, muttei mitään turhaa, ja tuloksena on kaikin puolin parempi tuote. Toivottavasti täkäläinen kulutuskulttuuri olis valmis murrokseen, jossa ostetaan vähemmän, mutta parempaa, ja käytetään ostoksia pitkään ja hartaasti.
Kokonaisuudessaan yhden tuotteen tuotannon siirtämiseen voi vierähtää jopa pari vuotta. Edistystä on kuitenkin ehtinyt jo tapahtua paljon, ja ensimmäisiä eriä odotetaan saapuvaksi kesällä 2024.
Entä tästä eteenpäin?
Me ei kaiken tämän jälkeenkään päästä Kiinasta täysin irti. Edelleen se on valtaa pitävä teknisten kankaiden ja raaka-aineiden tuottaja, jota on sillä saralla vaikea korvata. Mutta me haluttaisiin olla tän MEGA-projektin myötä mukana synnyttämässä eurooppalaisen tuotannon uutta renessanssia. Erityisesti kun miettii puolustustoimijoiden tarvitsemia tekstiilejä, on ikävää, että teollisuutta on alati vähemmän meidän omissa käsissä. Toivottaisiinkin, että erityisesti kriittisten, toiminnallisten tekstiilien tuotantoa pystyttäisiin palauttamaan Eurooppaan jo ihan huoltovarmuussyistä.
Lue myös
- Kuka teki sun vaatteet ja miksi se on tärkeää
- Kuka teki sun vaatteet, osa 1, Agtuvi
- Kuka teki sun vaatteet, osa 2, M.A.S.I Company
- Kuka teki sun vaatteet, osa 3, Zhenpu
- Kuka teki sun vaatteet, osa 4, Laurin Metalli
- Kuka teki sun vaatteet, osa 5, Jämä
- Kuka teki sun vaatteet, osa 6, Sukkamestarit
- Kuka teki sun vaatteet, osa 7, Utenos
- Kuka teki sun vaatteet, osa 9, Kolmituote
- Kuka teki sun vaatteet, osa 8, Omniteksas
- Kuka teki sun vaatteet, osa 11, Top-Knit
- Kuka teki sun vaatteet, osa 10, MD-Textil
- Kuka teki sun vaatteet, osa 12, Savotta
- Kuka teki sun vaatteet, osa 13, Ozra Textiles Company
- Kuka teki sun vaatteet, osa 14, DD Hammocks
- Tuotteen takana: Varustelekan suunnitteluprosessi
- Brändit elää, Leka pysyy
- Projekti MEGA - Kiinasta irtaantuminen jatkuu