Kenkien hoito on elintärkeää niiden käyttöiän pidentämiseksi. Erityisesti nahkajalkineet tarvitsevat säännöllistä huoltoa asianmukaisilla kengänhoitotarvikkeilla, jotta ne säilyvät ehjänä. Näytä koko ryhmäkuvaus

Tuoteryhmät

MIKSI KENKIEN HOITO KANNATTAA

Kenkien hoito on elintärkeää niiden käyttöiän pidentämiseksi. Erityisesti nahkajalkineet tarvitsevat säännöllistä huoltoa asianmukaisilla kengänhoitotarvikkeilla, jotta ne säilyvät ehjänä.

Meiltä löytyy kattava ja seikkaperäinen artikkeli kengänhoidosta, missä käydään läpi eri nahkatyyppejä, erilaisia käsittelyaineita ja myös kalvokenkien erityisvaatimukset. Vahva lukusuositus etenkin nahkakenkien koville käyttäjille. Käykäähän kurkkaamassa!

Jos haluat semmosen tl;dl-version, lue alta. Kenkien huolto jakautuu karkeasti kolmeen eri osa-alueeseen seuraavassa järjestyksessä:

  1. Puhdistaminen
  2. Käsittely
  3. Viimeistely

Ennakoivana toimenpiteenä anna kenkien kuivua kunnolla joka käytön jälkeen ilman pohjallisia ja mieluusti ilman nauhojakin.

Puhdistus tehdään, koska hoitoaineet halutaan saada kengän pintaan, eikä sen päällä olevaan pinnoitteeseen likaa. Puhdistukseen tarvitset vähintäänkin kenkäharjan, jolla hangata kengästä tomut pois. Kun kenkä on puhdas, on kengän käsittelyn vuoro. Kenkien hoito riippuu materiaalista, mutta esimerkiksi nahkakenkiin sopii oikein mainiosti Ekol nahkaöljy tai laadukas BW kenkälankki. Haljasnahalle ja kankaalle sopii kyllästesuihkeet. Jälkihuoltoon kuuluu oikeanlainen käytön jälkeinen kenkien kuivaaminen. Esimerkiksi nahkakengän kuivumisen nopeuttaminen saunassa saattaa kuulostaa houkuttelevalta, mutta tämä kannattaa jättää väliin, koska nahka kuivuu herkästi liikaa ja menee pilalle. Kuivumisen nopeuttamiseksi tulisi kenkien sisään laittaa esimerkiksi sanomalehteä tai jotain muuta nestettä imevää materiaalia.

KAIKKI YHDESSÄ PAKETISSA

Meillä myös pari kengänhoitosarjaa valikoimassa. Käytettyä sveitsiläistä ylijäämää sekä uutta Mil-Tecin kenkienhoitosettiä pikkukoossa, joka sopii erityisen hyvin reissuun matkaan.

Vältä vaelluskenkien pohjien haurastumista kävelemällä

Lopuksi lienee hyvä mainita, että vaelluskenkien pohjilla on tapana haurastua, jos säilytät niitä käyttämättöminä pitkään. Tämä ei ole markkinaväen pirullinen juoni sun kenkien tuhoamiseksi, vaan kyse on kemiallisesta reaktiosta, joka kulkee nimellä hydrolyysi. Vaelluskenkien pohjassa on yleensä kevyttä, joustavaa ja iskuja hyvin vaimentavaa polyuretaania (PU). Jotkut valmistajat käyttävät myös etyleenivinyyliasetaattia (EVA). Aivan täydellisiä materiaaleja nämä eivät ole, sillä ilmankosteus - tuo nihkeä paskiainen - haperruttaa niitä, ja vaikutus nopeutuu, kun kenkiä ei käytetä.

Mehän ei olle kemistejä, joten kovin tieteellistä selostusta me ei osata antaa, mutta lyhykäisyydessään molekyyliketjut alkavat pilkkoutua, ja samalla muodostuu happoa, joka saa pohjan hapertumaan vauhdikkaammin. Vesi huuhtoo tätä happoa pois, joten sateessa käveleminen ei ole samanlainen ongelma kuin ilmankosteus. Mitenkä tätä veemäistä kemiikkaa sitten torjutaan? Kävellessä pohja vääntyy, ja sisälle muodostuva kitka tuottaa lämpöä, joka haihduttaa kosteutta ja hidastaa hydrolyysin etenemistä. Joten tee säännöllisesti kävelyretkiä vaikkapa lähimetsään.

Loading...